Shop menü

XPERIA 10 VI – KÉT LÉPÉS ELŐRE, EGY HÁTRA

A Sony az Xperia 1 VI-tal egy komolyabb átalakításra szánta el magát, azt lehetett várni, hogy az Xperia 10 VI is követi, de nem így lett.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Xperia 10 VI – Két lépés előre, egy hátra

Az Xperia 10 sorozat tagjai szinte egyáltalán nem tudtak labdába rúgni az elmúlt években a középkategóriában. Tavaly az Xperia 10 V már egészen szép fejlődést mutatott, jobb kamerarendszerrel és nagyobb kijelzővel lépett a ringbe, és most úgy fest, hogy a Sony nem is akar túlzásba esni, ezért az elmúlt évek legszerényebb fejlesztését nyújtja az Xperia 10 VI modellel.

Maradt a mobil a 6,1 hüvelykes AMOLED kijelzőnél, ami Full HD+ felbontással rendelkezik. Itt megtartotta a Sony a 21:9-es képarányt is, amit a csúcsmodell esetében elengedett hosszú éveket követően. A kijelző továbbra is csak 60 Hz-es, és gondoskodik a HDR támogatásról, 10 bites színtérrel dolgozik. Gorilla Glass Victus üveg védi az előlapot, de ez már az előző generációnál is így alakult.

Galéria megnyitása

Az Android 14 operációs rendszerrel kerül bevetésre a szerkezet, és frissíthető lesz elvileg egészen az Android 17-ig. Három főverziós frissítést ígér a japán gyártó, miközben a biztonsági javításokból 4 éven keresztül fog részesülni a szerkezet.

Maradt 8 megapixeles az előlapi kamera, és a Full HD videós opció is át lett örökítve a felmenőkből. Az Xperia 10 VI főkamerája sem változott, továbbra is egy 48 MPixeles szenzort használó egységről beszélhetünk itt, ami kapott optikai stabilizátort is a PDAF támogatás és a pixel binning eljárás mellé. A társkamera 8 MPixeles érzékelőt használ ultraszéles látószögű lencserendszerrel karöltve. És ennyi. Nincs több kamera, miközben az Xperia 10 V hátán még három képalkotó sorakozott.

A Sony egyszerűen nyugdíjba küldte a 2-szeres optikai zoomra képes, 8 megapixeles kamerát, és nem vett használatba másik kamerát; főkamerával lehet szenzorzoomot használni az eddigi optikai zoom helyett. Az egyetlen előrelépés ezen a területen, hogy már van 4K Ultra HD videós lehetőség, nem kell beérni a Full HD minőséggel, így 2024 derekán, egy több mint 150 ezer forintos okostelefonnál. Ez is valami.

Az új Snapdragon 6 Gen 1 chipnek köszönhetően lehet jobb minőségben videózni. Ezáltal a Xperia 10 VI jobb teljesítményre lesz képes, mint a felmenői, erre a váltásra pedig már nagy szükség volt, mivel a tempót tekintve 2 éven keresztül semmit nem fejlődött az Xperia 10 széria. A rendszermemória 8 GB-os méretet öltött, a tárhely pedig 128 GB kapacitást nyújt, amit lehet bővíteni memóriakártya bevetésével.

Galéria megnyitása

5G mobil hálózati modemmel érkezik a Sony friss reménysége, és a VoLTE kiterjesztésről is gondoskodik. Található az okostelefonban Bluetooth 5.2 modul és 802.11ac szabványnak is megfelelő Wi-Fi modul. NFC chip is része a csomagnak, ami a Sony berkeiben hosszú ideje alapkellék volt az olcsóbb termékekben is. A kapcsolati lehetőségek sorát az A-GPS vevő zárja egyebek mellett Galileo támogatással. Dual-SIM-es az újdonság, és a második SIM fiók egy helyen osztozik a microSD kártyával.

IP68 tanúsítvánnyal és 164 grammos tömeggel jön az Xperia 10 VI. Kék, fekete és fehér színekben lehet majd megvásárolni. A kereten található 3,5 mm-es Jack aljzat is az USB-C csatlakozón felül. Még az ujjlenyomat-olvasó is a keretre került, így ezt minden helyzetben könnyen el lehet érni. Sztereó hangzást is biztosít a szerkezet előre tekintő hangkeltőkkel. A Sony sok saját fejlesztésű audió eljárást is felvonultat itt, ilyen például a 360 Reality Audio vagy a DSEE Ultimate.

Galéria megnyitása

A 8,3 milliméter vastag mobiltelefon egy 5000 milliamperórás kapacitású akkumulátorra lett bízva, 2 napot gond nélkül elmegy majd, némi odafigyeléssel pedig még többet is bírhat. 30 wattos gyorstöltéssel lehet számolni. Támogatott az Xperia Adaptive töltés, és van többféle akkukíméló mód is, ezek egy része a hosszabb élettartamot szolgálja.

A Sony Xperia 10 VI június közepén landol majd a boltok kirakatában. A készülék 400 euróba fog kerülni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére