WiFi rádióhullámokkal tölthetnénk akkumulátorokat

Az új koncepció segítségével a WiFi jelekkel kibocsátott teljesítmény egy része kisebb mobileszközök akkumulátorának töltésére fordítható.

WiFi rádióhullámokkal tölthetnénk akkumulátorokat

A Washingtoni Egyetem kutatói érdekes technológiával kísérleteznek, amelynek lényege, hogy a router által kibocsátott WiFi rádióhullámokat megfelelő vevővel elfogják, majd egyenfeszültséggé és egyenárammá alakítják, amivel apró mobileszközök akkumulátorát lehet tölteni.

Az eljárás a PoWiFi nevet viseli, ami a Power over WiFi, azaz a WiFi kapcsolaton keresztüli áramtovábbítás rövidítése. A WiFi adatkapcsolat az FCC szabályrendszere alapján maximum 1 wattnyi teljesítmény továbbítására képes, ami egy átlagos mobileszköz akkumulátortöltőjének 5 wattos teljesítményéhez képest elég karcsú. A lényeg persze inkább az, hogy a már kibocsátott teljesítményt hasznosítsák, így az nem megy kárba. Ahhoz, hogy az eljárást akkumulátortöltésre is lehessen használni, egy apró trükkre van szükség a meglévő routereknél: el kell érni, hogy az eszközök folyamatosan jelet továbbítsanak, amit aztán a megfelelő elektronika segítségével akkumulátortöltésre használhatunk fel.

A PoWiFi mögött álló kutatócsapat egy kísérlet keretén belül azt vizsgálta, mennyire hatékony a szóban forgó vezeték nélküli tápellátás. A teszthez készítettek egy speciális tesztkonfigurációt, ami egy apró kamerából, némi elektronikából, egy DC konverterből, valamint egy szuperkondenzátorból állt. Ezt az egységet a routertől 520 centiméterre helyezték el, a szuperkondenzátor pedig 35 percenként gyűjtött össze annyi töltést, ami lehetővé tette egy fénykép elkészítését. Hasonló módszerrel egy fitneszkarperec akkumulátorát is sikerült tölteni: a rendszer 2,5 óra alatt 41%-ig töltötte fel az okoseszköz akkumulátorát.

A működő koncepció legnagyobb kerékkötője a viszonylag alacsony, 1 watt körüli töltőteljesítmény, ami miatt okostelefonok és táblák akkumulátorának töltésére abszolút alkalmatlan az eljárás, viszont kis fogyasztású eszközök vezeték nélküli tápellátására kifejezetten ideális.

A kutatók szerint az eljárás a meglévő routerekkel is működőképes, de hozzátették azt is, hogy saját megoldásuk ugyanazzal a jellel képes teljesítményt és adatot is továbbítani. Annak érdekében, hogy a kutatók megvizsgálhassák, befolyásolja-e a PoWiFi az internetes sávszélesség alakulását, hat seattle-i otthonba telepítettek aktív PoWiFi routereket, majd arra kérték a házigazdákat, internetezzenek úgy, ahogy szoktak, aztán osszák meg tapasztalataikat. Később, a tapasztalatok összegzésénél a felhasználók úgy nyilatkoztak, a PoWiFi működése abszolút nem volt érezhető a helyi vezeték nélküli hálózaton, sőt, egyikük még javulásról is beszámolt, mivel a tesztre kapott router jobb volt, mint az ő saját routere.

A WiFi rádióhullámok akkumulátortöltésre való használata nem egy eget rengetően új dolog, több vállalat is foglalkozik hasonló eljárást alkalmazó routerekkel, amelyek között okostelefonok töltésére képes példányok is találhatóak – remek példa erre az Energous. A PoWiFi azért lehet mégis vonzó és életképes, mert a kutatók szerint meglévő routerekkel is működik, hardveres módosítás nélkül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward