Where the Water Tastes Like Wine – Meséken, legendákon túl

Mindenkinek megvan a saját története, és a tábortüzek, a városok, is őriznek néhányat. Mondd, te mennyit találsz meg az utad során?

Where the Water Tastes Like Wine – Meséken, legendákon túl

79 %
{{ average }} %
  • Mesélj, hallgatlak...
Szerzői értékelés
Szerző
79
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Minden lépését egy kevés felvert por kísérte. Nyugodtan haladt előre a távolba vesző ösvényen. Sok hete már, hogy elindult, és tudta azt is, hogy miért. Az út maga vonzotta kiszámíthatatlanságával és rejtélyeivel, hisz minden ismeretlen tartogat meglepetéseket. A nap sugarainak melegét hűvös fuvallat szelídítette meg és az út menti fák árnyéka olyan óvón borult fölé, mint a barna kalap, amit hordott. Ruhája többi részén is látszott, hogy használt, de megbecsült darabok, és gazdájuk nem koptatja őket feleslegesen. Az egyszerű fekete vászoningen egy félhosszú barna kabátot viselt és egy hasonló színű nadrág vezetett le a poros lábbelihez. Oldaltáskája és övére fűzött bőrzacskója tartalmazta mindenét. Ahogy felpillantott az égre, a nap épp elhagyta a delelőt. Megállt, és kis pihenőt tartva engedett egy gesztenyefa csábításának. Hátát a törzsnek vetve ült le, kulacsából kortyolt párat, majd jóleső sóhajjal hunyta le a szemét. Kalapját ölébe ejtve hagyta, hogy a szél játsszon a hajával, amelybe jó pár ősz szál is vegyült már. Felderengtek előtte útjának pillanatai, amik mindig elgondolkodtatták. Tudta miért indult el.

Galéria megnyitása

Ismersz furcsa történeteket? Hihetetlen lényekről, bizarr álmokról, találkozásokról, halálról, a múltból itt ragadt szellemekről, amik akár valóságosak is lehettek volna? És mondd, hiszel bennük? Vagy ha végigveszed elméd leltárát, van-e amelyikre legyintesz – badarság, hiszen ilyen nincs is! Míg egy még hihetetlenebbnek tűnőre csendben bólogatsz – igen, ez az igazság, tudom, hogy így történt… Mesék, történetek, legendák, regék, mítoszok – olyan tudás és szimbólumgyűjtemény kísér minket a mai modern napjainkig, amik több száz vagy ezer év tapasztalataiból, hagyományaiból táplálkoznak. Velünk változtak az évek, évszázadok során, ahogy tovább adva, elferdítve, elmesélve nőttek, fejlődtek és formálódtak. Néhol igaznak vélik őket, máshol kinevetik azt, aki ilyen badarságoknak hisz. Mégis, minden nép és kultúra életében gyökeret vert ez a tudás. Sőt, ezen történetek által a legmélyebb vágyaink és félelmeink próbálnak szólni hozzánk. És mit tehet az, aki ezen történetek, mítoszok és legendák nyomába ered? A legjobb, ha kinyitja a fülét és a lelkét – a változás része lesz maga is. A találkozásokkal és mesékkel együtt fakul, vagy épp öltözik díszbe, majd magával viszi azt, ami neki jutott, amit csak ő találhatott meg.

„A halál ott ül minden asztal mellett a kávéházakban, és beleszól minden beszélgetésbe.” (Allen Ginsberg)

A Where the Water Tastes Like Wine művészeti projekt is lehetne, ami az élet lassú, ellenállhatatlan sodrását ünnepli, és minden találkozást, ahol életek, sorsok villannak fel egy pillanatra előttünk. Az biztos, hogy aki szeret belefeledkezni egy jó regénybe, vagy izgalmasnak találja a csendesen hömpölygő történeteket és a vadul tomboló drámákat, tragédiákat és kalandos sztorikat, értékelni fogja, amit a játék alkotói nyújtanak. A feladatunk ugyanis nem kevesebb, mint az, hogy egy elvesztett fogadás után bejárjuk az egész Egyesült Államokat és annyi történetet hallgassunk meg, amennyit csak tudunk. Hozzánk hasonló vándorokkal is találkozunk, akik – ha bizalmukba fogadnak – elmesélik az életüket és azt, miként lett belőlük hontalan, szabad vándor. Az otthonról elhajtott tinédzser, a háborúban megsérült katona élete legalább annyi érdekességet rejt, mint a templomról templomra vándorló papé, vagy a blues gitárosé.

Galéria megnyitása

Miközben beszélgetünk velük, történetekkel szórakoztatjuk egymást és megvitatjuk az élet nagy kérdéseit, legyen szó halálról, hatalomról, bánatról, vágyakról vagy épp hitről. Itt lesz fontos, hogy milyen történeteket gyűjtöttünk: izgalmasat, ijesztőt, vidámat vagy szomorút? Minden vándor egy bizonyos jellegű történetet kér tőlünk, és ha megkapják, akkor egy másfélét is kérnek – így nyílnak meg előttünk lépésről lépésre. És a végén még az is kiderülhet, hogy mesebeli lények rejtőznek némely kóborló lelke mélyén – ebben a világban a valóság vékony fátyla mögött mindig ott les ránk a fantasztikus és a hihetetlen legendák igazsága.

„A tájnak baljóslatú és veszendő hangulata volt, és veszendő volt az a kis figura is, az utas, aki botjára támaszkodva ment át a tájon, feje fölött a hold világa.” (Szerb Antal)

Gyakran éri kritika a tengerentúli oktatási rendszert, hogy nem sokat tudnak az európai országokról, akik ott járnak iskolába. Nos, a játékban próbára tehetjük magunkat, hogy miként igazodunk el az USA államai és városai között – autóutak, folyók, határok és vonatsínek segítenek minket, de a memóriánkra is szükségünk lesz. Vagy mondjuk egy jó térképre, amit egy böngészőben megnyitva használtam, ha segítség kellett a navigáláshoz – mert bevallom, nem tudtam például, hogy Pittsburgh és Detroit hol helyezkednek el egymáshoz viszonyítva. A térkép amúgy szép nagy, és gyalog nem kevés időbe telik, míg bejárjuk. Stoppolhatunk, felugorhatunk vonatokra, vagy vehetünk jegyet is az állomásokon, ha gyorsabban haladnánk, de például az autókból csak a következő városnál szállhatunk ki, előbb nem, ha pedig jegy nélkül vonatozunk, könnyen lehet, hogy bajunk esik. Ezen kívül egy fütyörészős, gyaloglásunk sebességét megnövelő mini-játék segíthet még, hogy gyorsabban teljenek a mérföldek, de számomra ez inkább volt macerás, mint segítség. Karakterlapunkon még a fáradtságunk, az életerőnk és az anyagi helyzetünk is látszik. Ez azonban nagyon egyszerű rendszer. Ha megsérülünk, vehetünk élelmet, hogy gyógyuljunk. Pénzt koldulásból vagy munkával kereshetünk, ha pedig régóta rójuk az utakat és elfáradunk, jobb, ha keresünk egy tábortüzet!

Galéria megnyitása

A Where the Water Tastes Like Wine összhangulatára, a történeteket, szereplőket és a muzsikát is beleértve nem lehet panasz, a narrátor hangja pedig egyenesen zseniális, ahogy minden érzelmet és szereplőt hitelesen és érzékletesen ad elő – ítt mutatkozik meg a szavak és a hangsúlyok igazi ereje. A dalok hihetetlenül jól passzolnak vándorló életmódunkhoz, és ha jól fejtettem meg a készítők szándékát, új zeneszámok akkor kapcsolódnak be a játékba, ha vándorlásaink során újabb államokba érünk el, bárigaz ami igaz, pár dallal több jót tenne a játékmenetnek. Talán ezzel is sarkallni akartak minket arra, hogy ne maradjunk egy vidéken sokáig, hiszen majdhogynem egy egész kontinens vár arra, hogy felfedezzük a történeteit és városait. Lassú játék ez, ahol a vándorlás időnként vánszorgásnak érződik, máskor pedig azt se tudjuk hová kapjunk, annyi új történet és lehetőség vesz minket körbe. Minél többet fedezünk fel, annál bővebb lesz a repertoárunk, és ha valaki szomorú, izgalmas vagy vicces történetet kér tőlünk, egyre magabiztosabban gombolyítjuk a nemrég hallott mesék, legendák fonalát. Szeretnél többet hallani? Érdekel mi lett a vége? Legközelebb elmesélem vándor, remélem, még találkozunk egy tábortűz mellett!

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Where the Water Tastes Like Wine – Meséken, legendákon túl

Where the Water Tastes Like Wine – Meséken, legendákon túl

Where the Water Tastes Like Wine – Meséken, legendákon túl
Szerzői értékelés
79
%
Beutazzuk az egész kontinenst, miközben legendákat, történeteket gyűjtünk és osztunk meg másokkal ebben a történetközpontú kalandjátékban.
A játék legnagyobb erőssége a hangulata: a szereplők és az események rajzai, a narrátor hangja, a zene és a rengeteg történet varázslatos utazásra hív minket.
Az utazás meglehetősen lassú, és így a játék tempója is időnként, az amúgy nagyon jól eltalált zenékre pedig ráférne egy kis bővítés.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward