Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy – Egy új kezdet?

A Martyr önállóan futtatható kiegészítője pár patch után egyike lesz az ARPG-műfaj üdébb színfoltjainak. Addig viszont még bőven van tennivaló.

Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy – Egy új kezdet?

66 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
66
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Újragondolva

Ahogy azt kismillió, izgalmasabbnál izgalmasabb cím szomorú-sanyarú esete is bizonyítja, a felhasználók az elcsépelt sablonokra építő, középszerű tucatprogramok készítőinél egyedül a kísérletezni merőket szeretik vadabbul-vehemensebben büntetni. A példák hosszan sorolhatóak. Az állatos platformerek kliséit egy mocskos szájú, kapzsi, rasszista-szexista mókussal, éneklő fekália-szörnyeteggel, menyét-maffiózókkal és hasonló figurákkal feldobó, ma etalonként tisztelt Conker’s Bad Fur Day látványosan elhasalt. A művészi látványvilágú, érdekes-igényes Okami bukása keltette rezgéshullámokat esélyesen még három galaxissal arrébb is jelezték a szeizmográfok. Ugyanis a Clover Studio remeke olyannyira gyalázatosan fogyott, hogy elhódította az üzletileg legkevésbé sikeres év játéka díjazottnak járó Guinness-rekordot. De a LucasArts poénokban gazdag remekeit új szintre emelő Grim Fandango, vagy a felfoghatatlan idiotizmus örök mementójaként egy AAA-megjelenésekkel teli időszakban piacra dobott Beyond Good and Evil kálváriája is közismert. A zseniális Psychonauts-t, a lovecrafti szellemiség kvintesszenciájának számító, az éppen irányított karakter fokozatos megőrülését pazarul visszaadó Eternal Darkness: Sanity's Requiem-et, vagy a csodálatos Ico-t pedig még meg sem említettük.

A jelek szerint a NeocoreGames a Warhammer 40K örökké háborúk szabdalta univerzumában játszódó akció-RPG-je, a Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr is csatlakozott ehhez a klubhoz. Hiszen a pörgést megfontolt taktikázásra cserélő mű komótos tempója és pár, egyedi mechanikája sokaknak furcsán hatott, ráadásul rengetegen hisztériáztak amiatt, hogy nem egy sci-fi Diablo-koppintást kaptak a pénzükért. Így a csapat tagjai levonták a megfelelő konzekvenciákat, és a 2.00-ás patch-csel jócskán átformálták az összképet. Nincs többé a felszerelésünk erősségét jelző szint, és semmi akadálya, hogy a menet közben összeszedett holmikat azon melegében, a csatatéren fordítsuk a gazok ellen. A misszióstruktúrát is átszabták, illetve természetesen a tempót is egy koffeintablettákból, speedből és gepárdkivonatból álló koktéllal turbózták fel.

Galéria megnyitása

Lássuk hát, hogy miként is muzsikál az új elvek mentén tető alá hozott, Prophecy alcímet kapó, önállóan is futtatható kiegészítő!

Egy prófécia nyomában

Történetünk nem sokkal a Martyr fináléja után veszi kezdetét. A renegátnak kikiáltott, kiátkozott géniusz, Uther Tiberius erődnek is beillő űrbárkájának üldözése végre meghozta a gyümölcsét. Inkvizítorunk nem kevés hányattatás és egy osztagnyi, elszánt elda felkoncolása után végre ki tudja szabadítani az Alfa Kitaszítottnak nevezett pszi-használót. A látszólag törékeny lány esélyesen a világegyetem egyik, ha nem a leghatalmasabb élő fegyvere: elméje erejével könnyűszerrel el tudja pusztítani a Káosz undorító teremtményeit. Hovatovább, nincs kizárva, hogy ha nem csak ösztönösen, hanem némi formális tréning után veti be különleges praktikáit, akkor végleg ki tudja irtani a romlás setét regimentjeit. Ám ha rossz kezekbe kerül, az könnyen az emberek lakta Birodalom végét jelentheti, és ezzel a gonosz zsoldjában állók is tisztában vannak. Egyik bajnokuk mindent meg is tesz annak érdekében, hogy elódázza a biztosra vehető halált, egyben a saját, ördögi céljaira használja fel az ártatlan ifjút. Ráadásul dolgunk egy már-már elfeledett prófécia és egy rébuszokban beszélő, a maga útját járó, kiváló harcos is nehezíti.

Kéz kezet mosUgyan inkvizítorként kizárólag az Istencsászárnak tartozunk magyarázattal, és az aranytrónusán ülő, lélekáldozatok millióival egy, az élethez nagyon közeli állapotban tartott nagyúr viszonylag ritkán fárasztja magát inspekcióval, helyzetünk igen bonyolult. Hiszen annak dacára, hogy papíron semmi sem kötelez minket kollégáink megsegítésére, vagy, hogy a saját ügyeinken kívül bármi mással is foglalkozzunk, a félhivatalos szokásjog értelmében javallott itt-ott besegítenünk. Magyarra lefordítva ez azt jelenti, hogy megannyi, véletlenszerűen generált mellékküldetést vállalhatunk el. Ezeket az Martyr Uther-tarottjának lapjaival tehetjük veszélyesebbé, egyben jövedelmezőbbé: rosszakaróink erősítéséért, vagy minket sújtó korlátozásokért cserébe több-jobb zsákmányhoz juthatunk. Említést érdemelnek még az ítélőszék három fő rendje által kínált, a misztikus paklival szintén befolyásolható missziók is. Az ármányos űrlények likvidálására szakosodott Ordo Xenos, az életüket a Káosz démonjai elleni harcra feltevő Ordo Malleus, vagy a mutánsokkal és hasonló fertelmekkel leszámoló Ordo Hereticus oldalán avatkozhatunk be. Ennek az elmaradhatatlan jutalmak mellett további haszna, hogy minél többször járulunk hozzá a magunk igen egyszerű, de annál hatékonyabb módján a szervezetek céljaihoz, annál jobb viszonyt ápolhatunk velük. Vagyis profiljukba vágó bónuszok bezsákolásán túl abban a megtiszteltetésben is részünk lehet, hogy megnyitják előttünk raktáraik a legmegbízhatóbb szövetségeseiknek fenntartott, titkos rekeszeit is.

Izgalmas alaphelyzet, és sokat emel a fényén, hogy a Warhammer-franchise képviselőinek általában egy gótkorszakát élő kiskamasz borongósnak szánt novellakezdeményeinek szintjén mozgó dialógusaival szemben jól megírt, frappáns-szellemes párbeszédeket kapunk. Bár időnként becsúszik pár, nem szándékos paródiának ható, szórakozásból sündisznóval fogat mosó, vídia keménységű mellékalak, de ritkán rontják sokáig a levegőt. A hangsúly az ügyes, fokról-fokra kibontakozó, talányokkal teli cselekményen, az igényesen kidolgozott karaktereken és a bőkezűen adagolt, ám túlzásba nem vitt fekete humoron van.

Az Omnissiah áldásával

Az atmoszférára ezért egy szavunk sem lehet, és a bővítmény legfőbb új dobása, a tech-adeptus is egy üde-érdekes színfolt. Hősünk ifjabb éveiben az emberi testet hitvány-hibás húszsáknak tartó, szerveiket apránként mesterséges pótlásokra lecserélő Adeptus Mechanicus tagjaként mélyedt el a gépek rejtelmeiben. De az Istencsászárt legfeljebb népe tiszteletre méltó vezérének, nem szakrális hatalmasságnak tekintő, a blaszfémia határán táncoló társai javával szemben más utat választott. Felszentelése előtt kiugrott a rendből, és az inkvizíció hatásos ütőkártyájaként tett szert hírnévre.

Ahogy az ennyiből is sejthető, fegyvertára trükkös-bizarr készségekből áll. A joggal rettegett, tüzelési módtól függően precíz mesterlövész-puskának, vagy gépfegyvernek is remekül beváló, páncéltörő rádium-karabély hátralöki a meggyengült célpontokat, egyben sugárzó-mérgező lövedékekkel keseríti meg azok többnyire igen kurta életét. A vérteken szintén akadály nélkül áthatoló plazmamuskéta is jó szolgálatot tehet. Lelassítja akit eltalálunk vele, és típustól függően akár egyszerre négy, egymás mellett álló nyavalyást is pokolra küldhetünk egy jól irányzott találattal. Ha pedig pofozkodni támadna kedvünk, akkor egy jókora, áldozataink gyötrelmeit bénítással-kábítással fokozó, elektromos fejszével vághatunk irtóztató rendet ellenségeink sorában.

Galéria megnyitása

Legfőbb aduásza viszont az, hogy lassan, ám biztosan regenerálódó flux-pontjaiból összesen hét, más-más erősségekkel, gyengeségekkel és idézési költséggel bíró szerkezettel billentheti maga felé a szerencse mérlegének nyelvét. Fürge és olcsó, cserébe hamar fűbe harapó, pókszerű robotok, mozdulatlanságukat pergőtűzzel kompenzáló ágyúk, vagy főleg bunyóra specializálódó monstrumok: a lista igen változatos. Ráadásul külön öröm, hogy ha rászánjuk a képzettségpontjainkat, akkor kedvünk szerint módosíthatjuk a modelleket. Lángot köpő, vagy lézersugarakkal pusztító géplények, megsemmisülésük után felrobbanó, a közelben állókat garantáltan magukkal vivő masinák, vagy éppen regeneráló-pajzzsal, energiamezővel, esetleg más nyalánksággal felszerelt gigászok: bőven van miből válogatni. Fantasztikus érzés, ahogy egyik kombinációt a másik után kipróbálva létrehozzunk álmaink irgalmat nem ismerő, nehézfegyverekkel bőségesen ellátott seregét. Pláne, ha rászánjuk az időt, és úgy állítjuk össze a hadunk, hogy csatlósaink a mi legfeljebb némi gyógyításban kimerülő közreműködésünk nélkül is megtisztítsák a pályákat.

Cogito ergo...inkább hagyjuk

Ennyi dicsérő szó után szinte adná magát a logikus verdikt, hogy a Prophecy egy, a remélhetőleg még hosszú éveken keresztül új részekkel jelentkező Inquisitor-szériát új szintre emelő alkotás. De a cégnél a jelek szerint többen is arra tették fel az életüket, hogy szétzúzzák Epheszoszi Hérakleitosz, illetve követői sajátos hiedelemrendszerét. Azaz bebizonyítsák, hogy a tengelykori filozófus meglátása, miszerint az ember nem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, tényszerűen nem igaz. Ez elsőre abszurdul hangozhat, ám mással nehezen lehet megmagyarázni, hogy művük az annak idején az embert néha az idegroham határára sodró Martyr-hoz hasonlóan miért is hemzseg irritálóbbnál irritálóbb hibáktól.

Galéria megnyitása

A legfőbb problémaforrás ezúttal is a mesterséges intelligencia, vagyis annak, még a kategória nem túl fényes átlagát sem hozó, ordító hiánya. Az életünkre törők között nettó túlsúlyban vannak az egy depressziós, heroinista kérész túlélési ösztönét egy habszivacs párna kognitív képességeivel ötvöző, Taigetosz-pozitív nyomorultak. Bámulatos, hogy jóformán az összes idióta minket akar múlt időbe tenni, és ha fel-alá futkosunk előttük, akkor fikarcnyit sem foglalkoznak azzal, hogy egyszerre négy önjáró gépágyú lövedékei tépik-szaggatják a testüket. Sokkoló, ahogy az elvileg sötét-kegyetlen atmoszférájú küzdelmek a Benny Hill show véres-beles-futurisztikus reboot-jává züllenek: hébe-hóba szinte hallani a Yakety Sax heavy metál-feldolgozását.

A szépség és a szörnyetegMagától értetődik, hogy kalandjaink során a már jól ismert démonok, szektások, renegátok, lázadók, és hasonló, az Istencsászár szemében gyűlöletes aberrációk mellett új ellenlábasoknak is megmutathatjuk a Birodalom felsőbbrendűségét. Az eldák gyorsak, kecsesek, halálosak és mindennek tetejébe technikailag is igen fejlettek, ám meglátásom szerint az igazi kihívást a tiranidák jelentik. Mivel a kollektív tudattal bíró, ocsmány szörnyetegek a váratlan rajtaütéseknél csak a nem éppen kifinomult, viszont annál hatásosabb hordataktikát szeretik jobban. Így ha egy az uralmuk alatt álló, megmételyezett vidéken ténykedünk, sosem tudhatjuk, hogy mikor nyílik meg a föld, hogy aztán a hasadékból előrontson egy, a vérünket akaró, karmos-agyaras kivégzőosztag. Ráadásul gyakori, hogy obszcén túlerővel kell felvennünk a kilátástan küzdelmet.

Ráadásul halmazati büntetésnek segítőtársaink sem sokkal értelmesebbek. Pontosabban fogalmazva, esetükben a minden határon menően fapados, az idézőjelet abszolút kiérdemlő „kommandírozási rendszer” emelheti meg a vérnyomásunk. Mert azon kívül, hogy kijelölünk nekik egy célpontot, a szó legszorosabb értelmében semmi másra nem tudjuk rávenni őket. Egy terület az utolsó töltényig való őrzése, automatizált felderítés, automatikus visszavonulás, orozva bekerítés, netán frontális roham az Istencsászár nevében, miközben mi az eseményektől jó messze regenerálódunk: elérhetetlen álmok maradnak csupán. Ergo akármennyire is szórakoztató egy lángszórós-rakétavetős, mechanikus halálosztag élén pokolra küldeni ármányos kultistákat, mutánsokat és mezei rablógyilkosokat, okvetlenül hiányérzetünk támad. Egyben lehetetlen szabadulni attól az érzéstől, hogy a vállalkozásnál nem szaggatták az istrángot abbeli igyekezetükben, hogy a kaszt húzófunkciója harmonikusan illeszkedjen a művükhöz, és valóban kihasználhassuk a benne rejlő lehetőségeket.

Végül ha eltűnő, vagy meg sem jelenő feliratokat, furcsán működő fortélyokat, és egyéb nyavalyákat is számításba vesszük, érthetetlennek tűnik, hogy mivel foglalkoztak a minőség-ellenőrzésért felelős szakemberek.

Végkövetkeztetések

A Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy tehát sajnos alátámasztja, hogy az elszántság alaposság nélkül nem sokat ér. Vitathatatlan, hogy az alkotók az analfabéta tyúktolvajokat is megszégyenítő, vehemens valóságtagadásra-mellébeszélésre építő ágazatban közel példa nélküli módon belátták, hogy mellélőttek – vagy finomabban fogalmazva, mérsékelten csigázták fel az érdeklődőket. Aztán a vegyes reakciókat kiváltó alapkoncepció átgondolása után egyből nekiláttak, hogy minél szélesebb publikumot szólíthassanak meg, és fáradozásaik eredményei kétségbevonhatatlanok. Hack and slash-ük egy non-stop, üresjáratok és lassító-hátráltató ballaszt nélküli, szélsebes tempójú gyilokfesztivál lett – már amikor kegyeskedik rendesen működni. Mert az átalakítás során a tesztelés olyannyira elsikkadt, hogy többször is erős késztetést éreztem arra, hogy az unos-untalan felbukkanó anomáliák miatt a területileg illetékes püspökkel áldassam meg a számítógépen.

Galéria megnyitása

Ezért összességében, a Martyr-hoz hasonlóan most is egy szigorúan játékmenet szempontjából ügyesen összerakott, ráadásul az 1.00-ás verziónál jóval könnyebben befogadható címmel gazdagodott a Warhammer 40K franchise. Azonban ha nem lelkesedünk azért, hogy harminc euró kifizetése ellenében kényszerű bugvadászattal üssük el a szabadidőnk, érdemes várnunk a vásárlással. Persze fontos kiemelni, hogy a százalék a jelenlegi állapotokat tükrözi. Egyben a korábbi tapasztalatok figyelembevételével közel biztos vagyok benne, hogy távlatilag egy 75-79% körüli, bátran ajánlható program fogja hirdeti, hogy a szcéna hazai zászlóshajója él és virul.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Összefoglalás

Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy – Egy új kezdet?

Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy – Egy új kezdet?

Warhammer 40,000: Inquisitor – Prophecy – Egy új kezdet?
Szerzői értékelés
66
%
Warhammer 40,000: Inquisitor – Martyr önállóan futtatható kiegészítője
A története érdekes, remek a hangulata, a harcok pazarok és az új kaszt is ötletes.
Nem korai hozzáférésben lévő játékhoz képest túl sok a hiba.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap