VMWare: Sok magod van? Fizess többet!

Megváltoztatta licencelési rendszerét a VMWare, és ez néhányakat érzékenyen érinthet.

VMWare: Sok magod van? Fizess többet!

A VMWare-t valószínűleg már senkinek nem kell bemutatni, a világ egyik legnépszerűbb virtualizációs megoldásokat fejlesztő vállalatáról van szó. A VMWare termékei elérhetőek fogyasztói, üzleti és ipari célokra is, és mostantól egy kicsit más módon lehet majd a licencet rendezni, mint eddig.

Mostanáig a vállalat a licencelésnél a kizárólag a processzorok számát figyelembe véve határozta meg, hogy mekkora összeget kell fizetnie egy-egy partnerének a szoftverek felhasználása után. Mostantól viszont már a magok száma is érdekes lesz ebből a szempontból. Úgy döntött a VMWare, hogy 32 magban maximalizálja az egyprocesszoros konfiguráció licencét. Ez azt jelenti, hogy amennyiben egy processzor már több mint 32 magot tartalmaz, akkor új kategóriába esik, ilyenkor már kettő processzor díját kell kifizetni.

Ha tehát egy vállalat a virtualizációs szolgáltatást egy 32 magos vagy ennél szerényebb processzorral alkalmazza, akkor ugyanúgy fizet majd, mint eddig, de amennyiben egy 64 magos lapkát használ a VMWare termékek mozgatására, akkor már kettő processzorra szabott díjat köteles fizetni. Amikor kettő 32 magos CPU dolgozik egy rendszerben, akkor tiszta sor a dolog, kettő processzorra kell a licencdíjat megfizetni, amikor azonban kettő 64 magos CPU kerül egy VMWare szoftver alá, akkor már 4 CPU-nyi licencdíjat kell majd leszurkolni. És így fog ez menni felfelé.

Galéria megnyitása

A VMWare szinte biztosan az AMD miatt döntött a módosítás mellett. A 64 magos AMD EPYC processzoroknak köszönhetően már egészen költséghatékonyan lehet kiépíteni olyan nagyteljesítményű rendszereket, amik kiemelkedő hatékonysággal tudnak szolgálatot teljesíteni a vállalat szoftveres megoldásai alatt. És ebből kifolyólag a cég bizony kieső bevételre számíthatott eddig. Még így is tudnak a partnerek spórolni a licencdíjon a néhány évvel korábbi állapotokhoz képest, de az új licencelési modellel már valamelyest képes kompenzálni a kaliforniai cég.

Galéria megnyitása

A mostani változás egy kicsit érzékenyen érintheti majd az AMD-t, ugyanis a vállalat előszeretettel támaszkodott erre az előnyre korábban, amikor az új EPYC csúcsprocesszort reklámozta az érdeklődőknek. Egy fő „selling pointnak” szánta, hogy könnyedén ki lehetett váltani a duplafoglalatos rendszereket egy 64 magos processzorral, és így számos esetben spórolhattak a vállalatok. Persze ettől függetlenül még bőven marad előnye a csúcs-EPYC-nek, szóval aligha kell félteni ebből a szempontból az AMD-t.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap