Visszaél a brit adókedvezményekkel a Rockstar?

A stúdió szerint nem így van, és csak jót csinálnak...

Visszaél a brit adókedvezményekkel a Rockstar?

A Rockstar a napokban került kereszttűzbe, amikor a nagy brit vállalatok és gazdag emberek adózását figyelő független Tax Watch arról számolt be, hogy szerintük a stúdió visszaél a játékfejlesztőknek járó brit adókedvezményekkel. Mint írják, 2018-ban és 2019-ben is annyi adóvisszatérítést kért a program keretein belül a Rockstar, ami egymagában kitette az állam által összesen kifizetett visszatérítés 37%-át.

Megjegyzik, hogy habár habár csak a Grand Theft Auto 5-ből 6 milliárd font bevételük származott 2014 óta, a Rockstar azóta gyakorlatilag nem fizetett adót az Egyesült Királyságban.

A játékfejlesztőknek járó adókedvezmény program még 2014-ben indult el ez Egyesült Királyságban, azzal a célzattal, hogy leginkább a kicsi és közepes stúdiókat fogja segíteni, azonban senkit nem zártak ki a programból, nem akarták ugyanis, hogy a szektoron belül versengés alakuljon ki az adókedvezményekért.

A Rockstar a tavalyi évben 37,6 millió fontot igényelt vissza a program keretein belül, és összesen 80 millió fontot, mióta a program elindult. A 2014 óta benyújtott, összesen 1100 kérelem negyedét a Rockstar adta be, miközben csak két játékot jelentetett meg azóta.

Minden kifizetett visszatérítést egy konzultációs időszak előz meg egyébként, így a szakértők szerint elkerülhető, hogy valaki kijátssza a rendszert, és az egész fenntartható marad. A Tax Watch cikkére reagálva a Rockstar is azt közölte, hogy a kreatív iparágaknak adott adókedvezményes programok mindig is sikeresek voltak, és nincs ez másként most sem:

Ennek köszönhetően a Rockstar jelentősen tudta növelni befektetéseit az országban, így a program kezdete óta már több mint 1000 magasan képzett, hosszútávú munkahelyet teremtett Londonban, Lincolnban, Yorkshire-ben és Skóciában.

Hozzá teszik, hogy a program nagy segítség volt abban, hogy az Egyesült Királyság megerősítse pozícióját a játékiparban, felkészüljön a jövőre, és erősítse a gazdaságot. A brit videójátékipar kereskedelmi csoportja, a Ukie is hasonlóan vélekedik: szerintük ez egy előremutató program, ami egyértelművé teszi, hogy az Egyesült Királyság megérti a játékipar fontosságát.

Mint elmondták, minden egyes befektetett font után, amit a program keretében a játékiparba "adnak", végső soron 4 fontnyi érték kerül vissza a gazdaságba.

Érdekes egyébként, hogy a Tax Watch cikke szerint a Rockstar azért tudott ilyen rengeteg pénzt visszaigényelni 2019-ben, mert már javában zajlik a Grand Theft Auto 6 fejlesztése, így a fejlesztés vélhetően elképesztő költségei már bőven jelentkeznek a stúdiónál. Azt is hozzá kell tenni, hogy nem a Rockstar az egyetlen nagy stúdió, ami kihasználja a program lehetőségeit, így tesz a Sony, a Sega és a Warner is, többek között.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap