Virtuális arcfestés Intel RealSense 3D alapon

Az Intel RealSense 3D kameratechnológiájával kapcsolatban már eddig is tudhattuk, hogy rengeteg lehetőséget kínál, most itt egy új példa.

Virtuális arcfestés Intel RealSense 3D alapon

Az Intel RealSense 3D kamera technológiáját sok érdekes dologra lehet használni: bevethető arcfelismerésre, arckövetésre, de távolságmérésre, mozdulat-felismerésre és 3D szkennelésre is, sőt, akár még a játékok terén is hasznos lehet.

Egy japán művész nemrégiben újabb felhasználási módot talált az Intel RealSense 3D technológiában rejlő lehetőségek kamatoztatására, ez pedig nem más, mint a virtuális arcfestés. A modell arcán megjelenő motívumok ráadásul nem statikusak, hanem animáltak, ahogy az a lenti videóból is kiderül.

Nobumichi Asai csapata komplex megoldással érte el, hogy az ötlet valósággá váljon, a rendszer pedig pontosan, az elvárásoknak megfelelően működjön. Első lépésként beszkennelték a modell arcát, majd a fotogrammetria segítségével háromdimenziós alakzatot hoztak létre. A művelet végeztével ráigazították az arctérképre a kétdimenziós alkotásokat, amelyeket aztán egy projektor vetített ki a modell arcára.

A végeredmény pontos megjelenítésének érdekében infravörös jelöléseket helyeztek el az arc szükséges pontjain, ezeket pedig öt darab infrakamera figyelte, így pontosan követhetővé váltak az arc és a fej mozgásai. Az érzékelőktől származó adatokat egy Core i7-6700K alapú PC dolgozta fel, majd a végeredményt egy projektoron keresztül a modell arcára vetítette a rendszer.

Az új technológia segítségével a művészek újabb teret kapnak fantáziájuk kifejezésére. A "virtuális arcfestés" hatalmas szabadságot nyújt, hisz nem kell órákon át festeni a modell arcát egy-egy mű elkészítéséhez, sőt, a technológia jóvoltából az egyes alkotások dinamikusan váltakozva, "külön történeteket elmesélve" tűnhetnek fel a modell arcán, ami hagyományos technológiák segítségével nem kivitelezhető.

Ha jobban belegondolunk, a technológia akár a mindennapok során is jól jöhet. Például a hölgyek "felpróbálhatják" a különböző sminkeket, így egyből látszik, jól állnak-e nekik az adott színek, de akár tetoválóstúdióban is el lehet képzelni a technológia alkalmazását, akár úgy is, hogy némi finomhangolással ne csak az arcra, hanem a test egyéb részeire is képes legyen motívumokat kivetíteni. Itt felvetődhet a színhűség kérdése is, azaz hogy a kivetített képtől árnyalatok tekintetében mennyire tér el a végső smink vagy tetoválás, de az már egy másik történet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward