VIA ARTiGO A1100: egy új, igen pici barebone

A VIA Technologies kínálatában egy új barebone konfiguráció jelent meg, amely pico-ITX platform köré épül, és amely tökéletes alapja lehet egy egyszerű otthoni asztali számítógépnek vagy akár egy kis fogyasztású házi szervernek is. Az ARTiGO A1100-as típusjelzéssel ellátott szerkezet tulajdonképpen egy fél konfigurációnak tekinthető, ezért is nevezik barabone-nak. A rendszermemóriát, a 2,5 hüvelykes merevlemezt vagy SSD meghajtót nekünk kell külön beszereznünk, sőt, ugyanez a helyzet a WiFi és az SD kártyaolvasó modulokkal is.

VIA ARTiGO A1100: egy új, igen pici barebone

A VIA Technologies kínálatában egy új,  pico-ITX platform köré épülő barebone konfiguráció jelent meg, amely tökéletes alapja lehet egy egyszerű otthoni asztali számítógépnek vagy akár egy kis fogyasztású házi szervernek is. Az ARTiGO A1100-as típusjelzéssel ellátott szerkezet tulajdonképpen egy fél konfigurációnak tekinthető, ezért is nevezik barabone-nak. A rendszermemóriát, a 2,5 hüvelykes merevlemezt vagy SSD meghajtót nekünk kell külön beszereznünk, akárcsak a WiFi és az SD kártyaolvasó modulokkal is.

A ventilátormentes konfiguráció nem csak keveset fogyaszt, de hangtalanul is teszi a dolgát, főleg, ha 2,5 hüvelykes SATA SSD meghajtót pakolunk bele.  Maga a rendszer egyébként 146 x 52 x 99 mm-es mérettel rendelkezik, súlya pedig mindössze 0,6 Kg, amiben nincs benne az adattároló és a memória modul súlya, de még azokkal együtt is pehelykönnyűnek nevezhetjük a kis szerkezetet. A Pico-ITX formátumú alaplap VIA VX855-ös lapkakészletre épül, így tartalmaz egy Chrome 9-es sorozatú integrált videó vezérlőt, ami hardveresen gyorsítja a videó fájlok lejátszását (MPEG-2/4, WMV9, H.264).

A rendszerben egy 1,2 GHz-es órajelen ketyegő Nano processzor dolgozik, amelyhez DDR2-533/667/800 MHz-es So-DIMM rendszermemóriát társíthatunk, de összesen csak egy modult. Az alaplapon egy SATA port, egy IDE port, öt darab USB 2.0-s port (4 host és 1 micro-USB eszközport), valamint egy Gigabites Ethernet csatlakozó (VIA VT6122), egy HDMI port és egy D-Sub csatlakozó kapott helyet. A felsoroltakon kívül opcióként modulok formájában WiFi 802.11 b/g/n támogatást és SD kártyaolvasót is igényelhetünk a rendszerhez. Az audió támogatásról a már megszokott VIA Vinyl HD vezérlő gondoskodik, amely hatcsatornás hangot és DTS támogatást is kínál.

A VIA ARTiGo A1100-as barebone már elérhető a gyártó on-line áruházában, ahol 243 dollárért juthatunk hozzá a készülékhez.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward