Shop menü

VÉGLEG NYUGDÍJBA VONULT A MINI IPHONE, ÍGY NÉZ KI A KÍNÁLAT AZ ÁRCSÖKKENTÉSEK UTÁN

Az Apple bemutatta az iPhone 15 szériát, és ezzel együtt változott a kínálat egésze, megnéztük az új árakat.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Végleg nyugdíjba vonult a mini iPhone, így néz ki a kínálat az árcsökkentések után

Az iPhone 15 a pletykákkal ellentétben nem lett drágább, sőt mi több, Magyarországon a készülékek elérhetőbbé váltak ahhoz képest, mint amit egy évvel ezelőtt láthattunk. Ez annak köszönhető, hogy az Apple nagyobb bizalmat szavazott a forint számára, ami tavaly ilyenkor nagyon nehéz helyzetben volt.

Az iPhone 14 brutálisan elszállt árakon debütált egy évvel ezelőtt, amit már akkor is lehetett tudni, hogy a gyenge forint számlájára írható. Azt valószínűleg nagyon kevesen merték remélni, hogy az azóta stabilizálódott fizetőeszközünknek köszönhetően az iPhone 15-öt olcsóbban fogjuk megkapni, de így lett.  

450 ezer forintról 400 ezerre csökkent az alapmodell ára, az iPhone 14 Plus tavaly még 500 ezer forintról indult, idén viszont 450 ezer forintért lehet hozzájutni. Pro modelleknél még jobb lett a helyzet, az iPhone 15 Pro 128 GB hellyel már 500 ezer forintért felmarkolható, miközben egy éve az előd 570 ezer forintos áron került a boltokba.

Galéria megnyitása

Az iPhone 15 Pro Max helyzete még érdekesebb. A csúcsmodellből már nincs 128 GB-os verzió, és ez az Egyesült Államokban 100 dollárral magasabb árral indul, mint tavaly – részben a tárkapacitás változása miatt. Ehhez képest azonban itthon a 256 GB tárhellyel is „csak” 600 ezer forint, miközben a 14 Pro Max még 128 GB-tal 630 ezer forintba került, 256 GB-os formában pedig már 690 ezer forintért kellette a bájait. Hivatalosan most a Galaxy S23 Ultra drágább, mint az iPhone 15 Pro Max.

Galéria megnyitása

Arról persze nincs szó, hogy olcsó lenne az új iPhone. Továbbra is alkalmasak a mobilok nevei mellett szereplő összegek a magyar átlagbérből élő vásárlók nyugalmának megzavarására. De az mindenképpen remek hír, hogy elérhetőbbek lettek, mint egy éve voltak. Hiszen a bérek azért általában valamelyest nőttek egy év alatt, azzal párhuzamosan, hogy az árak pedig 10-13 százázalékkal alacsonyabb szintről indulnak.

Globálisan majdnem mi kaptuk a legdrágábban az iPhone 14-et, most viszont sokkal jobb lesz a helyzet. Az iPhone 15 széria árait a mobilok megjelenéséről szóló hírünkben szedtük össze teljes egészében. Most nézzük, mi a helyzet a még kínálatban maradt modellekkel.

Az Apple minden évben tisztogat a hivatalos kínálatában, mikor befut az új generációs iPhone, és idén sincs ez másként.

Ez a tisztogatás pedig magával vitte az iPhone 13 Minit.

A továbbiakban az Apple már csak az iPhone SE modellt kínálja 6,1 colosnál kisebb megjelenítővel. Az iPhone 14 Pro széria teljes egészében lekerült a palettáról, az iPhone 14 és 14 Plus maradt elérhető, ezeket pedig sokkal olcsóbban lehet megvásárolni, mint néhány nappal korábban. 450 és 500 ezer forint helyett már 350 és 400 ezer forintos árról indulnak a tavalyi készülékek. A nagyobb tárhellyel szerelt gépek árai pedig még nagyobb mértékben (110-130 ezer forint) csökkentek.

Az iPhone 13 elérhető maradt, csak a 13 mini pályafutása ért véget. A 128 GB-os iPhone 13 300 ezer forintért vásárolható meg, ami korábban már 390 ezer forintba került. Ez a modell tehát arányaiban még látványosan olcsóbb lett, mint az újabb készülékek.

A továbbiakban az iPhone 12 már nem lesz a kínálat része, ezeket teljesen kivonta a forgalomból az Apple. Persze más boltok kínálatának még hosszú ideig a részei maradhatnak. De akik a gyártótól szeretnének olcsóbban okostelefont venni, azoknak csak az iPhone SE maradt. Ennek pedig nem változott az ára. 220 ezer forint volt, és továbbra is ennyibe kerül mindössze 64 GB tárhellyel.

Összességében most azért sokkal jobb képet fest az iPhone kínálat, mint egy évvel korábban. Persze továbbra is mélyen a zsebébe kell nyúlnia a vásárlóknak, ha az Apple-től szeretnének okostelefont, de ezen a téren mikor volt más a helyzet?

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére