Van már Apple TV-n is 4K Ultra HD minőségben YouTube

De így sem lehet minden esetben a maximális minőséget élvezni, pedig már a VP9 támogatást is megoldotta az Apple.

Van már Apple TV-n is 4K Ultra HD minőségben YouTube

Az Apple TV három évvel ezelőtt váltott 4K Ultra HD minőségre, és egészen sok szolgáltatás esetében akkor meg is jelent a 4K opció, kivéve a YouTube-ot, a világ legnagyobb videomegosztóját. Most viszont felhasználói visszajelzések szerint már a YouTube 4K is elkezdett kigördülni az Apple TV platformra. Viszont ezzel együtt sem lehet minden esetben az elérhető legjobb minőségnek örülni.

A Redditen jelent meg a híre annak, hogy az Apple TV eszközön már végre lehet a YouTube-on megosztott felvételeket 4K Ultra HD-ban élvezni, viszont vannak annak feltételei, hogy ez működhessen. Jelen helyzetben nincsen arra lehetőség, hogy 60 FPS-es képfrissítés mellett menjen a 4K felbontás, ez csak akkor érhető el, ha 24 vagy 30 FPS-es tempóval megy a lejátszás. A 60 FPS-es tartalmakat a YouTube maximum 1440p-s felbontás mellett tudja tálalni az Apple TV eszközön.

Galéria megnyitása

Van sajnos egyéb minőségi korlátozás is, nevezetesen az SDR preferálása. Ez azt jelenti, hogy a HDR anyagok szebb látványvilágáról továbbra is le kell mondania az embereknek a YouTube és az Apple TV párosánál. Azt nem tudjuk, hogy ez a későbbiekben miként fog alakulni, de elképzelhető, hogy legfeljebb újabb Apple TV eszközöknél lesz majd HDR támogatás, mint ahogy a 4K UHD 60 FPS is hasonlóképpen járhat.

Korábban arról már beszámoltunk, hogy az Apple hosszú idő után beadta a derekát, és támogatni kezdte a VP9 tömörítésű tartalmaknak a lejátszását is. És ennek köszönhetően jelenhetett most meg néhány felhasználónál az Apple TV-n a YouTube esetében is a 4K Ultra HD minőség. Korábban csak a szabadon felhasználható AVC1-re fókuszált a cupertinói alakulat, de az 1080p-ig támogatott a YouTube esetében.

Az Apple az iOS 14 és a tvOS 14 esetében vezette be végre a VP9 támogatását, viszont ez jelen állás szerint csak szoftveresen van megoldva, nincs mögötte hardveres gyorsítás. És nagy valószínűséggel erre vezethető az vissza, hogy a 60 FPS-es videók legfeljebb Quad HD felbontásban mehetnek, 4K Ultra HD mellett 30 FPS érhető el maximum, és nincs HDR sem.

Galéria megnyitása

Nem szabad elfelejteni, hogy az Apple TV 4K eszköz még az Apple A10X rendszerchipet használja, ami mostanra már egy eléggé öreg hardveres alapnak számít. Vélhetően ennél többet a VP9 szoftveres támogatása mellett nem lehet belőle kihozni. Ilyen részleteket viszont a vállalat nem osztott meg a nagyérdeművel.

Nem kell semmilyen egyedi frissítésre számítania az embereknek a 4K Ultra HD lejátszás megjelenésénél. Ez pedig azt jelenti, hogy az Apple szerveroldalon aktiválja a lehetőséget. De azt egyáltalán nem lehet tudni, hogy milyen ütemben fog ez mindenkihez eljutni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap