Magasabb minőségre kapcsol a YouTube az iOS 14 mellett

Magasabb minőségre kapcsol a YouTube az iOS 14 mellett

Hivatalosan az Apple nem beszélt arról, hogy az iOS 14 operációs rendszerben változás lenne a YouTube támogatás vagy egyszerűen a videó tömörítések kezelése terén, de a béta operációs rendszer próbálgatása közben erre lettek figyelmesek a felhasználók. Egyrészt magasabb minőséget lehet elérni, mint korábban, és már nem kell az AVC1 tömörítést alkalmazni.

A YouTube alapvetően kettő tömörítésre koncentrál jelenleg, az egyik az AVC1 (H.264), a másik pedig a Google saját fejlesztése, a VP9. A VP9 kódolás mindenféle felbontási opció mellett támogatott a videók kezelése során, ellenben az AVC1 használata mellett legfeljebb 1080p60 minőség érhető el. Eddig az Apple megtagadta a VP9 támogatását a készülékein, és ennek a mellékhatásaként a YouTube esetében legfeljebb 1080p-s felbontást választhattak a felhasználók a vállalat gyári szoftvereinek a használata esetén, ez azonban az iOS 14 esetében megváltozni látszik.

Több mobiltulajdonos is arról számolt be a napokban, hogy a YouTube esetében már nem kell beérni az 1080p-s felbontással, hanem ki lehet választani akár 4K Ultra HD minőséget is. Nem gond, ha 60 FPS-es felvételről van szó, sőt mi több, még a HDR sem jelent akadályt a rendszer számára.

Galéria megnyitása

Korábban már lehetett arról hallani, hogy az Apple TV támogatni fogja majd a 4K Ultra HD videózást, vagyis a tvOS esetében is számítani lehet előrelépésre ezen a területen. A cupertinóiak talán minden operációs rendszer esetében egyszerre szándékoznak ezt bevezetni. A felhasználók már régóta vártak arra, hogy legyen a YouTube esetében 4K támogatás. És bár arról az Apple nem beszélt, hogy támogatná a VP9-et, most minden jel arra utal, hogy ezt végre meglépi a vállalat.

Az Apple összes eszköze közül egyébként pont az iPhone-ok esetében a legkevésbé érdekes egyébként a 4K szupport megjelenése, hiszen az apró kijelzőkön ennek nem lehet túl nagy hatását észlelni. Ugyanakkor azért minimálisan biztosan jobb lesz majd a minőség a fejlesztés révén. És még mielőtt valaki attól tartana, hogy emiatt jelentősen nagyobb lesz a sávszélesség-igény, nos, ezen a fronton azért nem ilyen egyszerű a helyzet.

Galéria megnyitása

Az AVC1 ellenében a VP9 sokkal hatékonyabb tömörítési megoldás, szóval a nagyobb felbontás bevetése mellett biztosan nem fog arányosan növekedni a videók bitrátája, miközben a minőség javul. Ráadásul még azonos felbontás mellett, kisebb sávszélességgel is jobb minőség nyújtható a VP9 bevetése mellett. Szóval minden szempontból előnyös ennek az alkalmazása.

Azt nem lehet tudni, hogy az Apple milyen formán oldotta meg a VP9 kezelését, de valószínűleg nem szimplán a processzorról fut a lejátszás, hanem ahogy illik, a hardveres gyorsítás is tökéletesen működik. Ez azért lényeges, mert csak az utóbbi esetben lehet megfelelő hatékonyságot elérni a lejátszás során.

Az Android rendszerű készülékek már gond nélkül kezelik a VP9-et az esetek többségében, szóval eddig magasabb minőségben élvezhették az androidos eszközök tulajdonosai a YouTube-ot, mint az iOS-t futtató gépet használók. És reményeink szerint most más tényleg minden platformján meg fogja oldani az Apple ezt, és nem áll ellen továbbra is a VP9 alkalmazásának.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap