Valan-Az angyalok völgye – Erdélyi borzongás

Most tél van és csend és hó és halál.

Valan-Az angyalok völgye – Erdélyi borzongás

75 %
{{ average }} %
  • Ce s-a întîmplat?
Szerzői értékelés
Szerző
75
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Vannak filmek, ahol az első percekben kiderül, hogy mire is számítsunk hangulat terén. Ez nem baj, sőt, aki egy sötét, borongós krimire számított a Valan kapcsán, az megnyugodhat, nem ült be rossz filmre. Bagota Béla első nagyjátékfilmje kellőképpen csavaros és a maga módján látványos is. Végig érződik rajta az összeszorított foggal elszenvedett kelet-európai tragédia és lecsúszás, ami aztán az életet túléléssé változtatja.

Galéria megnyitása

A Valan helyszíne Balánbánya (Balan), ami egy jobb napokat is látott bányászfalu. A főhős, Péter (Krisztik Csaba) gyerekként itt élte meg a Ceaușescu rendszer leomlását és a zűrzavarban elveszítette testvérét, Julit. A félelemről, a szegénységről és a nélkülözésről szóló időszak után elvileg jobb idők jöttek, a Keleti Kárpátok árnyékában azonban mindez nem sokat számított azután, hogy a bánya bezárt. Péterből rendőr lett Brassóban és életét annak szentelte, hogy egyfajta vezeklésként, fiatal lányokat mentsen ki a bűnözők karmai közül.

Az elkeseredettség, a kilátástalanság ugyanis nagy úr… a jobb élet reményében pedig sok lánynak ajánlanak lehetőséget, amiről aztán kiderül, hogy prostitúció.

Egy ilyen „szórakozóhely” felszámolása során csöppenünk bele a történetbe, de a helyszín hamar megváltozik, egy telefon ugyanis szülővárosába szólítja a nyomozót. Holttestet találtak, ami akár rég eltűnt húgáé is lehet. Így találkozik a múlt fájdalma a jelen bizonytalanságaival és a helyszín csak tovább nehezíti a dolgot. Nem csak a gyermekkor démonaival, terheivel való találkozás miatt, de úgy tűnik a kis város sötét titkot is rejt. Ismét eltűnt egy lány, a helyi korrupt és inkompetens rendőrség pedig nem csak tehetetlen, de nem is szívesen ártja bele magát a nyomozásba.

Galéria megnyitása

A nyomor szélén tengődő családok, a túlélés érdekében elmenekülő lányok és a vallás fojtogató reményt adni próbáló képmutatása egyre inkább összekuszálja a szálakat. Megjelenik a helyi közösség élete, ami hatalmas kontrasztban áll a brassói nyomozó lendületével és elszántságával. A személyes tragédia majd minden szereplőt érint, mindenkinek van takargatni, szégyellnivalója vagy egy olyan terhe, amit évtizedek óta cipel magával.

Komplex képet kapunk – már amennyire lehet, hogy a gazdaság, a politika, a kultúra a vallás miként hat a közösségre és hogyan ivódik be a mindennapokba – a nyomozás marad a fő szál, de az emberek sem üres, lélektelen mellékszereplők csupán.

Galéria megnyitása

Ugyan magyar filmről van szó, a szereplők mégis két nyelven beszélnek, (és nem betanult szövegeket), látszik, hogy az ottani hétköznapoknak megfelelően a magyar és a román összefonódik a hivatalos, a hétköznapi beszélgetésekben. A skandináv krimi stílus így lesz erdélyi, kelet-európai ízekkel teli vérbeli krimi. Egy pillanatig sem ereszt és érezzük, semmi sem az, aminek elsőre látszik, egyetlen nyom pedig fenekestől felforgatja az egész helyzetet.

A sötétség, a kilátástalanság és a nyomor azonban állandó – és hatalmas kontrasztban áll azokkal a gyönyörű drónfelvételekkel, amik a hóval borított fenyveseket, hegyvidéket és a fehérbe burkolt várost mutatják meg. Madártávlatból, úgy érezhetjük, mintha a fehér lepel alatt nem rothadna minden. A színészek jórészt ismeretlenek számunkra de ettől még nagyon is működőképes, jól összerakott filmet kapunk. Izgalmas, feszes tempójú film lett a Valan, cselekvésre és tettekre épül, így aki kirándulást tenne a világába, ne várjon sokáig.

Összefoglalás

Valan-Az angyalok völgye – Erdélyi borzongás

Valan-Az angyalok völgye – Erdélyi borzongás

Valan-Az angyalok völgye – Erdélyi borzongás
Szerzői értékelés
75
%
Az erdélyi, jobb napokat is látott kisvárost nem csak a múlt árnyéka és a reménytelenség fojtogatja, úgy tűnik a fiatal lányok eltűnésének rejtélye a mai napig megoldatlan maradt.
Izgalmas, feszes tempójú történet, hiteles és jó karakterek viszik előre a filmet és közben az Isten háta mögötti kisváros életéből is érzékeny lenyomatot kapunk.
A gyermekprostitúció, az eltűnések és a sorozatgyilkosság nehéz témák.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap