Új processzorhűtőt kapnak az Intel Comet Lake-S sorozatának tagjai

A megváltozott dizájnnal és nagyobb hűtőteljesítménnyel rendelkező processzorhűtő sajnos csak néhány modellhez lesz elérhető.

Új processzorhűtőt kapnak az Intel Comet Lake-S sorozatának tagjai

Az Intel a jelek szerint frissítette gyári processzorhűtőjét, amely mostantól picivel nagyobb hűtőteljesítményt kínál, mint a korábbi megoldás, de ezzel együtt dizájn terén is történt némi előrelépés, ami határozottan jót teszt az összképnek. Az új processzorhűtő a szokásos dizájnt alkalmazza, azaz körkörösen elhelyezett alumínium hűtőbordákat tartalmaz, amelyek felett a szokásos ventilátor foglal helyet.

A lamellák viszont fekete kivitelben, eloxálva érkeznek, a talpazat pedig rézmagot kapott a minél hatékonyabb hőátadás érdekében. Természetesen a ventilátorkeret tetején elhelyezkedő matricát is lecserélték, így most egy szürkésfehér Intel logót láthatunk itt, ami a műanyagra szitázva érkezik. A rögzítésről a szokásos műanyagfülek gondoskodnak, amelyek gyors és egyszerű szerelést biztosítanak, így a célnak tökéletesen megfelelnek. Üdvözlendő változás még az is, hogy a ventilátor vezetékeit kábelharisnyába bújtatták.

Galéria megnyitása

Az új processzorhűtő persze csak bizonyos 10. generációs Core sorozatú processzorokhoz lesz elérhető, valamint a Xeon W-1200-as sorozatú munkaállomás-processzorok egy része is megkaphatja. A pontos listát, amelyet maga az Intel közölt, az alábbi felsorolás tartalmazza. Íme:

  • Core i9-10900
  • Core i9-10900F
  • Core i7-10700
  • Core i7-10700F
  • Xeon W-1290
  • Xeon W-1270
  • Xeon W-1250

A fenti processzorhűtőre egyébként kínai és vietnámi tesztelők figyeltek fel, akik kereskedelmi forgalomból szereztek be maguknak új processzorokat tesztjeikhez. Ezek a modellek már az új hűtőt tartalmazták, ám az akkoriban még nem derült ki, pontosan mely processzorokhoz jár még a termék. Az Intel időközben viszont reagált a Tom’s Hardware hírére, így a fenti felsorolás rendet tett az ügyben.

Galéria megnyitása

Az új processzorhűtő egyébként 80 W-os hűtőteljesítménnyel rendelkezik, ami 15 W-tal több, mint a korábbi megoldás hűtőteljesítménye. Mivel a Comet Lake-S processzoroknál a tesztek szerint Turbo Boost üzemmódban jelentősen magasabb a TDP keret, mint normál esetben, így az extra hűtőteljesítmény nem biztos, hogy elég lesz ahhoz, hogy teljes mértékben kiaknázhatóak legyenek az adott processzorban rejlő lehetőségek.

A Core i7-10700-at példaként felhozva azt láthatjuk, hogy a 65 W-os TDP keret a Turbo Boost aktiválása után 1,8x-osára emelkedhet, azaz a processzor a PL2-es teljesítményszintet aktiválva 117 W körüli fogyasztást produkálhat, vagyis a 80 W-os hűtőteljesítmény ehhez kevés lesz, vagyis a maximális teljesítmény elérésére a jelek szerint nincs mód gyári hűtéssel, vagy éppen csak nagyon rövid ideig dolgozik majd az adott processzor maximális órajeleken, mielőtt a melegedés miatt elkezdené visszavenni az üzemi frekvenciát.

Galéria megnyitása

Az biztos, hogy az új proceszorhűtő-dizájnra már szükség volt annak érdekében, hogy az AMD termékeivel szemben ezen a téren is versenyképesebb lehessen az Intel, igaz, az AMD-nél a csúcshűtők még RGB LED alapú világítást is tartalmaznak, így ezen a téren még van lemaradás az Intel térfelén, amit idővel behozhat. Az új processzorhűtők egyébként az LGA-1200-as mellett természetesen az LGA-115x foglalatokkal is kompatibilisek, viszont csak a fenti listában felsorolt modellek mellé járnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap