Új processzorhűtők az Enermax-tól

Az Enermax bemutatta ETS-T40-es processzorhűtő sorozatát, amelynek tagjai számos hasznos szabadalom segítségével próbálják a lehető leghatékonyabban lehűteni az adott processzort. Az ETS-T40-es család három taggal rendelkezik, amelyek az alap hűtő tekintetében megegyeznek egymással, de a ventilátor konfigurációjuk már eltérő.

Új processzorhűtők az Enermax-tól

Az Enermax bemutatta ETS-T40-es processzorhűtő sorozatát, amelynek tagjai számos hasznos szabadalom segítségével próbálják a lehető leghatékonyabban lehűteni az adott processzort. Az ETS-T40-es család három taggal rendelkezik, melyek azonos hűtőtömbbel rendelkeznek, csak ventilátor tekintetében van köztük eltérés.

Nézzük, hogy mit is kínál az ETS-T40-es processzorhűtő. A 139 x 93 x 160 mm-es mérettel és 610 grammos súllyal rendelkező termék összesen négy darab, rézből készült hőcsövet tartalmaz, amelyek mindannyian 6 mm-es átmérővel bírnak. A hőcsövek az adott processzor által termelt hőt nem kevesebb, mint 52 darab alumínium lamellának adják át. Az alumínium lamellák hátoldalán, ahol a meleg levegő távozik, minden lamellán négy darab kis "bütyök" található, amelyek Bernoulli törvénye alapján segítenek a kiáramló levegő sebességének, irányának és nyomásának optimalizálásában, ezáltal javítják a hűtés hatásfokát. Bernoulli törvényét egyébként a repülőgépek szárnyainak megtervezésekor is alkalmazzák. Az eljárás alkalmazásával a processzorhűtő esetében úgy gyorsítható a légáram, hogy közben a ventilátor fordulatszámát nem kell növelni. Az Enermax az új kialakítását vStack Effect Flow névre keresztelte.

A másik hasznos szabadalom a wVacuum Effect Flow nevet kapta és tulajdonképpen egy speciális lamella-kialakítást takar, amelynek köszönhetően egy szélcsatorna jön létre, így a vákuum effektus miatt további levegő megy keresztül a lamellák között, ezáltal javul a hűtő hatásfoka.

A talpazaton keresztül menő hőcsövek egyébként közvetlenül érintkeznek az adott processzor felületével, ami szintén hozzájárul a processzorhűtő jó hatásfokához, ugyanis a CPU hője a lehető leghamarabb a lamellák felé távozik, így nem alakul ki úgynevezett hot spot (forró pont).

Az ETS-T40-es processzorhűtő 200W körüli hűtőteljesítményt kínál az Intel LGA-775/1155/1156/1366-os, illetve az AMD Socket AM2/AM2+/AM3/AM3+/FM1-es processzorainak. Az univerzális processzorhűtő csomagjában természetesen hővezető pasztát is találunk anak érdekében, hogy a hűtő talpazata és a CPU felülete között még hatékonyabb lehessen a hőátadás.

Most pedig vegyük sorra, milyen változatokban válik elérhetővé az Enermax újdonsága. A 39,99 dolláros ETS-T40-TB típusjelzéssel ellátott alapmodell egy T.B.Silence ventilátort alkalmaz, amely maximum 21 dB(A) zajt kelt. A második modell, az ETS-T40-TA, amely már 49,99 dollárba kerül, nikkelezett hőcsövekkel érkezik és T.B.Apollish légkeverőt alkalmaz. A ventilátor kék LED-es világítással rendelkezik és maximum 26 dB(A) zajt bocsát ki. A harmadik változat, az ETS-T40-VD modell már T.B.Vegas Duo légkeverővel rendelkezik, ami piros és kék LED-es világítást egyaránt tartalmaz, maximális üzemi zajszintje pedig 26 dB(A) értéket képvisel.

Az új processzorhűtőkhöz minden esetben jár egy extra ventilátor rögzítő szett, így mindegyik modellnél lehetőség van második ventilátor alkalmazására. Az Enermax újdonságai már megjelentek kereskedelmi forgalomban, így valószínűleg rövidesen találkozhatunk majd velük a hazai üzletek kínálatában is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward