Shop menü

ÚJ NEVEZÉKTAN LÉP ÉRVÉNYBE AZ INTEL PROCESSZORAINÁL: ELTŰNIK AZ "I" BETŰ AZ OSZTÁLYOK SZÁMAI ELŐL, JÖN A CORE ULTRA MÁRKANÉV

A Meteor Lake sorozat érkezésével lépnek életbe a változások még ebben az évben, valamikor a második félév folyamán.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új nevezéktan lép érvénybe az Intel processzorainál: Eltűnik az "i" betű az osztályok számai elől, jön a Core Ultra márkanév

Az Intel háza táján elég sok minden változik a Meteor Lake sorozatú processzorok érkezésével. Egyrészt egy teljesen új architektúra mutatkozik be, amivel új szintre emelik és alapértelmezetté is teszik a chipletes felépítést, valamint az AI terhelésformák gyorsítására is óriási hangsúlyt helyeznek.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az új processzorok formájában nemcsak a legmodernebb hardvert kapjuk meg, hanem egy teljesen új nevezéktant is, amire a klienspiacon legutóbb a Nehalem sorozatú processzorok megjelenésekor volt példa legutóbb, annak pedig már bő 15 esztendeje. Korábban már kiderült, hogy idén bemutatkozhat a Core Ultra márkanév, ahogy a Meteor Lake processzorok megjelennek, ám akkoriban még nem igazán lehetett tudni, pontosan hogyan fest ez a gyakorlatban, illetve azt sem, mi minden változik még.

Galéria megnyitása

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, néhány órája pedig be is futott némi konkrétum, ami alapján már sokkal tisztább a kép. Az egyik legnagyobb változás az lesz, hogy az Intel a Meteor Lake sorozattól kezdve nem hivatkozik már a processzorgenerációra úgy, ahogy eddig, vagyis a Meteor Lake generációnál már nem láthatunk olyan kifejezést, hogy 14. generációs Core sorozatú processzorok – valószínűleg amúgy sem a 14. generációt erősíteni ez a család –, a generáció jelölése a számozásban tűnik majd fel, ám arra még nem mutattak példát, pontosan hogyan valósítják meg a számozást.

Galéria megnyitása

A másik érdekes változás az, hogy a Core i jelölésből az „i” betűt süllyesztőbe dobják, ennek megfelelően a Core i9, Core i7, Core i5 és Core i3 jelölés helyét sorrendben a Core 9, a Core 7, a Core 5 és a Core 3 veszi át. Változás még az is, hogy például az Intel Core 7 elnevezést követően nem a számozás, hanem a „processor” szócska következik. Az új nevezéktan szerint a Core i7-13700 például Core 7 processor 13700 nevet kapná, ha átneveznék, de erre azért nem kerül sor, csak szemléltetésképpen említjük meg. A következő csavar az, hogy a normál Core sorozatból eltűnik a 9-es szint, vagyis csak 3-as, 5-ös és 7-es modellek kaphatnak helyet.

Galéria megnyitása

A következő fontos változás az, hogy a prémiumkategóriás Intel processzoroknál a Core Ultra márkanév debütálhat, ami szintén a fenti szisztéma szerint működik majd. Egy Core Ultra sorozatú 13900K neve például az lenne, hogy Core Ultra 9 processor 13900K. A Core Ultra márkanéven belül a Core Ultra 5-ös, a Core Ultra 7-es, illetve a Core Ultra 9-es sorozatokat találjuk majd, Core Ultra 3-as széria a jelek szerint nem készül.

Ezekre a változtatásokra többek között azért is kerülhet sor, mert hamarosan megjelennek a Meteor Lake processzorok, amelyek mellett a pletykák szerint a Raptor Lake-S Refresh generáció képviselői is tiszteletüket tehetik a piacon. Annak érdekében, hogy az újabb architektúra köré épülő processzorok jól elkülöníthetőek legyenek régebbi társaiktól, és a számozás megfelelően jelezze a fejlesztések közötti ugrást, szükségessé válhatott a változtatás. A konkrét számozással kapcsolatban nem adtak tájékoztatást, ám az biztosan tükrözni fogja a generációkat, ahogy fentebb említettük. 

Galéria megnyitása

A nevezéktan a tervek szerint a Meteor Lake modellek érkezésével lép életbe, valamikor az év második felében. Ebben az időszakban érkezhetnek majd a Raptor Lake Refresh processzorok is, hiszen a Meteor Lake-S modellek a pletykák szerint mégsem kerülnek forgalomba az asztali processzorok szegmensében. Az még nem világos, hogy a Raptor Lake Refresh modellek pontosan milyen nevezéktant használnak majd, de erre is fény derülhet rövidesen – talán azok képviselik majd a 14. generációt, úgy lenne logikus. Az biztos, hogy a Meteor Lake modellek már a fentebb említett új nevezéktannal jelennek meg.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére