Shop menü

MÉGSEM JÖN AZ ASZTALI PROCESSZORPIACRA A METEOR LAKE-S GENERÁCIÓ?

A legfrissebb szivárgások alapján a maximum 6 teljesítményre hangolt és 8 energiahatékonyságra optimalizált processzormaggal ellátott Meteor Lake-S asztali processzorokat süllyesztőbe dobhatták.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Mégsem jön az asztali processzorpiacra a Meteor Lake-S generáció?

Az asztali Meteor Lake-S processzorokkal kapcsolatban elég nagy volt a bizonytalanság az elmúlt hónapok folyamán. Az elmúlt esztendő végén arról érkezett hír, hogy a Meteor Lake-S fejlesztést teljes egészében elkaszálta az Intel, vagyis nem érkeznek asztali konfigurációkba szánt modellek ebből a generációból, maximum mobil processzorral szerelt mini PC-k formájában válhatnak elérhetővé a termékek ebben a szegmensben.

Galéria megnyitása

Később több olyan szivárgás is napvilágot látott, amely alapján úgy tűnt: van még remény. Nemrégiben aztán arról érkezett hír, hogy a Meteor Lake-S processzorok tényleg elkészülnek, viszont csak a Core i3-as, illetve a Core i5-ös sorozatban kaphatnak helyet; Core i7-es és Core i9-es példányok nem készülnek belőlük. Egy hivatalos bejelentés alapján arra is fény derült, hogy a Meteor Lake generáció érkezésével változik a processzorok nevezéktana – erről ebben a hírben írtunk részletesebben. Az persze hozzátartozik az igazsághoz, hogy az új nevezéktannal kapcsolatban nem hangzott el, hogy az csak a mobil vagy az asztali piacot is érinti-e – persze úgy lenne logikus, ha e két szegmensben egységes lenne a kép.

A napokban megint befutott néhány információmorzsa, amelyek egy kiszivárogtatott, hivatalosnak tűnő Intel dokumentumra alapoznak. Lényegében egy útitervről van szó, ami alapján úgy tűnik, a maximum 6 teljesítményre hangolt és maximum 8 energiahatékonyságra optimalizált processzormaggal rendelkező Meteor Lake-S processzorok tényleg nem érkeznek meg az asztali piacra, ugyanis a fejlesztés a süllyesztőbe került. Ez az útiterv a hírek szerint viszonylag friss, azaz az aktuális álláspontot tükrözi.

Galéria megnyitása

A Meteor Lake családban csak mobil példányok kapnak majd helyet a dolgok jelenlegi állása szerint, az MTL-S fejlesztés helyét pedig az ugyancsak 6 teljesítményre hangolt és 8 energiahatékonyságra optimalizált processzormaggal ellátott Arrow Lake-S processzorok vehetik majd át, ha minden igaz. Mivel ezek a processzorok majd csak valamikor 2024 folyamán jelenhetnek meg, addig az Intel várhatóan a régóta emlegetett Raptor Lake-S Refresh generációval, vagyis a jelenlegi Raptor Lake-S processzorok frissített kiadásaival veheti fel a kesztyűt az AMD termékeivel szemben.

Mivel ezek az értesülések még mindig pletykának minősülnek, hiszen nem hivatalos bejelentés formájában érkeztek, érdemes őket kellő gyanakvással fogadni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére