Shop menü

MÉGIS KÉSZÜLHETNEK ASZTALI INTEL METEOR LAKE PROCESSZOROK?

Az egyik megbízható szivárogtató szerint igen, és még idén be is mutatkozhatnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Mégis készülhetnek asztali Intel Meteor Lake processzorok?

Az Intel Meteor Lake-S fejlesztésével kapcsolatban eléggé nagy volt a bizonytalanság az elmúlt időszakban, ugyanis eleinte úgy tűnt, a vállalat kihagyja az asztali piacot ezzel a fejlesztéssel, helyette a mobil processzorok piacára koncentrál vele, így asztali fronton az Arrow Lake előtt még egy Raptor Lake-S Refresh is várható. Később úgy tűnt, a vállalat mégis készíthet Meteor Lake-S processzorokat a Meteor Lake-P lapkák felhasználásával, majd néhány napja megint cáfolat érkezett a témában.

A legfrissebb hír alapján, ami egy megbízható szivárogtatótól származik, úgy néz ki, a Meteor Lake-S és a Raptor Lake-S Refresh generációk mindketten megjelennek majd az asztali piacon, viszont az még nem tisztázott, pontosan hogyan néz majd ki a menetrend. Az értesülés a leaf_hobby becenév alatt tevékenykedő szivárogtatótól érkezett, aki az elmúlt időszakban több pontos információt is szállított már az Intel érkező termékeivel kapcsolatban.

A Meteor Lake-S processzorok már chipletes felépítéssel érkeznek majd, ahogy az már a hivatalos információkból is kiderült. A processzormagok számát tekintve elég szerény lesz a fejlesztés, hiszen a teljesítményre hangolt P-Core részlegben maximum hat, míg az energiahatékonyságra hangolt E-Core részlegben maximum tizenhat processzormag foglalhat helyet. A magszámból fakadó „lemaradást” ellensúlyozhatja az a tény, hogy mint a P-Core, mind pedig az E-Core részleg új architektúrát alkalmaz: a P-Core magok a Redwood Cove, míg az E-Core magok a Crestmont architektúra köré épülnek majd. Pontos adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy az architektúra-váltás nagyjából mekkora gyorsulást hozhat (IPC – órajelenként végrehajtható műveletek száma), ám sok múlik majd azon, hogy az E-Core részleg mekkorát gyorsul, hiszen azok a processzormagok lesznek többségben.

Galéria megnyitása

Az új processzorok I/O részlege érdekesnek ígérkezik, ugyanis PCI Express 5.0-s sávokból 20 áll majd rendelkezésre, míg PCI Express 4.0-s sávokból 12 darabot kínál a processzor PCIe vezérlője. A felsoroltak közül a DMI busz, vagyis a lapkakészlet és a processzor között húzódó kommunikációs csatorna 8 darab PCI Express 4.0-s sávot foglal le, de marad még négy darab PCI Express 4.0-s sáv egy PCI Express 4.0 x4-es M.2-es slot számára is. A videokártya-alrendszer számára egy PCI Express 5.0 x16-os sávcsoport áll rendelkezésre, valamint egy PCI Express 5.0 x4-es M.2-es slotot is kaphatunk.

A Meteor Lake-S modellek mellé Z890-es lapkakészletet készítenek, ami csak és kizárólag 4.0-s szabványú PCI Express sávokat kínál, szám szerint 24 darabot. A platform akár Wi-Fi 7 támogatást is kaphat, ami elég nagy gyorsulást hozhat a vezeték nélküli kommunikációs terén – konzumer-fronton 40 Gbps körüli maximális kombinált adatátviteli sávszélességre számíthatunk.

A Z890-es lapkakészlettel szerelt alaplapok jó eséllyel már nem LGA-1700-as, hanem LGA-1851-es processzorfoglalatot kapnak, ami nemcsak a Meteor Lake-S, hanem a később érkező Arrow Lake-S modelleknek is helyet adhat. A Meteor Lake-S várhatóan valamikor 2023 folyamán debütálhat a Raptor Lake-S Refresh generációval együtt, míg az Arrow Lake-S a 2024-es esztendőben jelenhet meg, ugyanis az Intel első embere szerint a terveknek megfelelően halad a munka utóbbi téren is.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére