Shop menü

AZ INTEL METEOR LAKE PROCESSZORAI A „CORE ULTRA" MÁRKANEVET VISELHETIK A SZOKÁSOS „CORE I" HELYETT?

A jelek egyelőre erre utalnak, valamint az Intel egyik illetékese is megerősítette, változni fog a nevezéktan, konkrétumokat azonban nem árult el.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel Meteor Lake processzorai a „Core Ultra" márkanevet viselhetik a szokásos „Core i" helyett?

A napokban felbukkant egy Ashes of The Singularity teszteredmény, amelyben egy rendkívül szokatlan processzornévvel találkozhattunk, ugyanis a Core Ultra 5 1003H jelölést láthattuk viszont, ami arra engedett következtetni, a Meteor Lake sorozatú processzoroknál új márkanevet vezethet be az Intel. Az akkori szivárgás alkalmával egyébként arra is fény derült, hogy a tesztben szereplő processzor integrált grafikus vezérlője (iGPU) összesen nem kevesebb, mint 128 EU-val rendelkezik, ami 1024 stream egység meglétét jelenti. Amennyiben ez így van, az új mobil processzor akár az Intel Arc A380-as videokártya szintjét is megközelítheti teljesítmény terén, igaz, mivel itt megosztott memória áll rendelkezésre, némi teljesítményvesztés történhet az említett dGPU-hoz képest.

Galéria megnyitása

Az „Ultra 5” jelölés alapján arra számíthatunk, hogy a Core i3, i5, i7 és i9 nevezéktan helyét a Meteor Lake sorozattól kezdve az „Ultra 3, Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9” veheti át, de az is lehet, hogy az Apple SoC egységeinek mintájára az UItra jelölés mellett egyebek is jelen lehetnek (Pro/Max), ám erre utaló bizonyítékok egyelőre nincsenek. Az „Ultra 5” névvel ellátott processzor híre nagy meglepetést okozott, rögtön elindultak a találgatások az újítással kapcsolatban, ám hivatalos válasz akkoriban még sajnos nem állt rendelkezésre. Nemrégiben szerencsére megtört a jég, az Intel egyik illetékese elárult egyet s mást a várható újítással kapcsolatban,

Galéria megnyitása

Bernard Fernandes, az Intel globális kommunikációért felelő részlegének igazgatója a Twitteren keresztül erősítette meg, valóban változásokra lehet számítani a Meteor Lake sorozatú processzorok érkezésével, már ami a márkanevet illeti. Ezzel lényegében meg is erősítette az „Ultra” elnevezés használatát, ám rövid bejegyzésében a jelek szerint ügyelt arra, hogy az új márkanevek egyike se szerepeljen, alighanem azért, mert egyelőre NDA védi az információt. További részleteket későbbre ígértek.

Galéria megnyitása

A „Core i” nevezéktant még 2008 novemberében, a Nehalem processzor-mikroarchitektúra bemutatásakor indította hódító útjára az Intel. Akkoriban a Core i3, a Core i5 és a Core i7 osztály egyaránt elérhetővé vált, azok a modellek alkották az első Core i generációt. A Core i9-es osztály csak később, a HEDT processzorokkal rajtolt el, majd később a klienspiacra is megérkezett a 9. Core i generáció részeként. Úgy tűnik, ezt a nevezéktant a Meteor Lake érkezésével átalakítják, az viszont egyelőre nem világos, pontosan hogyan néz majd ki a teljes asztali és mobil kínálat, már ami az elnevezéseket illeti. Alighanem erre is hamarosan választ kapunk, ahogy egyre közeledik az újdonságok tervezett rajtjának hivatalos időpontja.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére