Shop menü

ÚJ ALAPLAPOK AZ INTEL FRISS HEDT PROCESSZORAIHOZ AZ ASUS MŰHELYÉBŐL, AKÁR TUNINGRA IS

A két friss alaplap igen jó felszereltséggel érkezik: az egyik a W-2400-as, a másik pedig a W-3400-as HEDT processzorokat veszi célba.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Új alaplapok az Intel friss HEDT processzoraihoz az ASUS műhelyéből, akár tuningra is

Az Intel Xeon W-2400-as és Xeon W-3400-as sorozatú munkaállomás processzorai, amelyek a Sapphire Rapids-SP lapka köré épülnek, éppen nemrégiben jelentek meg, ahogy arról korábbi hírünkben már beszámoltunk, így az alaplapgyártó partnerek is megmutatták, milyen újdonságokat készítettek az LGA-4677-es tokozású processzorok mellé.

Az ASUS nem egy, hanem rögtön kétféle modellel is előrukkolt, ezek közül a Pro WS W790-Ace elsősorban a Xeon W-2400-as, míg a Pro WS W790-Sage SE a Xeon W-3400-as processzorokhoz készült. Az újdonságok közül előbbinél ennek megfelelően csak maximum 5 darab PCI Express 5.0 x16-os slot áll rendelkezésre, míg utóbbi már hét darab PCI Express 5.0 x16-os slottal rendelkezik, ezek közül az egyik viszont csak x8-os sávszélességet biztosít. Mivel kifejezetten munkaállomásokba szánt alaplapokról van szó, ezek az átlagos asztali számítógépházakba nem fognak beférni, ugyanis a Sage SSI-EEB formátummal, az Ace pedig SSI-CEB formátummal rendelkezik, azaz szélesebbek a normál ATX alaplapoknál, és a rögzítésükhöz szükséges furatok is máshova esnek.

A két friss alaplap közül a Pro WS W790-ACE a szerényebb, már ami a felszereltséget illeti. Ennél az alaplapnál az LGA-4677-es processzorfoglalat mellé nyolc darab DDR5-ös memóriafoglalatot kapunk, amelyek négycsatornás módban működhetnek, maximum 2 TB-nyi memóriakapacitás mellett, természetesen ECC támogatással karöltve is. Ezen az alaplapon az öt darab PCI Express 5.0 x16-os slot mellett találunk még két darab PCI Express 4.0-s M.2-es slotot is, amelyek közül az egyik 2280-as, a másik pedig 22110-es formátumú. Az adattárolókat várja továbbá négy darab SATA 6 Gbps-os port, illetve három darab vékony SAS port is.

A vezetékes hálózati kapcsolatokat egy Marvell gyártmányú 10 GbE és egy Intel gyártmányú 2,5 GbE vezérlő kezeli. USB portokból elég sokat kapunk, ezek között jelen van egy USB 3.2 Gen2x2 formátumú USB-C csatlakozó a hátlapon, és az alaplapi kivezetés segítségével egy második előlapi porthoz is juthatunk (20 Gbps). Rajtuk kívül négy darab USB 3.2 Gen2 10 Gbps-os Type-A port található a hátlapon és egy kivezetés jóvoltából további két ilyen porthoz is juthatunk, míg USB 2.0-s csatlakozóból összesen nyolcat rejt a termék. Az audió vezérlő szerepét ezúttal egy Realtek S1220A típusú kodekre osztották, amihez optikai audió csatlakozó is tartozik.

A Pro WS W790-Sage SE alaplap ugyancsak nyolc darab DDR5-ös memóriafoglalattal rendelkezik, ám ezek már nyolccsatornás memóriatámogatással használhatóak, viszont a maximálisan támogatott memóriakapacitás itt is 2 TB-nál tetőzik. A bővítőhelyek között a fentebb említettek szerint 7 darab PCI Express 5.0 x16-os slot sorakozik, míg az M.2-es slotok között ezúttal csak M.2-22110-es formátumúak sorakoznak, amelyek közül kettő PCI Express 5.0-s, egy pedig PCI Express 4.0-s szabványt használhat. A SATA 6 Gbps-os portok száma itt négyről nyolcra nőtt, a vékony SAS portokból viszont három helyett már csak kettő jár.

A vezetékes hálózati kapcsolatokat két darab 10 GbE vezérlő kezeli, mindketten Intel gyártmányúak, és egy M.2-es slotot is rejt a termék, amiben az opcionális Wi-Fi kártya kaphat helyet. Jó hír lehet, hogy ennél a terméknél egy Aspeed AST2600-as vezérlő is jelen van a fedélzeten, amihez saját Ethernet port és VGA csatlakozó is jár a hatékonyabb távoli menedzsment érdekében. Az USB portok közül eltűnt az előlapi 20 Gbps-os, helyette egy 10 Gbps-os jár, a hátlapra viszont került egy extra USB-C port, igaz, az is csak 10 Gbps-os sávszélességet kínál. A hátlapi USB portok száma kettő darab 2.0-s példány híján változatlan maradt.

Az új alaplapok árazásával kapcsolatban egyelőre nem érkezett információ, a termékek forgalmazása azonban rövidesen megindulhat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére