Shop menü

MEGÉRKEZTEK AZ INTEL SAPPHIRE RAPIDS ALAPÚ MUNKAÁLLOMÁS-PROCESSZORAI – TUNINGRA IS VAN MÓD

Ismét felveszi a kesztyűt az Intel a HEDT szegmensben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Megérkeztek az Intel Sapphire Rapids alapú munkaállomás-processzorai – Tuningra is van mód

Az Intel kínálatában már megjelentek a Sapphire Rapids sorozatú szerverprocesszorok, nemrégiben pedig a munkaállomások szegmensébe is megérkezett az új fejlesztés, ami a Sapphire Rapids-SP köré épül. Az alapokat természetesen itt is az Intel 7 névre keresztelt gyártástechnológia adja, a központi egységek azonban most a munkaállomás-piac igényeire fókuszálnak. Az új munkaállomás-processzorok LGA-4677-es tokozással érkeznek, méghozzá kétféle kivitelben, eltérő képességekkel, viszont mindkét széria a W790-es lapkakészlettel ellátott munkaállomás-alaplapokban kap helyet.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Xeon W-3400-as sorozatú processzorok esetében a magszám 12-től egészen 56-ig terjed, és a Hyper-Threading támogatás természetesen minden esetben aktív. Ezek a modellek nyolcccsatornás DDR5-ös memórivezérlővel rendelkeznek, ami DDR4-4800 MHz-es memóriamodulokat fogad, méghozzá 4 TB-os maximális összesített kapacitással. A processzor fedélzetén természetesen PCI Express 5.0-s vezérlő is helyet kapott, ami ebben az esetben 112 sávot kínál, a TDP keret pedig 270 W és 350 W között helyezkedik el.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A Xeon W-2400-as sorozat tagjai egy szinttel lejjebb találhatóak, a magszám itt 6-tól egészen 24-ig terjed, természetesen ugyancsak aktív Hyper-Threading támogatással karöltve. Ezek a processzorok már csak négycsatornás DDR5-ös memóriavezérlőt kapnak, ami szintén DDR5-4800 MHz-es memóriamodulokat támogat, viszont a maximális kapacitás itt már csak 2 TB, a W3-as sorozatú processzoroknál pedig DDR5-4400 MHz a limit. A PCI Express 5.0-s vezérlő 64 sávval gazdálkodhat, a processzorok TDP keretje pedig 120 W és 225 W között szóródik.

Galéria megnyitása

Az összes új processzor az Intel Golden Cove architektúráját használja, és felépítés terén hasonlítanak a korábban bemutatott Xeon Scalable modellekhez, ám ezek a termékek már csak egyprocesszoros rendszerekbe szerelhetőek. A Xeon W-3400-as sorozat tagjai négy chipletből épülnek fel, míg a Xeon W-2400-as modelleknél már csak két chipletet rejt a lapka. Érdekesség, hogy az „X” jelölésű példányok esetében tuningra is van mód, hála a szorzózár-mentes felépítésnek.

Galéria megnyitása

Az új processzorok mellé új lapkakészlet is dukál, ezt most a W790 formájában kapjuk meg. Az új lapkakészlet jóvoltából az alaplap maximum 16 darab PCI Express 4.0-s és maximum 12 darab PCI Express 3.0-s sávot kezelhet, a processzor és a PCH között pedig nyolcsávos DMI kapcsolat húzódik. A lapkakészlet jóvoltából maximum 8 darab SATA 6 Gbps-os portot, maximum 5 darab USB 3.2 Gen2x2 portot (20 Gbps), tíz darab USB 3.2 Gen2x1 portot (10 Gbps), 10 darab USB 3.2 Gen1 portot (5 Gbps), illetve maximum 14 darab USB 2.0-s portot kapunk. A processzornak köszönhetően PCI Express 5.0-s sávok is rendelkezésre állnak, a végleges szám viszont a processzor sorozatától is függ majd, ahogy azt fentebb már részleteztük. Szerepel továbbá a kínálatban Intel Wi-Fi 6E támogatás is

Az Intel új HEDT processzorainak szállítása már megkezdődött.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére