Shop menü

ÚGY TŰNIK, MAJD CSAK JÖVŐRE JELENHETNEK MEG AZ NVIDIA, AZ AMD, ILLETVE AZ INTEL ÚJ GENERÁCIÓS VIDEOKÁRTYÁI

A pletykák szerint az Nvidia, az AMD és az Intel újdonságai is csak jövőre debütálhatnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Úgy tűnik, majd csak jövőre jelenhetnek meg az Nvidia, az AMD, illetve az Intel új generációs videokártyái

A Computex 2024 után felröppent néhány pletyka, amelyek a show alkalmával elhangzott beszélgetésekre támaszkodtak. Ezek a diskurzusok az újságírók és a különböző gyártók marketingesei között folytak, ám utóbbiak jellemzően nincsenek olyan szinten képben az egyes termékek várható megjelenési dátumaival kapcsolatban, mint a fejlesztéseket végző mérnökök, így az értesüléseket rendszerint érdemes távolságtartóan kezelni.

Az eddigi pletykák alapján úgy tűnt, hogy a GeForce RTX 50-es sorozat tagjai már akár ebben az évben bemutatkozhatnak, vagyis a GeForce RTX 5090 és a GeForce RTX 5080 is megjelenhet az üzletek polcain, ám a friss értesülések már arról szólnak, hogy az Nvidia csapata abszolút nem siet a Blackwell alapú grafikus processzorok köré épített gamer videokártyák bejelentésével.

Az egyik megbízhatónak minősülő információforrás, Kopite7kimi a napokban arról számolt be, hogy a GeForce RTX 50-es széria első tagjai majd csak 2025 folyamán mutatkozhatnak be, így a tényleges rajt is csak jövőre esedékes. Egyes pletykák szerint még arra is lehetett volna esély, hogy az új videokártyák az év vége felé bemutatkoznak, de majd csak jövőre kerülnek a boltok polcaira – utóbbi forgatókönyv a dolgok jelenlegi állása alapján nem túl valószínű, de ki azért nem zárnánk, a friss értesülések ellenére sem.

Az új értesülés egyébként azért is fura, mert az iparági információk alapján arra lehet számítani, hogy a 2025. január 7-től egészen 2025. január 10-ig tartó CES 2025 lesz az új Nvidia videokártyák bejelentésének színhelye. Ezen a rendezvényen általában a gamer noteszgépekbe szánt mobil videokártyáké a terep, de a jelek szerint ez a gyakorlat jövőre változni fog. A GeForce RTX sorozat új tagjai rendszerint külön rendezvényeken mutatkoztak be eddig, kereskedelmi forgalomban pedig csak hetekkel később váltak elérhetővé.

Mivel a stratégia időközben változhat, az aktuális értesüléseket nem érdemes készpénzként kezelni, még akkor sem, ha megbízható forrásból származnak. Amennyiben az új videokártyák csak jövőre jelennek meg, azzal az Nvidia a jelek szerint igazodni fog az Intel és az AMD forgatókönyvéhez, ugyanis a legutóbbi hírek szerint az Intel Arc B sorozatú videokártyái, amelyek az Xe2-HPG architektúra köré épülnek, majd csak 2025 folyamán rajtolnak el. Ugyanez igaz az AMD RDNA 4 alapú termékeire is, amelyek a következő esztendő első vagy második negyedévében tehetik tiszteletüket a piacon.

Hivatalosan egyelőre egyik gyártó sem árulta el, mikor érkeznek új videokártyái, de az idő előrehaladtával remélhetőleg tisztulni fog a kép.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére