Ubuntu Edge – szárnyaló képzelet(?)

Az Ubuntu bemutatta a referencia okostelefonját, amit támogatásokból szeretnének megjelentetni 2014-ben.

Ubuntu Edge – szárnyaló képzelet(?)

Az Ubuntu ebben az évben leplezte le a mobilos operációs rendszerét, az Ubuntu for Smartphone-t, ami csak visszafogott sikert aratott ugyan, de összességében a szakma elismerését kiváltotta. A rendszert már több ízben is bemutatták, azt viszont továbbra sem lehet tudni, hogy mikor vehetjük kézbe az első kereskedelmi forgalomba szánt megoldást.

Az Ubuntu a demonstrációk során – feltehetően provokációs céllal – az Android referencia modelljeit használta fel. Láthattuk Galaxy Nexus és Nexus 4 köntösben is az új okos rendszert, ám ezek csak a fejlesztőknek szóltak. Most viszont az Ubuntu már a saját megoldásán is dolgozik. Az Edge megvalósításához viszont rengeteg pénzre van szükségük, amit egyfajta Kickstarter projekt formájában szeretnének összegyűjteni, ehhez pedig az indiegogo.com partnerségét választották. Az Ubuntu Edge fejlesztéséhez és gyártásához 31 nap alatt kell összejönnie a teljes összegnek, ami nem kevesebb, mint 32 millió dollár. Az eszköz a kirívó specifikációjával felkavarta az állóvizet, és rendkívüli igény mutatkozik rá - olyannyira népszerű, hogy már több mint a 10 százalékát összeszedték a teljesítendő célnak, egyetlen nap alatt.

Az Edge akár mesésnek is nevezhető. Bár a specifikációjának egy része manapsát teljesen átlagos, vannak benne durván kiemelkedő pontok. Az előlapot például egy 4,5 hüvelykes megjelenítő tölti ki, ami 1280 x 720 képpontos felbontással és széles betekintési szögeket garantáló technológiával készül. Ez eddig semmi extra, ám itt jön a csavar: az Ubuntu állítása szerint ezt egy zafír kristályüveg mögé bújtatják majd, ami bizony amellett, hogy szinte megkarcolhatatlan, méregdrága is, és csak a legütősebb prémium mobilok és karórák kiváltsága. De nem aprózták el a sebességért felelős SoC kiválasztását sem, csak éppen konkrétumokat nem közöltek. Az Edge állítólag a leggyorsabb többmagos lapkára fog épülni, amihez 4 GB-nyi rendszermemória kapcsolódik majd, a tárhely pedig fixen 128 GB lesz, tehát nincs lehetőség bővíteni, de őszintén szólva itt már nem is lenne sok értelme.

A készülék nem szimplán az Ubuntut futtatja, dual bootos, úgyhogy induláskor választhatunk a Canonical rendszere és az Android között. Dokkolóba helyezve a telefont azonnal az asztali gépekre optimalizált felülettel dolgozhatunk, így ez az eszköz talán a piac egyik legrugalmasabb megoldása lesz. Az újdonság két kamerával érkezik, előre egy 2 megapixeles egység került, ami tökéletes a videóhívások bonyolítására, míg a hátsó 8 megás fényhiányos helyzetben is jól fog boldogulni, ha pedig teljesen besötétedne, a LED villanó segíti a munkáját. A kapcsolati képességei között LTE hálózati modemet, 802.11 b/g/n WLAN-t, Bluetooth 4.0 modult, GPS vevőt és NFC chipet is tartogat. A szenzorainak listáján pedig még a barométer is feltűnik a megszokott érzékelők mellett. A hangrendszer terítékre kerülésekor sincs miért szégyenkeznie: dupla mikrofon, aktív zajszűrő mechanizmus, HD hang és sztereó hangszórók vannak a tárházában.

A rendkívül kifinomult látványterv szögletes éleket hoz, ahogy arra az Edge névvel is utalni kívánnak. A 64 x 9 x 124 milliméteres házával hasonló méretű lenne, mint a Galaxy S4 Mini, és kisebb a HTC One Mininél pedig itt már 4,5 collal van dolgunk. Sajnos az akkumulátor kapacitására nem derült fény. A nagy szavak ellen, a tulajdonságok felsorolása után az érdeklődőket „A specifikációk változtatásának jogát fenntartjuk.” felirat fogadja. Ez pedig legyünk őszinték, egy 32 millió dolláros projekt esetében nem biztos, hogy tisztességes.

Az Ubuntu Edge gyártásáról egyelőre konkrétan nem esett szó, így azt nem tudni, hogy kinek a partnerségét élvezheti a Canonical. Ha minden jól megy, akkor a gépezet bevetésére valamikor 2014 első felében kerülhet sor. Az ára 800 dollár felett lesz, de ezen nem is kell meglepődni a fentiek tükrében - arról nem esik szó, hogy ez mennyire kötött, változhat-e még a megjelenésig.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward