Tuningolt GTX 1060-ak a GIGABYTE és MSI módra

A GeForce GTX 1060 Xtreme Gaming és a GTX 1060 ARMOR 6G OC is 6 GB VRAM-mal operál.

Tuningolt GTX 1060-ak a GIGABYTE és MSI módra

A GIGABYTE a bejelentette GeForce GTX 1060 kategóriájának új csúcsmodelljét, mely a keresztségben a GTX 1060 Xtreme Gaming (GV-N1060XTREME-6GD) nevet kapta. Ez a modell az erősebb, 6 GB-os változatra épül, tehát a GPU 1280 CUDA magot tartalmaz. Az extrém jelző okán természetesen a legfőbb változás a magasnak tekinthető gyári tuning (a referenciaértékek 1506/1709 MHz), melynek eredményeként a GPU 1645 MHz-es alapfrekvencián ketyeg, az átlag boost órajel pedig 1873 MHz (ami 2GHz körüli valós órajelet jelenthet). Szerencsére a GDDR5 lapkákat sem hagyták érintetlenül, ezek 8008 MHz helyett 8316 MHz-en száguldoznak.

Természetesen a megnövekedett teljesítmény jár némi fogyasztás- és hőtermeléstöbblettel, de a GTX 1060 fogyasztása annyira szerény, hogy ez a gyakorlatban nem eredményez jelentős változást. Ettől függetlenül a GIGABYTE nem bízta a véletlenre a hűtést, hatalmas, több hőcsőből álló megoldást helyezett el a NYÁK-on, illetve a tápellátó részleg is meg lett erősítve. Nevén nevezve a coolert, az újgenerációs WindForce 2X Xtreme Gamingről van szó. A brutálisan nagy egység három bővítőkártya-helyet foglal el, a borda két darab alumínium tömbből épül fel, ezeket pedig három darab 8 mm-es réz hőcső szövi át, amik direkt módon érintkeznek a GPU felületével, ezáltal a hőátadás hatékonyabb lehet. A megfelelő légszállításért két darab 100 mm-es ventilátor felel.

A légkavarók üzem közben egymáshoz képes ellentétes irányban forognak, miközben a borda lamelláinak irányába nyomják a levegőt. A GPU üresjárata esetén lekapcsolnak, de a dedikált gomb segítségével manuálisan is meg lehet őket állítani. Természetesen erről a hűtőről sem hiányoznak az RGB LED-ekkel megvilágított területek, így a gamerek és a modderek sem érezhetik magukat elhanyagolva. A kártya tápellátása egy darab 8-tűs tápcsatlakozóval megoldott, kimenetek tekintetében három darab DisplayPort 1.4, egy HDMI 2.0b és egy dual-link DVI képezi a tudástárát. A GIGABYTE a kártya árazásával kapcsolatban egyelőre nem közölt információkat, de nem csodálkoznánk, ha az árcédula jóval közelebb lenne a 300 dollárhoz, mint a 250-hez.

A kínálatbővítés mellett döntött az MSI is, pedig nálunk sincs hiány a különféle GTX 1060 variánsokból. Jelentősen megrántott GPU, duál TORX ventilátorok és 6 GB RAM, a közlemény szerint ezek a főbb jellemzői az MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OC modellnek. Az 1280 darab árnyalóegységgel operáló mag 1506 helyett 1544-en, illetve Boost módban 1709 MHz helyett 1759 MHz-en dolgozik, így a jelentős szót az előző mondatban akár idézőjelbe is lehet tenni, valljuk meg, ez az OC a "hatásvadász" fajtából való, pláne a GIGABYTE Xtreme Gaming értékeit látva, de azért az MSI-t sem kell félteni, elég csak a Gaming X széria órajeleire vetni egy pillantást. A memória működési frekvenciája érintetlen maradt, tehát 8008 MHz-en jár. A GIGABYTE VGA-hoz hasonlóan az MSI gyermeke is három darab DisplayPort 1.4 kimenetet kínál egy HDMI 2.0b és egy DVI-D Dual-Link társaságában.

A tápellátás négy fázisú VRM-mel van megoldva, a tápellátás 8-tűs tápcsatlakozó közbenjárásával történik. A problémamentes hűtést két darab TORX ventilátor szavatolja, melyek elég komoly légszállítást tudnak felmutatni a borda irányába. Ugyanakkor az MSI ZeroFrozr technológiának köszönhetően az alacsony terheltségű feladatoknál a fordulatszám jelentősen lecsökken, illetve a légkavarók le is állnak, ha olyanok a körülmények. Az MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G ajánlott végfelhasználói ára 269 amerikai dollár lesz, vélhetően a megjelenésre sem kell már túl sokat várni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward