Shop menü

TOVÁBB MENETEL AZ AMD: HAMAROSAN 20%-RA EMELKEDIK A SZERVERPROCESSZOR-PIACI RÉSZESEDÉSE

Ezzel egy időben az ARM alapú szerverprocesszorok is folytatják térhódításukat a piacon, azaz az Intel részesedése tovább csökken.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Tovább menetel az AMD: Hamarosan 20%-ra emelkedik a szerverprocesszor-piaci részesedése

Az AMD eléggé magabiztosan növeli piaci részesedését a szerverprocesszorok szegmensében, mióta a ZEN architektúra köré épülő első EPYC modellek megjelentek, és a növekvő tendencia idén sem torpan meg, sőt, a DigiTimes Research elemzői szerint arra is van kilátás, hogy a vállalat részesedése 20%-ra növekedjen, már ami a globálisan leszállított szerverpiaci processzorok mennyiségét illeti.

Ezzel egy időben az ARM architektúra köré épülő szerverprocesszorok részesedése is növekedni fog, így azok már 8% körüli piaci részesedésre tehetnek szert idén. Az említett két szereplő részesedésének növekedése természetesen az Intel kárára történik, ám a vállalat még így is jókora előnyt tudhat magáénak, hiszen az előrejelzések szerint közel 71%-os piaci részesedéssel zárhatja az idei évet, amennyiben minden a tervek szerint alakul.

Az AMD piaci részesedésének növekedése több dologgal is magyarázható. Egyrészt az Epyc sorozat legfrissebb modelljei, a Genoa lapka köré épülő szerverprocesszorok jókora előnyben vannak magszám terén, ugyanis 96 magnál tetőzik a kínálat, míg az Intel Sapphire Rapids alapú Xeon Scalable processzorainál 60 mag a csúcs. Ezzel egy időben azonos magszám esetén az Epyc modellek alacsonyabb áron kaphatóak, valamint nagyobb mennyiségben, stabilabban érhetőek el, mint a rivális termékei – előbbieket a TSMC gyártja, míg utóbbiak az Intel saját üzemeiben készülnek.

Galéria megnyitása

Az AMD malmára hajtja a vizet az a tény is, hogy a processzorpiaci útiterv végrehajtása pontosan, késedelem nélkül történik, míg az Intel háza táján elég sokat késtek a Sapphire Rapids modellek, ennek megfelelően teljesen más környezetben kell helytállniuk, mint ha időben jelentek volna meg. Ennek megfelelően az AMD magszám és teljesítmény terén is előnyben van, ami vonzóbbá teszi termékeit a piacon. Pozitívum lehet az is, hogy a maximum 96 processzormaggal ellátott Genoa modellek mellett idén a Bergamo kódnevű fejlesztés is megjelenik, ami kifejezetten a felhőszolgáltatásokat kínáló adatközpontok piacán próbálhat szerencsét.

A Bergamo modellek Zen 4c processzormagok köré épülnek és maximum 128 processzormaggal rendelkeznek majd. Ezek a processzorok versenyelőnyt hozhatnak az AMD számára ez említett szegmensben, ahova az Intel Sierre Forest sorozatú processzorai majd csak 2024 folyamán érkeznek meg. Az AMD egy másik szegmensbe, a kommunikációval foglalkozó piacra is új fejlesztést hoz idén a „Siena” kódnévre keresztelt Epyc modellek formájában, ami segíthet a szerverpiaci részesedésének magabiztos növelésében.

Az AMD mellett érdemes szót ejteni a másik feltörekvő szereplőről is, vagyis az ARM architektúráról, ami köré egyre több és több ütőképes SoC egység épül. Noha ezek a szerverpiaci központi egységek teljesítmény terén fel tudják venni a versenyt x86-os társaikkal szemben, ám van egy nehezítő körülmény is, ami miatt hátrányban vannak, ez pedig nem más, mint a megfelelő szoftveres támogatás. Ennek ellenére is meglehetősen jól szerepelnek az ARM alapú megoldások, hála – egyebek mellett – az Amazon, az Ampere, az Alibaba és a Marwell termékeinek, ugyanis az újdonságok jóvoltából a 2021-es 3,5%-os szintről 2022-ben 6,8%-ra sikerült növelni az ARM alapú szerverprocesszorok piaci részesedését.

Ez majdnem duplázásnak felel meg, ám idén tovább folytatódhat a terjeszkedés, amelynek eredményeként már 8,1%-ra emelkedhet az ARM alapú szerverprocesszorok piaci részesedése. Ebben szerepe lesz az újonnan érkező SoC egységeknek is, amelyeket az új szereplők dobnak piacra, például az Nvidia, de a meglévő piaci szereplők is készülnek friss szerverprocesszorokkal, például az Ampere.

Ahogy az ARM alapú szerverprocesszorok szoftveres támogatása bővül, úgy növekedhet a termékek piaci részesedése is, hiszen egyre vonzóbbá válhatnak a potenciális vásárlók szemében. Az egyelőre rejtély, hogy az elkövetkező évek folyamán mekkora részesedésre tehetnek majd szert ezek a termékek, ám az elemzők úgy látják, a növekedés egészen biztosan folytatódni fog.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére