Távozik az ASUS vezetője, átalakítások jönnek

Jerry Shen 25 évet töltött el az ASUS kötelékében, az utóbbi 10 évet pedig elnök-vezérigazgatóként dolgozta végig.

Távozik az ASUS vezetője, átalakítások jönnek

Az ASUS tegnap bejelentette, távozik a vállalat elnök-vezérigazgatója, Jerry Shen, aki 2008 óta foglal helyet jelenlegi pozíciójában és összesen 25 éve dolgozik az ASUS-nál. A vezető 2018. december 31-ig marad a posztján, utána azonban számos fontos változásra kerül sor, például áttérnek a társ-elnökvezérigazgatói rendszerre, azaz egy helyett két vezetője lesz a cégnek annak érdekében, hogy frissebb és hatékonyabb lehessen az irányítás. Hogy Jerry Shen hova igazol át? Lényegében egy új startuphoz, ami az IoT és a mesterséges intelligencia területén tevékenykedik majd – ezt az új vállalkozást egyébként részben az ASUS finanszírozza.

2019. január elseje után tehát két társ-elnökvezérigazgató folytatja az ASUS vezetését. Egyikük a PC üzletág jelenlegi vezetője, SY Hsu lesz, a másik pedig Samson Hu, aki jelenleg a vállalat ügyfélszolgálatát vezeti. Az igazgatótanács bizakodó az új vállalati struktúrával kapcsolatban: várakozásaik szerint a két vezetőre támaszkodó irányítási modell segít a célok elérésében és a versenytársakkal szembeni versenyképesség javításában is.

Galéria megnyitása Jerry Shen Az új modell igazából tényleg ütőképesnek tűnik, hiszen két teljesen eltérő szakértelemmel rendelkező vezetővel sokkal több szempontból meg lehet vizsgálni egy-egy döntés hatásait, valamint az irányítás során is több nézőpontot lehet beemelni egy-egy döntés előkészületeibe. SY Hsu például nagyon jól képben van azzal kapcsolatban, hogyan kell termékeket gyártani és hogyan kell menedzselni az ellátási láncot, míg Samsun Hu inkább ahhoz ért, hogyan lehet ezeket a termékeket vonzóbbá varázsolni és hogyan lehet köréjük versenyképes szolgáltatásokat építeni – azaz remekül kiegészítik egymást. Mivel a PC piacot is sújtja az Ameikai Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi csatározás, így a többiek mellett az ASUS-nak is változtatásokat kell majd eszközölnie a gyártási és ellátási láncban annak érdekében, hogy termékei vonzóak maradhassanak a vásárlók számára, ugyanis idővel a büntetővámok miatt árakat kell emelniük, ez az áremelés pedig alacsonyabb kereslethez vezethet, ha a terméket drágának és érdektelennek találják a vásárlók.

Az elkövetkező időszakban nem csak a vezetés terén várható átalakítás, hanem az okostelefonokkal kapcsolatos stratégia frontján is. A vállalat innentől kezdve a kereskedelem fő áramába szánt termékek helyett inkább a játékosokra és a nagy teljesítményt igénylő felhasználókra koncentrál új mobiljaival. A stratégiaváltás keretén belül 201 millió dollárnyi veszteség keletkezik, ami a raktárkészletek leírásából, az előre fizetendő licencdíjakből, illetve egyéb kiadásokból tevődik össze. Ez persze az ASUS éves pénzügyi mérlegére is rányomja bélyegét, így a végső profit alacsonyabb lesz, mint amit a korábbi években megszokhattunk. A mobil részleget érintőátalakításokkal kapcsolatban mobilos gyorshírünkben külön is foglalkozunk.

Jerry Shen vezetése és munkássága alatt rengeteg célt sikerült elérnie a vállalatnak, több új termékcsalád is bemutatkozott. Egyebek mellett a ZenBoook, a ZenPhone, a Transformer és a Vivo család is az irányítása alatt látta meg a napvilágot, de a korábbi Eee PC sorozat is az ő, illetve Jonney Shih nevéhez fűződik. Ő volt az az ember is, aki három részre osztotta a vállalatot. Magát az ASUS-t ő vezette, de ezen kívül létrejött a Pegatron, amely a különböző termékek szerződéses gyártását végezte, és ott van még a kevésbé ismert Unihan is, ami szintén szerződéses bérgyártással foglalkozik, de már nem a PC piacot szolgálja ki.

A népszerű elnök-vezérigazgató 2019. január elsejétől az iFast vezetőjeként folytatja pályafutását. Ez egy kezdő vállalkozás, ami a feltörekvő IoT és AI szegmenseket fogja össze – az ASUS-nál csak AIoT startupként emlegetik. A tervek szerint az ASUS ebben a cégben 30%-os tulajdonrészt vásárol, valamint 324,22 millió dollárnyi összeget is elkülönít az elkövetkező évekre különböző AIoT projektek fejlesztésére.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap