Shop menü

TAPASZTALT FOTÓSOK, VIDEÓSOK SZÁMÁRA ÉRDEKES ÚJÍTÁS JÖN A SAMSUNG MOBILOKNÁL

Az Expert RAW alkalmazás kísérleti funkcióinak listája gyarapodott egy új taggal, ami már talán a Galaxy S24-gyel fog nagyobb hangsúlyt kapni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Tapasztalt fotósok, videósok számára érdekes újítás jön a Samsung mobiloknál

A Samsung a többi gyártóhoz hasonlóan folyamatosan dolgozik azon, hogy az okostelefonok kamerájából a lehető legtöbbet hozza ki. A vállalat most előrukkolt egy olyan funkcióval, ami nagyon hasznos lehet a haladó és profi videósok, fotósok számára egyaránt, de ezzel együtt elég rejtélyes is.

Az Expert RAW szoftveren belül kísérleti jelleggel felbukkant az ND (neutral density) filter.

A Galaxy okostelefonoknál már több szoftver is rendelkezésre áll, ha az ember fotózni, videózni szeretne. Az Expert RAW direkt azoknak készült, akik valóban gyakorlott fotósok, tisztában vannak azzal, hogy mit jelent a megfelelő záridő, rekesz és ISO érték alkalmazása. Ezt használva lehet igazán kreatív felvételeket összehozni a Galaxy mobilokkal.

Galéria megnyitása

Az Expert RAW lehetőséget nyújt a képeket RAW formátumban elmenteni olyan céllal, hogy azt később más szoftverekkel kidolgozza a felhasználó a magas minőség megőrzése mellett. Rendelkezésre áll már kiterjesztett dinamikatartomány is ezen belül, és a csillagok fényképezéséhez is van benne külön funkció. Az Astrophoto opcióval éjszaka lenyűgöző felvételeket lehet készíteni, és még azt is megmutatja, hogy éppen milyen csillagképeket, csillagokat örökít meg az ember.

No, de térjünk rá az újabb extrára, ami egyelőre még az Expert RAW keretein belül is csak az Expert RAW Labs részlegen érhető el, ahol a kísérleti funkciók szoktak felbukkanni. Ez is egy fejlesztés alatt álló újdonság. Az ND szűrő arra szolgál, hogy a szenzort kevesebb fény érje, és ilyen módon a záridőt lehet csökkenteni bármilyen fényviszonynál. Általában egy fizikai szűrőről szoktunk beszélni, mikor ND filterről beszélünk, itt azonban más lesz a helyzet.

Fotózásnál ND filterrel lehet azt elérni, hogy fényes nappal is bemozduljanak a képek bizonyos részletei, ezzel látványosabbá, dinamikusabbá téve a végeredményt. Videózásnál pedig a gyorsan mozgó témáknál ezzel lehet a képsorokat feldobni. Az ND filterek használatával lehet elérni, hogy egy videó sokkal profibb benyomást kelten. Egy autós videónál például az ND szűrővel érik el azt, hogy a környezet elmosódjon a kamerával követett jármű körül.

Galéria megnyitása

Az Expert RAW alkalmazásban megjelent szoftveres ND filter ND2 és ND1000 értéke között lesz szabályozható. A szám jelzi azt normál esetben, hogy mennyivel csökkenti a szűrő a kamerába jutó fényt. Amekkora a szám, annyi fényértékkel csökkenti a szűrő a fénymennyiséget, és ezzel párhuzamosan kell a záridőt változtatni, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Az ND2 esetén csak kétszer kell hosszabb záridő, de az ND1000 beállításnál már nappal is több másodpercig tartó hosszú záridős fényképeket lehet rögzíteni, ami sok kreatív alkotásra nyújt lehetőséget.

Itt a Samsung szoftveresen oldja meg az ND filtert, ami mindenképpen érdekesen hangzik. Sajnos a fejlesztés technikai hátteréről nem tudunk semmit, de bízunk abban, hogy ez valóban jól működik majd. Az Expert RAW így a mobilfotosók, videósok kezébe egy újabb remek eszközt adhat az ötletes elképzeléseik megvalósításához.

Azt nem tudni, hogy mikor lehet ez széles körben elérhető, de tekintve, hogy igazából már közeleg a Galaxy S24 széria bevezetése, egyáltalán nem lenne meglepő, ha a Samsung már arra gyúrna. Benne van a pakliban, hogy az SGS24-gyel együtt fogja a cég az ND filtert bevezetni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére