Takarékosan bánik az akkumulátoridővel a Microsoft Edge

A Microsoft Edge könnyedén maga mögé utasította közvetlen riválisait, az érkező frissítések azonban még takarékosabbá teszik majd a szoftvert.

Takarékosan bánik az akkumulátoridővel a Microsoft Edge

A Microsoft szakemberei egy érdekes tesztet végeztek el, amelynek célja az volt, hogy kiderüljön, melyik webböngésző bánik a lehető legtakarékosabban az akkumulátoridővel általános webböngészés alkalmával. A tesztben az Edge mellett a Firefox, a Chrome és az Opera aktuális kiadása is szerepelt, a feladat pedig annyi volt, hogy a különböző általános műveletekből összeállított tesztcsokrot a lehető legtovább kellett futtatnia az adott rendszernek a „győzelemhez”. Az egyes webböngészők azonos konfigurációkon futottak – a Microsoft gyakorlatilag Surface Book noteszgépeket választott, azaz a teszt nem csak a szoftvernek, de a hardvernek is jó reklám lehet.

A lenti videóból kiderül, melyik rendszer mennyi ideig bírta egyetlen teljes akkumulátortöltéssel.

A megmérettetést a Microsoft Edge nyerte, ugyanis 7 óra 22 perces üzemidőt ért el vele az adott Surface Book. Az Opera a második lett, lemaradása azonban szinte minimális, hisz csak 18 percről van szó. A Firefox esetében már nem volt ilyen rózsás a kép, hiszen alig több, mint 5 órás üzemidőt ért el a hozzá tartozó konfiguráció, de a Chrome sem remekelt, hiszen az általa elért 4 óra 20 perces üzemidő csak az utolsó helyre volt elég.

A tesztek egy speciális, kifejezetten fogyasztásméréssel foglalkozó laborban történtek, az egyes webböngészők pedig alapértelmezett gyári beállításokkal dolgoztak és ugyanazokat a feladatokat futtatták. A tesztcsokor elég színes volt: a versenyzőknek weboldalakat kellett megnyitniuk, görgetniük kellett az adott oldalon, de videó lejátszására és böngészőfülekkel való munkára is sor került. A tesztben néhány nagy és népszerű weboldal megnyitására is sor került – ezek között a YouTube, a Google, a WikiPedia és a Facebook egyaránt jelen volt.

A fogyasztást komponensekre bontva egy diagramon is ábrázolták, így kiderülhetett, mely webböngésző mely erőforrással bánt „pazarlóbb” módon. A méréseket azonos terhelés mellett végezték, az oszlop tetején szereplő számhoz pedig milliwatt mértékegység tartozik.

Az eredmények bíztatóak, de a rövidesen érkező Windows 10 Anniversary Update még magasabbra helyezi majd a lécet, ugyanis sok-sok olyan újítást hoz, amelyek segítenek még takarékosabbá tenni a működést. Természetesen nem csak a Microsoft Edge, de maga a Windows 10 is kap néhány olyan újítást, amelyek csökkentik a rendszer fogyasztását. Edge alatt például a háttérben futó böngészőfülek ügyesebben bánnak majd a JavaScript időzítőkkel, ami már önmagában is komoly erőforrás-spórolással jár, már ami a processzoridőt illeti. Egyes esetekben az új menedzsment-modellel akár 90%-os erőforrás-megtakarításra is lehetőség nyílik.

Hasonlóan fontos újítás, hogy az Anniversary Update megjelenésével az Edge webböngésző külön folyamatba szervezi ki a Flash plugint, így hatékonyabban szabályozhatja annak erőforrás-igényét is. A Windows 10 ezzel együtt számos egyéb újítást is kap, amelyek egyebek mellett a hálózatkezelés hatásfokát is javítják.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward