Tablet testbe került az Ubuntu Touch

A BQ Aquarius M10 Ubuntu Edition néven érkező készüléknél különösen nagy hangsúlyt kapott az, hogy akár egy PC kiváltására is alkalmas.

Tablet testbe került az Ubuntu Touch

A Canonical már hosszú évek óta próbál gyökeret ereszteni a hordozható kütyük piacán, de eddig nem sok eredményt tudott felmutatni a vállalat. Mindössze maroknyi okostelefonon fut gyárilag az Ubuntu Touch operációs rendszer. Talán éppen ezért, most nem egy mobillal, hanem inkább egy táblagéppel próbál érvényt szerezni magának a vállalat.

Nem meglepő módon a spanyol BQ forgalmazóban találta meg a társát a Canonical a kereskedelmi forgalomba szánt tablet megalkotásához. A két vállalat már több eszközön is dolgozott együtt, így a fejlesztők szorosabb kapcsolatot ápolnak, és összecsiszoltan tudnak együtt dolgozni. Ennek eredményeként remélhetőleg olyan eszköz fogja az érdeklődők markát ütni, amin érződik, hogy teljesen egyben van minden egyes porcikája, ugyanis most nem lehet hibázni. A Canonicalnak nagyon fontos lépés ez, hiszen az okostelefonoknál aligha tud áttörést elérni a közeljövőben, egy táblával szemben viszont egészen más igényeket támasztanak a vásárlók, és talán itt nyitottabbak lesznek az Ubuntu Touch kínálta funkciókra.

A Canonical célja egy olyan eszköz megalkotása volt most is, ami nemcsak okoskütyüként tud funkcionálni, hanem képes megfelelni a felhasználói igényeknek asztali számítógép formájában is. Az elképzelés ugyanaz, mint amivel a Microsoft próbálkozik a Windows 10 esetében Continuum név alatt, csak az Ubuntu Touch esetében szinte a kezdetek óta erre a koncepcióra gyúrnak a fejlesztők. A tableten egy új grafikus felülettel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, nem a mobilos kiadás képét forgatták el a szakemberek, de nem is a személyi számítógépes Ubuntu felület rajzolódik ki rajta, hanem egy köztes megoldásról beszélhetünk. A „varázslat” akkor következik be, amikor egy külső megjelenítőt (lehet az monitor, TV vagy akár egy projektor is) csatlakoztatnak a BQ Aquaris M10-hez. Ekkor vált át az „eredeti” Ubuntu felületre a készülék, szóval gyakorlatilag átlép az asztali számítógép szerepébe. Ilyenkor a Bluetooth modult kihasználva bátran lehet hozzá társítani billentyűzetet és egeret is, ezekkel a perifériákkal pedig garantáltan jó felhasználói élményt lehet elérni. Ez elméletben tökéletesen hangzik, de vajon a hardver is meg lesz a feladat ellátásához?

A Windows 10 a Continuum esetében eléggé magasra tette a lécet, a hasonló célt szolgáló Aquaris M10 legfeljebb második nekifutásra tudná megugrani azt a szintet, de remélhetőleg a Canonical és a BQ tudja, hogy mit csinál, és nem lesz probléma a sebességgel. A tabletben egy MediaTek MT8163A lapka fedezhető fel. Ezzel nem sűrűn találkozhattak eddig az érdeklődők; egy négymagos megoldásról van szó, ami 1,5 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 processzormagokat, és egy Mali-T720 MP2 IGP-t alkalmaz. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, a tárkapacitása pedig 16 GB-os alapjáraton. A háttértárat egyszerűen lehet bővíteni, ehhez elegendő egy microSD formátumú memóriakártya legfeljebb 64 GB-os méretben. Ha éppen nem asztali, hanem csak hagyomány táblagép módban van az eszköz, akkor a 10,1 hüvelykes megjelenítője kerül a főszerepbe. A bevetésre küldött panel kiváló képminőséggel szolgál, ugyanis 1920 x 1200 képpontos a felbontása és IPS technológiára alapoz. Az előlapra került egy értesítési LED is.

Az újdonság egy 8 megapixeles főkamerával érkezik, amelyhez erőteljes, kettő LED-es villanó is társul, hogy rosszabb fényviszonyok mellett is bátran munkára lehessen fogni. Az előlapjára egy 5 MPixeles képalkotó került, szóval nemcsak a videóhívásoknál fog derekasan helytállni, hanem akkor is jól szerepelhet, ha egy-egy önarcképet szeretne készíteni a tulajdonosa. Mozgóképfelvételeknél mindkettő kamera 1080p támogatással bír. A kapcsolati képességeit tekintve az Aquaris M10 a már említett Bluetooth mellett kínál Wi-Fi-t (802.11 a/b/g/n), GPS vevőt, valamint még FM rádiót is. A 246 x 171 x 8,2 milliméteres, és 470 gramm tömegű táblagép egy meglehetősen izmos, 7280 mAh-s akkumulátort kapott. Ezáltal meglehetősen jó üzemidőt szállíthat a készülék, főleg annak fényében, hogy lítium-polimer technológiát használ, így aztán a tartósságára sem lehet majd panasz.

Az Ubuntunak otthont adó BQ Aquaris M10 Ubuntu Edition árazásról és a megjelenés pontos időpontjáról egyelőre nem esett szó, márpedig ezektől –főleg az előbbitől – nagyban függ a készülék sikere. Valamikor a második negyedévben lehet számítani az eszköz érkezésére, és Remélhetőleg a BQ, valamint a Canonical jól megfontoltan lövi be az ajánlott fogyasztói árát. (Androiddal egyébként elérhető ugyanez a gép, olyan formán 260 eurót kóstál, ami egyáltalán nem szerény összeg a képességeihez mérten.)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward