Shop menü

T, MINT TURBO – ITT AZ LPDDR5T, AZ SK HYNIX MESTERMŰVE

Az új memóriamodul alacsony fogyasztásra optimalizált eszközökben fogja még tovább fokozni a tempót, túlmutat az LPDDR5X képességein is.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
T, mint Turbo – Itt az LPDDR5T, az SK hynix mesterműve

A Samsung szállítja le napjainkban a legtöbb LPDDR5 és LPDDR5X lapkát, de az SK hynix is egy meghatározó piaci szereplő, most pedig a vállalat azért, hogy ezt megmutassa, egy új megoldással rukkolt elő, ami minden eddiginél nagyobb sávszélesség elérését teszi lehetővé ultramobil környezetben.

Az LPDDR5T névre keresztelt megoldás nem egy új fokozatot jelent a szabványok sorában, hanem csak egy fantázianév, hiszen a T betű a címnek megfelelően ténylegesen a Turbo szó rövidítéséből ered. Ez lényegében a hetedik generációs LPDDR5X egy új alfaja, jó eséllyel az utolsó ilyen memória, mielőtt befutna az LPDDR6. Mint a legtöbb memóriával kapcsolatos fejlesztésnek, ennek is a sebességben keresendő a lényege, az SK hynix szakemberei 13 százalékkal tudták tovább fokozni a korábban elért 8,5 Gbps-os tempót.

9,6 Gbps-os sebességre képes a dél-koreaiak által fejlesztett LPDDR5T.

A JEDEC szabványokhoz igazodva, az újdonság 1,01 és 1,12 voltos feszültségen fog üzemelni. Mivel ebben a tartományban marad, így gond nélkül felhasználható lesz a különböző mobil eszközökben, melyeknél rendkívül fontos az alacsony fogyasztás is a nagy tempó mellett.

„A vállalat mindössze két hónappal az LPDDR5X, vagyis a 8,5 Gbps specifikációjú mobil DRAM 2022. novemberi piacra kerülését követően újabb szintre emelte a technológiát” – jelentette ki az SK hynix a közleményében. A vállalat célja ezzel, hogy megmutassa a szegmens szereplőinek, hogy milyen fejlesztésekre képes. Az újdonságot pedig nagyon sok különböző konfigurációban fogja kínálni annak érdekében, hogy széles igényeket tudjon kiszolgálni.

A partnereknek 16 GB-os mintákat küldött az SK hynix az LPDDR5T rendszermemóriából. Ez a csomag a vállalat elmondása alapján 77 GB/s-os sávszélességet tud biztosítani. Hogy ez mire elég a gyakorlatban? Nos, a dél-koreaiak ezt is kiszámolták, hogy az embereknek legyen némi elképzelése a dologról: Ilyen tempó esetén mindössze egyetlen másodperc alatt lehetne megmozgatni 15 filmet Full HD felbontásban. Persze egészen biztos, hogy nem lesz olyan élethelyzet, amiben erre fogják használni az új terméket.

Galéria megnyitása

Ahhoz, hogy az LPDDR5T memória léterjöhessen, gyártástechnológiai előrelépésre is szükség volt. Továbbra is 10 nm-es osztályú csíkszélességről beszélhetünk, de ezen belül immáron a negyedik generációt tapossa az SK hynix, amire ő maga „1a nm” jelöléssel hivatkozik. Az nem derült ki, hogy egészen konkrétan milyen eljárásról lehet szó, de elnézve az új DRAM képességeit, egészen biztos, hogy a gyártástechnológiára sem lehet panasz.

Az SK hynix új rendszermemóriáját elsősorban felsőkategóriás okostelefonok alkalmazhatják majd, melyeknél például a gépi tanulási feladatokhoz szükséges lehet a nagy sávszélesség. Az LPDDR5T eljuthat ezen felül a kiterjesztett és a virtuális valóság szemüvegekbe is, és más területeken is hasznát vehetik a jövőben.

Itt egyelőre tényleg a jövőben kell gondolkodni, mert egyelőre a gyártásról nincs szó. Ha minden a vállalat tervei szerint alakul, akkor 2023 második felében indulhat majd el a lapka termelése, és a jövőre forgalomba kerülő csúcsmobilokban debütálhat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére