Szupergyors 802.11ax routerekkel árasztja el a piacot a Netgear

A 802.11ax, azaz WiFi 6 szabvány köré épülő termékek remek felszereltséggel érkeznek és nagyon gyorsak lesznek.

Szupergyors 802.11ax routerekkel árasztja el a piacot a Netgear

A Netgear nem kevesebb, mint négy új routert mutatott be, amelyek mindannyian az új nevezéktan szerinti WiFi 6 szabványt követik, vagyis 802.11ax támogatással érkeznek. A 802.11ax szabvány jóvoltából a 802.11ac-hez képest akár négyszeres sebességnövekedés is elérhető lesz, miközben továbbra is a 2,4 GHz-es és 5 GHz-es frekvenciatartományok maradnak használatban. A gyorsulás egyebek mellett az OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple-Access) támogatásnak köszönhető, ami abban segít, hogy a 802.11ac képes eszközök egy időben többen használhassák hatékonyan a hálózatot, valamint a késleltetés csökkentésében is segít, ami a nagy adatátviteli sávszélességet igénylő feladatoknál jöhet különösen jól. Ezzel együtt a Beamforming technológiát is bevetik, hogy az egyes eszközöket hatékonyabban szolgálhassa ki a router megfelelő sávszélességgel, valamint a Mu-MIMO funkció is jelen van a kínálatban, ami egyidejűleg nagyobb adatforgalom lebonyolítására ad lehetőséget. A sebesség növelésében a 1024-QAM moduláció is fontos szerepet játszik.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az új routerek közül a kétmagos processzorral ellátott Nighthawk AX4 képviseli a belépőszintet. Ez a router összesen négy sávon szolgálja ki az eszközöket, így a 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül 600 Mbps-os, az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül pedig maximum 2400 Mbps-os adatátviteli sávszélességet nyújt. Az AX3000-es sebességosztályú termék hátoldalán 1 WAN és 4 LAN port lapul, természetesen mindannyian GbE sebességűek – két port a Link-Aggregation funkción keresztül ráadásul össze is vonható. Extraként még egy USB 3.0-s portot is kapunk, ami egyebek mellett adatmegosztásra is használható.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Egy lépcsőfokkal feljebb már a Nighthawk AX8-as modellt találjuk, ami összesen nyolc sávot kezel, sebességosztály terén pedig AX6000-es szintet képvisel. Az újdonság alapját egy 64-bites négymagos processzor adja, ami 1,8 GHz-es magórajelen ketyeg. A 2,4 GHz-es frekvenciatartományon belül itt már 1,2 Gbps-os, míg az 5 GHz-es frekvenciatartományban 4,8 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség elérésére nyílik mód – mindkét tartományt 4-4 sávval szolgálja ki a rendszer. A hátoldalon itt már egy WAN és öt LAN port sorakozik, természetesen GbE kivitelben, valamint két USB 3.0-s portot is kapunk hozzájuk

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A harmadik új router, vagyis az ugyancsak AX6000-es sebességosztályú Nighthawk AX12 már összesen 12 sávot kezel, amelyek közül négy a 2,4 GHz-es, nyolc pedig az 5 GHz-es frekvenciatartományhoz tartozik. Előbbinél éppen ezért 1,2 Gbps-os, utóbbinál pedig 4,8 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélesség érhető el, de a több sáv miatt egyszerre több eszköz is élvezheti a nagy sávszélességet. A 2,2 GHz-es négymagos 64-bites processzorral szerelt router hátoldalán egy WAN és négy LAN portot találunk, plusz egy MultiGiG csatlakozó is rendelkezésre áll, amelyen keresztül akár 5 Gbps-os hálózati vezérlőt használó eszköz is csatlakozhat a helyi hálózatra, hogy aztán ezen a sávszélességen több lassabb eszköz is elérhesse egy időben. Remek példa lehet erre egy modern LAN vezérlővel ellátott PC vagy NAS. Ezt a funkciót segíti, hogy lehetőség van két GbE port sávszélességének összevonására is (Link Aggregation). A felsorolt csatlakozókon felül két darab USB 3.0-s portot is rejt a ház hátulja.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A csúcsmodell, vagyis a Nighthawk Tri-Band AX12 már AX11000-es sebességosztályba tartozik. Ez a router egy 1,8 GHz-es 64-bites négymagos processzort használ, az eszközöket pedig egy 2,4 GHz-es és két 5 GHz-es vezeték nélküli hálózaton keresztül szolgálja ki. A 2,4 Ghz-es tartomány négy sávja 1,2 Gbps-os maximális adatátviteli sávszélességet nyújt, míg az 5 GHz-es tartományban 2x4 sáv áll rendelkezésre, így 2 x 4,8 Gbps-os sávszélességet élvezhetünk. A hátlapon egy WAN, négy LAN és egy Multi-Gig port sorakozik. A WAN port és egy LAN port összekapcsolásával kiaknázhatjuk a 2 Gbps-os Internetkapcsolat nyújtotta lehetőségeket, míg a Multi-Gig porton keresztül egy 2,5 Gbps-os eszköz sávszélességén osztozhatunk több LAN porton keresztül. A Link-Aggregation funkció itt is elérhető, vagyis két LAN portot kombinálva 2 Gbps-os kapcsolathoz juthatunk, amit az eszközök elérésére, illetve az internetkapcsolatban rejlő lehetőségek kiaknázására egyaránt fordíthatunk. Természetesen a két darab USB 3.0-s port is a kínálat részét képezi.

Az új routerek még ebben a hónapban megjelennek kereskedelmi forgalomban. A Nighthawk AX4 ára 199,99 dollár, a Nighthawk AX8 esetében viszont már 399,99 dolláros összegre kell felkészülni. A Nighthawk AX12-es modellt 499,99 dollárért adják, míg a Nighthawk Tri-Band AX12-es csúcsmodellért 599,99 dollárt kérnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap