STRIX sorozatú Radeon RX 480-asokkal rukkolt elő az ASUS

Az új videokártyák számos extrával érkeznek, és természetesen némi tuningon is átestek. Halk és hatékony hűtésükről DirectCU III-as megoldás gondoskodik.

STRIX sorozatú Radeon RX 480-asokkal rukkolt elő az ASUS

Végre eljött az idő, hogy az AMD partnerei megmutassák, milyen különleges Radeon RX 480-as videokártyákat készítettek a gamerek számára. Az ASUS az elsők között rántotta le a leplet friss, RoG családban helyet foglaló, STRIX sorozatú videokártyáiról, amelyek ketten vannak: az egyik referencia órajeleken üzemel, OC módban pedig pici tuningot nyújt, a másik azonban már alap esetben is tuningolva érkezik, OC módban pedig már 1330 MHz-en ketyeg a GPU-ja.

Mindkét új videokártya alapját egy egyedi tervezésű, nyolctűs PCI Express tápcsatlakozóval ellátott nyomtatott áramköri lap adja, amely az Auto-Extreme technológia jóvoltából 100%-ig automatizált gyártósoron készül, minőségi komponensek felhasználásával. A tápellátás alapját például Super Alloy Power II alkatrészek adják, amelyek jobb energiahatékonyság mellett, kisebb tápveszteséggel, hosszabb élettartamon át üzemelnek, mint hagyományos társaik. A komponensek teljes terhelés alatt kevésbé zajonganak, hőmérsékletük pedig mintegy 50%-kal alacsonyabb, mint előző generációs társaiké.

Az egyedi nyomtatott áramköri lap felett ASUS DirectCU III típusú hűtés teljesít szolgálatot, amelynek hőcsövei közvetlenül érintkeznek a GPU felületével, így a hőátadás gyorsabban, hatékonyabban zajlik. Az alumínium lamellák felett három darab ventilátort helyeztek el, amelyek több levegőt tudnak megmozgatni, mint a referencia modellek légkeverője, ezzel együtt halkabbak is. Az egyedi hűtés jóvoltából játék alatt akár 30%-kal is alacsonyabb lehet a GPU üzemi hőmérséklete, mint a referencia hűtéssel ellátott modelleké. A hatékony hőelosztást egyébként igényesen kidolgozott hátlapi hűtőlemez is segíti.

A fedélzeten két darab négytűs, PWM támogatással ellátott ventilátor tápcsatlakozó is helyet kapott, amelyekre rendszerhűtő ventilátorok csatlakozhatnak. A fordulatszám a GPU hőfokához igazodik, így a hűtés még hatékonyabban dolgozhat. A videokártya hűtő ventilátorai egyébként alacsony GPU terhelés alkalmával most is kikapcsolnak, azaz a termék passzív hűtéssel dolgozhat.

További extra, hogy az új videokártyák Aura RGB LED világítást kaptak, ami a hátlap mellett a ventilátorok felőli oldalt is színes fényárral tölti meg, sőt, nem csak több milliónyi színárnyalat közül választhatunk, de még hatféle világítási effekt is rendelkezésre áll. Az utolsó lényeges változás a referencia modellekhez képest az, hogy a hátlapon három helyett csak kettő darab DisplayPort 1.4 videó kimenet kapott helyet, HDMI 2.0-s portból viszont így egy helyett kettőt kapunk. A sort egy Dual-Link DVI-D csatlakozó zárja, ami nincs a referencia kártyákon.

Végül lássuk, mire számíthatunk órajelek terén. A referencia Rog STRIX-RX480-8G-Gaming videokártya normál módban 1266 MHz-es GPU boost órajelet alkalmaz, ami OC módban 1286 MHz-re ugrik. Ezzel szemben a ROG STRIX-RX480-O8G-Gaming esetében már alapból 1310 MHz-es boost órajelen ketyeg a GPU, ami az OC mód aktiválásával 1330 MHz-re növekszik. Mindkét modell 8 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memóriát kapott, ami 256-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GPU-hoz.

Az új videokártyák egy évre szóló, 99 dollár értékű XSplit Gamecaster előfizetéssel érkeznek, a mellékelt GPU Tweak II szoftver segítségével pedig még tovább tuningolhatóak. Az újdonságok rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói áraik azonban egyelőre nem ismertek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward