Sosem játszunk a steames játékaink nagy részével

A steames játékaink 36%-át el sem indítottuk, a legtöbbet tulajdonolt játék pedig a Dota 2 és a Team Fortress 2.

Sosem játszunk a steames játékaink nagy részével

Az Ars Technica nagyszerű felmérést végzett a Steam felhasználóinak körében, melyből legalábbis érdekes tendenciák rajzolódnak ki. Az oldal szakemberei azt használták ki, hogy a Steam közösségi profilok nem csak név, hanem ID alapján is elérhetőek, így tudtak egy olyan rendszert írni, mely bizonyos feltételek mellett minden nap le tudott ellenőrizni és mintát tudott venni több ezer publikus Steam felhasználói profilból. A felmérés során az algoritmus többször is visszatért egy-egy profilhoz a minél pontosabb adatmérés kedvéért, de természetesen folyamatosan vontak be új profilokat is.

Végül körülbelül 80-90 ezer Steam profil átvizsgálásából vontak le konklúziókat, ami ugyan alig teszi ki a teljes felhasználói bázis 0,04%-át, a mintavételezés jellege miatt a politikai felmérésekhez hasonlóan nagy biztonsággal lehet ebből következtetni a teljes Steam-populációra. A srácok le is ellenőrizték magukat néhány publikusan hozzáférhető információ segítségével: a DayZ készítője azt mondta, 1,7 millió példányt adott el a korai hozzáférés keretein belül, pár nappal később a felmérést végző algoritmus 1,76 milliót hozott ki. Hasonló történt a Rusttal kapcsolatban is: ott a készítő 1 millió eladott példányt jelentett be, az algoritmus pedig 930 ezret mutatott, ami pár nappal később, kicsivel nagyobb mintán már módosult is 1 millióra.

Dota 2 dobogó és FPS-uralom a Steam-játékok listáján

Az első grafikon azt mutatja meg, melyik játék van meg a legtöbb embernek a rendszerben, és a tulajdonosok közül hányan játszottak is az adott szoftverrel. Nem túl meglepő módon a Dota 2 vezeti a listát, amivel minden letöltő játszott, hasonlóan a Team Fortress 2-höz. Valószínűleg ez azért van így, mert Free 2 Play címekről beszélünk, amiket csak akkor adunk hozzá a könyvtárunkhoz, ha ki is akarjuk próbálni őket. Egy fizetős címnél, mint például a legendás Half-Life 2, már azt láthatjuk, hogy összesen 8,05 millió felhasználónak van meg, de ennek csak körülbelül a fele játszott is vele.

A listából tisztán kivehető, hogy a Dota 2 után szinte teljes az FPS-uralom, a sorból csak a The Elder Scrolls V: Skyrim lóg ki, illetve hatalmas meglepetésre előkelő helyen szerepel a Civilization V is.

Érdemes megemlíteni, hogy ezek az adatok csalnak egy picit. A valóságban ugyanis vélhetően sokkal többen játszottak a Half-Life 2-vel és kiegészítőivel, mint ahogy az olyan klasszikus Valve FPS-ekkel is, mint a Counter-Strike vagy a Ricochet. Az algoritmus ugyanis azt nézte meg egy-egy játéknál, hogy szerepel-e róla az adott felhasználó adatlapján valamennyi játékidő. Mivel azonban a játékidő mérését csak 2009-ben vezette be a Steam, a korábbi címeknél ez az egész torzított képet ad.

Steames játékaink 36%-át el sem indítjuk

Hasonló hibák már kevésbé torzítják a következő grafikont, melyből kiderül, hogy a legtöbb steames játékunkat el sem indítjuk, 17%-ukkal pedig kevesebb, mint egy órát töltünk el. Ez valószínűleg nem véletlen: az utóbbi években rendkívül elszaporodtak a különböző kiárusítások (pl. Humble Bundle), melyeket jellemzően a felhasználók legfeljebb egy-két érdekesebb címért vásárolnak meg, a többibe pedig bele sem néznek. Aztán ott vannak még a Steam akciók is, amiknek néha nehéz ellenállni, ám végül nem játszunk a sok megvásárolt címmel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward