Senkinek nem kell a Cyberpunk 2077, bezuhant a CD Projekt Red profitja

Nem néznek ki jól a negyedéves számok, de a stúdió eltökélt.

Senkinek nem kell a Cyberpunk 2077, bezuhant a CD Projekt Red profitja

A tavaly év első negyedéhez képest az idei év első negyedévében alig a felére esett vissza a CD Projekt Red profitja. Az ismert hibákkal, és az előző generációs konzolokon gyakorlatilag játszhatatlanul megjelent Cyberpunk 2077 továbbra sem elérhető a PlayStation Store-on, ami a stúdió szerint jelentősen befolyásolta a pénzügyi teljesítményüket, hiszen elmondásuk szerint a legtöbbet PC-n és konzolokon a digitális áruházakon keresztül értékesítenek.

A profit éves összehasonlításban 64,7%-kal zuhant be, így 32,5 millió zloty lett a piaci elemzők által várt 80 millió zloty helyett. A bevétel azonban csak 2%-os esett, így 197,6 millió zloty a negyedév végeredménye. 

A helyzet azért problémás, mert a CD Projekt Red ugyan nem közölte, hogy pontosan mennyi kelt el a játékból, de piaci elemzők szerint körülbelül 15 millió példánynál tartanak jelenleg. A gond, hogy ebből körülbelül 13 millió előrendelés volt, és emellé a decemberi megjelenést követően elfogyott még 1 millió; így az idei évben - tehát a fentebb elemzett első negyedévben - már csak mindössze további 1 millió példányt talált gazdára.

A megjelenés előtt a CD Projekt Red és a befektetők azt várták, hogy a Cyberpunk 2077 csak a 2021-es év végére 27 millió példányban fogyhat el, azonban ennek egyelőre éppen csak a felét sikerült átlépni, és egyelőre úgy tűnik, hogy nagyobb változtatások nélkül nem is várható további nagy kereslet.

Nyilvánvalóan újabb lendületet adhat a játéknak a next-gen frissítés megjelenése, azonban a CD Projekt Red most már azt mondja, hogy ez csak valamikor a jövő évben érkezhet meg, holott eddig még arról volt szó, még az idén számíthatunk rá. Most azonban a frissített idővonalon már az látszik, hogy további ingyenes kiegészítőkre, egyéb frissítésekre és a next-gen verzióra már csak 2022 második felében csaphatunk majd le.

Adam Kiciński, a CD Projekt Red vezetője az eredmények láttán újra megerősítette, hogy nem hagyják magára a játékot: "Meg szeretnénk felelni annak, amit a vásárlóinknak ígértünk januárban. Habár már jelenleg is tettünk komolyabb előrelépéseket, a csapat nagy része továbbra is a Cyberpunk 2077-en dolgozik, hogy végül jobb lehessen az anyag".

Kiciński később kifejtette, hogy mindez számszerűleg azt jelenti, hogy a Cyberpunk 2077 fejlesztőcsapatának több mint fele továbbra is a játékon dolgozik, míg két kisebb csapat már a következő játékok előkészítési fázisain tevékenykedik. Ennél többet azonban nem volt hajlandó elárulni, ugyanis nem szeretne "előre bejelenteni semmit".

Mindenesetre azt még elmondta, hogy a korábban tervezett változások a csapaton belül, nevezetesen az, hogy két különálló brigádra bomlanak, és mindegyikük egy-egy új AAA-kategóriás játékon dolgozik majd, valamikor a jövő évben lépnek majd életbe, vélhetően azután, hogy a nagyobb frissítéseket és a next-gen változatokat leszállították a Cyberpunk 2077-ből.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap