Sejtosztályozás maglevvel

A Stanford kutatói ugyanazzal a módszerrel, amellyel más szakértők korábban békákat, egereket és epreket lebegtettek, most sejteket emeltek a magasba.

Sejtosztályozás maglevvel

A Stanford kutatói ugyanazzal a módszerrel, amellyel más szakértők korábban békákat, egereket és epreket lebegtettek, most sejteket emelteka magasba. A mágneses megoldással mérhetővé válik az egyes sejtek sűrűsége, ami mind a gyógyszerek tesztelése során, mind a diagnosztikában hasznos lehet a jövőben. Ahogy már említettük, a mágneses mezők irányítása révén korábban már többféle nagyobb élőlényt lebegtettek a kutatók, mindeddig azonban senki sem volt képes olyan precíz kontrollt megvalósítani, ami a kisebb objektumok, például a sejtek mágneses levitációjához szükséges lett volna.

„Mindennek saját mágneses térképe van” – mondja Utkan Demirci, a kutatócsoport egyik tagja. „Elkezdtünk azon gondolkodni, hogyan tudnánk a korábban alkalmazott módszereket egyetlen sejt lebegtetésére használni.” A szakértők által kifejlesztett készülékbena sejteket egy mágneses oldatba helyezik, amely két neodímium mágnes fog közre. A sejtek az oldatban saját sűrűségüknek megfelelően, méretüktől függetlenül eltérő magasságokban kezdenek lebegni. A sűrűség nagyon fontos, ám általában nehezen mérhető jellemzője a sejteknek, ezzel a módszerrel azonban néhány perc alatt megállapítható.

A metódus révén például könnyedén el lehet különíteni egymástól az előzőleg összekevert, különböző szövetekből származó rákos sejteket, amelyek a készülékben különböző sávokba rendeződnek. A rendszer a vér sejtes elemeit is képes különválasztani egymástól típusok szerint, és az egyforma eredetű beteg és egészséges sejteket is szétválogatja. A készülék azt is észleli, ha menet közben egy sejt elpusztul, mivel annak sűrűsége enyhén megnő halála után, így a rendszerrel az is tesztelhető, hogy egyes sejtek jobban ellenállnak-e bizonyos veszélyes behatásoknak. Az eljárás révén a korábbi hasonló módszereknél nagyobb számú sejtet lehet szétválogatni, így a mintákból gyorsan kiválogathatók azon ritka sejtek is, amelyek a diagnózishoz szükségesek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward