Samsung 850 PRO: új, 3D V-NAND alapú SSD-k érkeztek

A Samsung 10 év garanciával dobja piacra az új SSD meghajtókat, amelyek nagyon vonzó tulajdonságokkal rendelkeznek.

Samsung 850 PRO: új, 3D V-NAND alapú SSD-k érkeztek

A Samsung az elmúlt évek során igen komoly szereplővé nőtte ki magát az SSD meghajtók piacán, ezt pedig a jó ár/teljesítmény arányú, megbízhatóan működő SSD meghajtóinak köszönheti, amelyekkel saját tapasztalataink szerint is nagyon kevés probléma van.

A gyártó most előrukkolt a piac első 3D V-NAND alapú, kifejezetten átlagfelhasználóknak szánt SSD meghajtóival, amelyek a 850 Pro sorozatot erősítik. Az új SSD meghajtók négyen vannak: egy 128 GB-os, egy 256 GB-os, egy 512 GB-os és egy 1 TB-os modell lapul a kínálatban. A Samsung ezeket a termékeket klasszikus, kétdimenziós helyett háromdimenziós NAND Flash memóriachipekkel látta el, amelyek 3D V-NAND névre hallgatnak.

Ezek a chipek fejlett felépítésüknek köszönhetően meglehetősen költséghatékonyak, hiszen a NAND Flash lapkák esetében nem kellett a legmodernebb gyártástechnológiát alkalmazni ahhoz, hogy minél nagyobb adattároló kapacitást lehessen összezsúfolni egy adott helyre. Az új memóriachipek lényege, hogy nem egy, hanem több NAND Flash lapkát is tartalmaznak, amelyek egymásra rétegezve foglalnak helyet a tokozáson belül – ez nem csak a gyártási költségekre, hanem a fogyasztásra és a teljesítményre is pozitív hatást gyakorol. Hogy ezt a felépítést hogyan kell elképzelni? Az alábbi videó megmutatja.

A 850 Pro modellek esetében egy-egy 3D V-NAND chip 32 réteget vonultat fel, adattároló kapacitása pedig 86 Gb, ami igen szokatlan. Az új 3D V-NAND chipek belsejében MLC lapkák találhatóak, a gyártástechnológia pedig ezúttal nem 10 nm-es osztályú, hanem 40 nm-es, amit kiforrottsága miatt igen kényelmesen lehet használni.

A 3D V-NAND chipek ugyanahhoz a hárommagos vezérlőhöz kapcsolódnak, amit a 840 EVO modelleknél már megismerhettünk, az SSD vezérlő órajele pedig a jelenlegi információk szerint ugyanúgy 400 MHz, mint korábban. Persze a firmware változott, méghozzá alaposan, de ezen kár is csodálkozni, ugyanis a 3D-VNAND memóriachipek alacsonyabb olvasási, írási és törlési késleltetéssel rendelkeznek, strapabíróságuk pedig jóval nagyobb, mint a hagyományos, kétdimenziós megoldásoké. Ennek fényében a szoftvert alaposan optimalizálni kellett ahhoz, hogy a 3D V-NAND chipekben rejlő lehetőségek kiaknázhatóak legyenek. Ahogy az a lenti táblázatból is kiderül, az optimalizáció nagyon jól sikerült, ugyanis még a 128 GB-os modell is meglehetősen komoly tempó elérésre képes.

Az új SSD meghajtók minden fontosabb támogatást megkaptak, ahogy az a fentiekből is kiderül. A termékek strapabírósága egységes: minden modell 150 TB-nyi írásmennyiséget visel el élettartama során, ami a 10 éves garanciaidő alapján napi szinten picivel több, mint 40 GB-os írásmennyiséget jelent. A valódi strapabíróság persze ennél komolyabb, amit jól mutat az a tény, hogy a gyártó műhelyében még most is hibátlanul működik egy olyan 128 GB-os 850 Pro meghajtó, amely már a 8 PB-os határt is átlépte, azaz 8000 TB-nál is több írást bírt ki.

Az új SSD meghajtók minden támogatással rendelkeznek, amire kliensoldalon csak szükség lehet, viszont áramszünet elleni védelmet nem kaptak – ezzel a Samsung az üzleti felhasználóknak szánt SSD-k piacát védi.

A Samsung új SSD meghajtói az elkövetkező hetek folyamán jelennek meg a hazai boltok polcain – a globális megjelenés dátuma július 21-e. A 10 év garanciával érkező termékek listaárait a fenti táblázat tartalmazza.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward