RX 5700 XT Custom - Variációk egy témára.

​​​​​​​Ezen alkalommal valami nagyobb fába vágtuk a fejszénket, és a referenciától eltérő kialakítású Navi GPU-ra épülő RX 5700 XT modelleket hasonlítottuk össze a referencia kártyával, hogy kiderüljön mit is kapunk a magasabb vételárért cserébe.

RX 5700 XT Custom - Variációk egy témára.

90 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
90
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Egy gondolat erejéig emlékezzünk is vissza, hogy mit is nyújt nekünk egy referencia 5700 XT GPU, így el tudjuk helyezni a palettán.

Galéria megnyitása

Az AMD Navi fejlesztésű, RDNA architektúrára épülő GPU-ja 2560 feldolgozó egységet tartalmaz 40 tömbbe rendezve, mindezt 1605 MHz-es alap és 1900 MHz-es maximális boost órajel mellett. Egyszeres pontosság mellett 9,75 TFLOPS-ra képes, maximális energiaigénye 225 Watt. A GPU mellé 8 GB GDDR6 szabványú memória kapcsolódik 256 bites buszon keresztül, ezen lapkák effektív órajele 14 GB/s az így kapott elméleti maximum adatátviteli tempó pedig 448 GB/s. Ezzel a referencia kártya relatív teljesítménye picivel a rivális RTX 2070 felett, de az RTX 2080 alatt helyezkedik el, és inkább konvergál a kisebbik testvérhez.

A mostani alkalommal különféle gyártók műhelyéből érkezett, nem referencia megoldásokat teszteltünk le és hasonlítottunk össze egymással, nézzük sorban, hogy mik is ezek.        

Radeon RX 5700 XT Taichi X 8G OC+

Galéria megnyitása

Ez a nem túl rövid nevű kártya egy friss versenyző a piacon hiszen az ASRock nem régóta kezdett VGA-k forgalmazásába és az első megoldásai leginkább átmatricázott példányok voltak, ezt viszont a nulláról fejlesztették és nem spóroltak rajta semmit.

Az egyedi nyomtatott áramköri lapon 10+1 fázisú tápellátás gondoskodik a GPU és a memóriák energia ellátásáról, a hőmérsékletek kordában tartását pedig egy 2.5 slot helyet foglaló 3 ventilátoros megoldás végzi. Nem maradhatott el az RGB megvilágítás sem, valamint a díszes fém hátlap, ami védi és díszíti is a kártya hátoldalát. A hűtés 0dB módban dolgozik tehát egy bizonyos hőfok alatt be sem kapcsol, viszont működés közben is halkan teszi a dolgát. A kártya felénk néző élén találunk egy BIOS kapcsolót is, ezzel válthatunk a Silent és az OC bios között, ami értelemszerűen egy csendesebb működésre, valamint egy teljesítményre kihegyezett profilt takar.

A kimeneti oldalon nem kevesebb mint 6 darab kimenetet kapunk, ebből négy Displayport és két HDMI, természetesen az AMD Eyefinity támogatott, ahogy a Radeon 2 FreeSync HDR is. A maximum felbontásunk 8K 60 Hz lehet. A kártya hossza 325 mm tehát érdemes lemérni a gépházunkat mielőtt megvásárolnánk, különben érhetnek kellemetlen meglepetések.

Galéria megnyitása

A következő versenyzőnk az ASUS műhelyéből érkezik. Jelenleg ez képviseli a csúcs RX 5700 XT megoldásukat, név szerint a ROG STRIX RX 5700 XT O8G-ről beszélünk.

Galéria megnyitása

Jelen kártyánál 11+3 fázisú tápellátást kapunk, amit 2db 8pin csatlakozón keresztül tudunk etetni, a maximális energiafelvétel pedig 375w lehet, tehát nem állíthatjuk, hogy az ASUS mérnökei alul méretezték volna a komponenseket. Ugyanez elmondható a 2.7 slotosra hízott hűtésről is, ami az új fejlesztésű axiál ventilátorokat vonultatja fel, amit a gyártó RTX kártyákon használt megoldásain már láthattunk. Itt is kapunk BIOS kapcsolót a kártya élére, valamint egy LED ON-OFF pöcköt is, így mindenféle szoftveres hókuszpókusz nélkül kikapcsolhatjuk a világítást, ha zavarja a szemünket.

Ahogy az ASRock úgy az ASUS kártya esetében is komoly merevítést terveztek a mérnökök a hűtés és a nyomtatott áramkör közé, ami igen dicséretes, hiszen nem könnyű kártyák ezek, viszont a merevítéseknek hála nem deformálódnak el a gépházba vízszintesen beépítve sem. A hűtés itt is 0dB módban dolgozik alapértelmezetten, terhelésre pedig szerencsére ez sem hangosodik fel zavaró mértékben. Kimenetek terén itt 4db-bal dolgozhatunk, ebből 3db Displayport és 1db HDMI-vel lesz dolgunk, mindegyik az elérhető legfrissebb szabványokat támogatja. Ez a kártya a Taichi-hoz képest egy leheletnyivel rövidebb, 305mm.

Galéria megnyitása

Két versenyzőt is küldött az ASUS a ringbe, a második megoldás egy költséghatékonyabb változat és a TUF 3-RX5700XT-O8G-GAMING névre hallgat.

Galéria megnyitása

Ez is 2.7 slotra hízott 3 ventilátoros hűtést kapott, de nem a korábban bemutatott axiál ventilátorok látják el a feladatot, hanem hagyományosak, valamint a 0dB mód is lemaradt. Ezen a kártyán nem kapunk BIOS kapcsolót sem, valamit a megvilágítást sem kapcsolhatjuk ki hardveresen. A kártyát most egy 6 és egy 8 pin-es csatlakozón keresztül táplálhatjuk, a kimenetek terén pedig megegyezik a STRIX verzióval, hossza viszont csak 269mm.

Galéria megnyitása

Következő versenyzőnk az MSI Radeon RX 5700 XT volt, amely egy referencia nyákra épült referencia kártya MSI logóval így ennek a tulajdonságaira több karaktert most nem fordítanék, hiszen jöttek izgalmasabb versenyzők is ettől a gyártótól.

Galéria megnyitása

A következő páciens az MSI RX 5700 XT EVOKE, ami egy újonnan indított széria tagja, és egyik korábbi teszt szereplővel sem összehasonlítható, hiszen 2 ventilátoros, nagyon minőségi érzetet keltő, letisztult formavilágú, pezsgő színű bevonatot kapott hűtést vonultat fel. Nyákja mindössze 254mm hosszú, így a mezőny legrövidebbje, tápellátásáról szintén 6+8 pin gondoskodik, kimenetek terén pedig a referencia 3 Displayport 1 HDMI leosztást kapjuk. Külön kapcsolót nem kapunk sem a BIOS sem a megvilágítás vezérlésére, viszont a hűtés itt is 0dB módban működik. Érdekes lesz látni, hogy kis mérete, ezáltal kisebb hőleadó felülete segítségével, hogy tud megbirkózni a GPU hőtermelésével.

Galéria megnyitása

 Az MSI is két versenyzőt küldött a ringbe, a következő a régóta sikeres Gaming X széria legújabb tagja, szintén 2 ventilátoros hűtést kapott, de már a továbbfejlesztett Torx Fan 3.0 ventilátorokat találjuk rajta, valamint a bordázat kiképzésén is változtattak a minél csendesebb működésért és hatékonyabb hőelvonásért. Itt is megtaláljuk a merevítőt, ami a hátlaphoz csatlakozva megakadályozza a nyomtatott áramköri lap meghajlását gépházba szerelve.

A kártyát ezen alkalommal is díszíti hátlap, ami fémből készült, és a design mellett biztonsági funkciót is ellát, hiszen védi az apró komponenseket a sérülésektől beszerelés és szállítás közben. A kártyát 2db 8 pin-es csatlakozón át fogjuk tudni etetni, a kimeneteknél pedig a referenciánál is megismerteket kapjuk. Ennek a kártyának a hossza 297mm így a nagyobbak közé tartozik, ház vásárlásnál vagy már meglévő gépházba szerelés előtt érdemes lemérni mennyi hely áll rendelkezésre.

Galéria megnyitása

Következő versenyzőnk a PowerColor műhelyéből érkezett és Red Devil RX 5700 XT a becsületes neve.

Galéria megnyitása

A 300mm hosszú kártya egy szintén három ventilátort felvonultató hűtést kapott, valamint díszes, megvilágított fém hátlapot, ahogy az előző versenytársai is. Szerencsére minden gyártó kezdi belátni, hogy ezeket a kártyákat már el kell látni különböző merevítésekkel a sérülések elkerülése végett. Ezt a versenyzőt is két 8 tűs tápon át fogjuk tudni etetni, a kimenetek terén viszont itt is a referenciánál megszokott darabokat találjuk.

A PowerColor mérnökei viszont kreatívak is voltak, hiszen ha már a kimenetek darabszámát és milyenségét nem is variálták meg, egy apró, de annál hasznosabb újítást bevezettek ezen a kártyán. Nevezetesen a kimeneti csatlakozók is kaptak a LED világításból, így sötétben a gép mögé feküdve sem kell találgatnunk, hanem pontosan látni fogjuk, hogy éppen Displayport vagy HDMI csatlakozót támadunk-e. Kicsi, de hasznos újítás. Emellett még elmondhatjuk, hogy ez a kártya is tud 0dB módot, valamint a kártya élén megtaláljuk a már alapnak számító OC és csendes BIOS kapcsolót.

Galéria megnyitása

Utolsó versenyzőnk a Sapphire műhelyéből érkezett és a Radeon RX 5700 XT Nitro+ nevet viseli.

Galéria megnyitása

A termék a méltán híres Nitro család következő tagja, annak minden jóságával együtt. A kártya alapját egy 306 mm-es nyomtatott áramköri lap képezi, ezen foglal helyet a 7 nm-es Navi GPU, a 8 GB GDDR6 memória, ahogy megszokhattuk, ezeket pedig egy három ventilátoros hűtés tartja kordában. Érdekesség, hogy a ventilátorok nem egyforma átmérőjűek, a két szélső nagyobb, az óramutató járásával ellentétesen pörög, a középső kisebb viszont azzal megegyezően, ezzel is segítve az állandó légáramlást. A kártya természetesen támogatja a 0dB módot, illetve itt is megtaláljuk a szokásos merevítőket és megvilágított hátlapot.

Tipikus teljesítményfelvétele eltér a megszokottól, hiszen 265 Wattra emelte a gyártó, ami esetenként magasabb boost órajelet jelenthet egy referencia 225 Wattos versenyzővel szemben. A tápellátásról most is egy 8 pin-es tápcsatlakozó pároson keresztül gondoskodhatunk. Itt jegyezném meg, hogy ezekhez a kártyákhoz, illik minőségi tápegységet választani, akkor tudják a maximumot nyújtani. Legalább egy 80+ Bronze minősítéssel ellátott, de inkább jobb darabot. A gyártók ugyan 600-750 Wattot adtak meg minimum követelménynek, de ez pont azért van, hogy a silány tápot használók se lepődjenek meg. Minőségi tápegységből az 500-550 Wattos darabok is bőven elég stabilak egy ilyen kártyához, nagy fogyasztású processzor mellett is.

Kimenetek terén nem teljesen a megszokottat kapjuk, hiszen két Displayport és két HDMI csatlakozó áll majd rendelkezésünkre. Itt is kapunk BIOS kapcsolót, valamint LED megvilágítást is.

Galéria megnyitása

Most, hogy a versenyzőkön túlvagyunk, nézzük milyen konfigurációban mutathatták meg mit is tudnak.

ASUS Crosshair VIII Hero WiFi lapba pakoltunk egy Ryzen 3900X processzort a hozzá kapott hűtéssel, valamint 16 Gb HyperX Fury 3000 MHz DDR4-et. A teljesen patchelt Windows 10 pedig egy Kingston A2000 480 Gb Nvme SSD-ről pörgött. Az egésznek egy ROG Thor 1200W Platinum táp adta a delejt, a végeredményt pedig egy U32J59x 4K-s Samsung megjelenítőn csodáltuk.

Galéria megnyitása

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen hőmérsékleten dolgoznak a kártyák terhelés alatt, így elővettük a jó öreg FurMarkot. Egy AAA cím terhelését szimulálva a következő rajzolódott ki: legjobb versenyzőnk a PowerColor kártyája volt a maga 67 fokos gpu hőmérsékletével, a leggyengébb nem referencia pedig a Taichi. Ez azért kicsit meglepő tekintve, hogy mekkora batár az is. A referenciakártya 84 fokot ért el a használt beállításokkal.

Galéria megnyitása

A többi melegedő komponens hőmérsékletét a táblázatban részleteztük, egyvalamit azonban még külön kiemelnék írásban is, ez pedig a memóriák hőmérséklete, ami nagyban befolyásolja a kártya stabilitását. A GPU-t ezernyi algoritmus vezérli, hogy ne fagyjon le és ne melegedjen túl, a vrm alkatrészek embertelen hőfokokat is elviselnek, szinte hűtés nélkül, de a video RAM chipek érzékeny alkatrészek és bizony nem minden gyártónak sikerült őket biztonságos hőfokon tartani.

Galéria megnyitása

Itt a Sapphire kártyája hozta a legjobb értéket 84 fokkal, az ASUS TUF megoldása viszont 106 fokon dolgozott, ami már messze meghaladja a 95 fokos felső határt, amire a Micron hitelesítette ezeket a lapkákat - throttlingolt is a kártya pár perc után gazdagon.

Manapság azt sem mondhatjuk, hogy a furmark olyan extrém terhelés lenne, hiszen a top címek közül nem egy - nem két játék hasonló fogyasztást és ezáltal hőtermelést tud előcsalogatni a kártyákból. További tesztek alkalmával a GTA V, az F1 2019, Tom Clancy's The Division 2, Assassin's Creed Odysseyt futtattunk, valamint egy szintetikus teszt, a 3DMark TimeSpy is bekerült.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Ezen tesztek eredményeit a következő táblázatok foglalják össze.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Nem kell nagy mágusnak lennünk ahhoz, hogy kiolvassuk a végeredményt. Bár hangerő mérést most nem végeztünk, szubjektív véleményünk az, hogy a referenciakártya sem volt hangos terhelésre, a nagyobb, több ventilátorral szerelt modellek érthető módon halkabban dolgoztak, hiszen alacsonyabb ventilátor fordulat is elég volt ugyanahhoz a hűtési teljesítményhez. Mindenki döntse el, hogy néhány FPS és pár decibellel halkabb működés mennyi plusz pénzt ér meg neki, arról nem beszélve, hogy a blower felépítésű referenciakártya a házon kívülre tolja a meleget, nem belül keringeti azt. A nyári nagy melegben könnyen lehet, hogy a gyári megoldás ugyanolyan, vagy akár jobb hőmérsékleteket is tud majd produkálni.

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Összefoglalás

RX 5700 XT Custom - Variációk egy témára.

RX 5700 XT Custom - Variációk egy témára.

RX 5700 XT Custom - Variációk egy témára.
Szerzői értékelés
90
%
Referenciától eltérő, egyedi hűtéses RX 5700 XT kártyák tesztje.
A nagyobb és több ventilátorral ellátott hűtések alacsonyabb zajszint mellett képesek hűvösen tartani a kártyákat.
Nem adnak annyival többet mint amennyivel többe kerülnek.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap