Rendkívül olcsó lett az Nvidia táblagépe

Az Tegra 4 chipet szállító Tegra Note több gyártó neve alatt feltűnik majd, és mindössze 199 dollárért cserébe megvehető lesz.

Rendkívül olcsó lett az Nvidia táblagépe

Az Nvidia sokáig próbálta titokban tartani, hogy saját táblagépen dolgoznak mérnökei, de az elmúlt hetekben már rengeteg információ érkezett a készülő újdonsággal kapcsolatban, és ezek, mint a mostani bejelentésből kiderült, mind igazak is voltak. A Tegra Note az Nvidia első referencia táblagépe. A masinával a zöldek nem titkolt célja, hogy fellendítsék a legújabb chipjük iránti keresletet.

Az eszköz a 7 hüvelykes eszközök táborába fog besorakozni, mindezt teszi egy 1280 x 800 képpontos felbontású panellel, ami IPS technológiát alkalmaz. A pixelsűrűsége ugyan lehetne jobb, de a betekintési szögek és a fényerő biztosan kifogástalan lesz. Ami pedig a lényeg, azt a motortérbe zsúfolták be, elrejtve a külvilág szemei elől. A Tegra 4 az egyik legerősebb lapka a jelenleg kapható megoldások között, a négy Cortex-A15 főmag 1,8 GHz-es órajelen üzemel maximális terhelés mellett, míg az ötödik segéd-processzormag ezektől eltérően, extrém alacsony feszültségen dolgozik – ennek az egyetlen feladata az energiatakarékosság. A grafikus egység szerepét természetesen egy Nvidia IGP tölti be: itt a legjobb, 72 feldolgozót sorakoztató GeForce ULP variáns van. A SoC mellett a rendszermemória kapacitása 1 GB lett, ami bizony eléggé karcsúnak tűnik első ránézésre ekkora nyers erő mellett. A tárhelyünk 16 GB-os kapacitású, és még microSD kártya befogadására képes hely is van, így ilyen téren már nem lehet okunk panaszra.

A Tegra Note kamerarendszere kicsit szegényes - legalábbis a puszta számokat tekintve -, de bőven hozza a megfelelő szintet, és még egy kicsit többet is. Előre egy VGA egység került, így főleg azoknak a tetszését nyerheti el, akik nem videótelefonálnak éjjel-nappal, alkalomadtán ezzel is ki lehet békülni. A főkamera pedig már 5 megapixeles szenzorral operál, így ezzel kellemes képeket tudunk majd csinálni. Egyedül a LED villanó hiánya az, amelyet kicsit nehéz lesz megemészteni, de ilyen tekintetben a Nexus 7 II esetében is hasonló a helyzet. Amit viszont más androidos vasnál még nem láthattunk, az a Camera Awesome alkalmazás. Ez rendkívül népszerű iOS-en, és a SmugMug fejlesztőcsapat most Androiddal kombinálva is bizonyíthat. Az applikációban van fókuszpont követési lehetőség és 100 FPS-os sebességű, lassított felvételek készítésre is módot ad. Mindezt a Chimera technológiának köszönhetjük, mely akár folyamatos HDR kép közvetítésekor sem jön zavarba, mert a Tegra 4 teljes erejére támaszkodhat. A tablet kapcsolati képességeiről az Nvidia nem beszélt részletesen, így mindössze annyiban lehetünk biztosak, hogy Bluetooth modul és Wi-Fi van benne - utóbbi 802.11 b/g/n előírásoknak megfelelő sebességtartományban dolgozik. Valamint a keretre került egy micro-HDMI csatlakozó aljzat, mellyel HDTV-re köthetjük az apróságot, hogy szó szerint nagyobb élményben legyen részünk.

Az operációs rendszer személyét pontosan nem árulták el, mindössze azt hangoztatták, hogy a legutóbbi Android került bevetésre, ez pedig az Android 4.3-at feltételezi. A későbbiekben minden gépre, közvetlenül az Nvidiától fog érkezni OTA úton a frissítés, tehát ezt a terhet nem hárítják a partnerekre, ami nagyon jó hír. A kellemes fogást biztosító készülékházon a Nvidia PureAudio technológiás sztereó hangszórópáros előre került és egy bass-reflex porttal is kiegészülnek, így a hangzásvilága rendkívül gazdag lesz a kategóriájához képest. A szerkezet térfogata 199 x 119 x 9,6 milliméteres és 320 grammot nyom - ezzel teljesen átlagos felépítésűnek nevezhető. És hogy milyen akkumulátor férhetett bele ebbe a keretbe? Nos, aggodalomra nincs ok, ugyanis egy 4100 mAh-s telep áll a háttérben, ami eleve egész jól hangzik, és az Nvidia mérései alapján akár 10 órányi HD videózásra is lehetőségünk nyílik vele. Az üzemidővel már a Nexus 7 II-nél is elégedettek voltak a legtöbben, pedig az 9 óra után kifullad a fenti terhelés mellett, így érhető lehet itt a nyugalmunk.

A zöldek a jó hardver mellett néhány extrát is nyújtani fognak, ami csak a Tegrák mellett élvezhető. Az egyik legfontosabb dolog, hogy az Nvidia saját piactérrel is rendelkezik a Google Play Store mellett. A TegraZone olyan játékokat fog sorakoztatni, amelyek az átlagosnál jobban ki tudják használni a chipben rejlő lehetőségeket: például szebb grafikát, vagy kiemelkedő fizikát kapunk. Bluetooth kapcsolattal meg a Tegra Note akár játékvezérlővé is átalakítható lesz. Az Nvidia DirectStylus érzékelési megoldása pedig egy tollal megtoldva lenyűgöző kezelési élményt nyújthat. Majdnem olyan élményben lesz részünk egy mezei stylusszal, mintha egy Galaxy Note lenne a kezünk között. Mindezeken felül pedig plusz kiegészítők is lesznek hozzá. Ilyen a DirectStylus Pro Pack (ez egy cserélhető hegyű ceruza - a még jobb kezelhetőség érdekében kiválaszthatjuk, hogy nekünk melyik hegy a legmegfelelőbb) vagy az intelligens lehajtható előlapvédő (Flip Cover) - ez mágnessel csatlakozik a házra.

Az Nvidia a következő hónapokban, várhatóan még az ünnepi szezon megkezdése előtt útjára fogja indítani az első Tegra Note szállítmányokat. Az igen erős, de azért néhány kompromisszumot is hozó eszközért cserébe 200 dollárt kell majd a kasszánál hagyni, ha minden a terv szerint alakul. A forgalmazásban az Nvidiának partnere lesz az EVGA, a PNY Technologies, a ZOTAC, a Colorful, az Oysters, a kínai érdekeltségű Shenzhen Homecare Technology és az indiai XOLO. Ahol ezek a vállalatok képviseltetik magukat, ott az Nvidia Tegra Note is feltűnhet. Európának, ezzel együtt nekünk a ZOTAC és az Oysters lehet az érdekes jelen állás szerint.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward