Rekordbírság elé néz a Facebook

Rekordbírság elé néz a Facebook

A Washington Post arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) olyan mértékű büntetést szabhat ki a Facebookra, amekkorát korábban még egyetlen technológiai vállalat sem kapott. Az ügy kapcsán egyelőre nem sok részletet lehet tudni, de az biztos, hogy egy ismerős eset kapcsán születhet meg a gigabírság.

Az Szövetségi Kereskedelmi Bizottság a Washington Post birtokába jutott információk szerint a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatban folytat tárgyalásokat a színfalak mögött a közösségi oldallal. A tavaly kirobbant ügy minden idők egyik legsúlyosabb adatszivárgásaként vált ismerté, a Cambridge Analytica különböző eszközök felhasználásával, jelen állás szerint nem kevesebb mint 87 millió Facebook-felhasználó személyes adataihoz szerzett hozzáférést, és vissza is élt a birtokába jutott információkkal. Állítólag az amerikai választást és még a Brexit szavazás kimenetelét is befolyásolhatta a Cambridge Analytica a birtokába került adatok révén.

Galéria megnyitása

A Washington Post névtelen belső forrásra hivatkozva azt állítja, hogy a Facebook már biztosan nem kerülheti el a büntetést, de a lap értesülése szerint az még nem tisztázott egyelőre, hogy mekkora összeget kell majd fizetnie. A Mark Zuckerberg vezette alakulat és az FTC folyamatos egyeztetéseket folytat arról, hogy mekkora mértéket ölthet a bírság. A Washington Post hasábjain az áll, hogy több milliárd dollár is lehet a büntetést, és egyáltalán nem biztos, hogy pusztán pénzbeli megrovásban fog részesülni a vállalat. A hírek szerint több szervezet is megkereste a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot azzal a kéréssel, hogy legalább 2 milliárd dolláros összeget kelljen kifizetnie a Facebooknak, de persze a végső döntésbe ezeknek nincs közvetlen beleszólása.

Eddig egyébként az FTC nem igazán dobálózott túlzottan nagy összegű bírságokkal a kifogásolható adatkezelések miatt, de a mostani eset talán változást hozhat ezen a fronton. Jelenleg a rekordot egyébként a Google tartja ezen a téren „mindössze” 22,5 millió dolláros büntetéssel. A keresőóriás még 2012-ben részesült megrovásban a Kereskedelmi Bizottság által, mert az Apple böngészőjén, a Safarin keresztül követte a felhasználókat, és ezt megpróbálta letagadni. (Az abszolút rekorder pedig a Volkswagen, a német céget 14,7 milliárdra büntette 2016-ban az emissziós csalások okán az FTC.)

A Facebook nem szeretett volna megjegyzést fűzni a Washington Post friss jelentéséhez, de azt megerősítette, hogy valóban tárgyalásokat folytat a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap