Rekord pénzügyi negyedévet zárt az Apple

Ez önmagában jó hír, de az elemzők ezúttal is elégedetlenek, hiszen megint jobb eredményekre számítottak.

Rekord pénzügyi negyedévet zárt az Apple

Az Apple kitűnő negyedévet zárt, de a piaci elemzők várakozásait így sem tudta teljesíteni

A neves nagyvállalat az elmúlt pénzügyi negyedév folyamán ismét növelni tudta teljes árbevételét és profitját, így összességében nagyon jó negyedévet zárt, ám ez az eredmény csalódást okozott a Wall Street elemzőinek. A probléma az volt, hogy az elemzők 54,73 milliárd dolláros teljes árbevételt vártak, ám a valóságban "csak" 54,5 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelhetett el az Apple. A másik csalódás az iPad forgalom miatt érte az elemzőket, ugyanis a szakemberek nagyjából 50 millió darabra saccolták az iPad eladási mutatót, ám az végül "csak" 47,8 millió lett. Az eredmények miatt a vállalat részvényeinek ára a bejelentést követően azonnal 6%-ot esett, így szeptember óta összességében 30%-kal ér kevesebbet egy-egy Apple részvény.

Elemzői vélemények ide vagy oda, foglalkozzunk inkább az eredményekkel. A vállalat három rekordot is döntött, ugyanis az iPad eladási mutató, a tejes árbevétel és a profit egyaránt magasabb volt minden eddiginél. No, de beszéljenek helyettünk inkább a számok:

A jelek szerint az Apple-t is utolérte a PC piac gyengélkedése: a Mac konfigurációk szállítási mutatója az egy évvel ezelőttihez képest 21%-kal esett. Érdekesség, hogy a Gartner adatai szerint a teljes PC piacon ehhez képest csak 4,9%-os csökkenés mutatkozott az előző év azonos időszakához képest.

Az éppen aktuális negyedév folyamán - azaz a 2013-as év második pénzügyi negyedévében - úgy számolnak az Apple pénzügyi szakemberei, hogy a teljes árbevétel a 41 és 43 milliárd dollár közötti szintre esik vissza, ami az előző pénzügyi év azonos időszakához képest ismét növekedést jelent majd, ugyanis korábban csak 39,2 milliárd dolláros teljes árbevételt könyvelhetett el a vállalat.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward