Ragadozók – Kudarcra született generáció

A maffia világa anélkül is elég borzalmat rejt, hogy mindezt fiatalok szemén át látnánk, testközelből.

Ragadozók – Kudarcra született generáció

70 %
{{ average }} %
  • Hatalom, pénz, vér.
Szerzői értékelés
Szerző
70
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Roberto Saviano regényei közül a Gomorra az, ami a nápolyi maffia birodalmának mélyére, az ottani Rendszer (így hívják a helyiek a Camorrát) nyers valóságába kalauzol el minket. Hiába gondolják sokan, hogy a Keresztapa kemény, persze-tudjuk-bűnös világa romantikus hősökkel vagy stílusos, kifinomult úriemberekkel van tele.

Galéria megnyitása

Azonban a módszerek, a célok és az egész szövevényes mocsok amit magával hoz sok mindennek nevezhető, de pozitív jelzőkkel semmiképp nem illethető. Emberkereskedelem, drogcsempészet, fegyverkereksedelem, védelmi pénzek, leszámolások, folyamatos területharc, prostitúció és még folytatni lehetne a listát. Ebben pedig semmi zsiványos, ravaszkodós szépelgés nincs. Saviano nem véletlenül kap hosszú évek óta halálos fenyegetéseket és nem csak a maffia tagjaitól, de a korrupt politikusok, rendfenntartók és üzletemberek oldaláról is.

Feltárt valamit, amibe az átlagember áldozatként folyik csak bele. A felszínre hozott fáradtságos kutatómunkával egy olyan világot, ahol megszoksz, beállsz, vagy megszökni sem tudsz már. És ez szinte mindenkire vonatkozik.

A főszerepben a kamasz Nicola (Francesco Di Napoli) és csapata Nápoly utcáin éli az életét. Robogók, foci, csajozás, diszkó és minden ami a kamaszléttel együtt jár. Azonban itt a maffia hatalma mindenre árnyékot vet és bármerre is néznénk, a kisemberek a bűnszervezet markában vergődnek. Családok vívják a harcukat területért vagy üzleti érdekeltésgekért – hatalomért és pénzért, aki pedig az útjukba kerül, az jobb ha elszámol az életével.

Galéria megnyitása

Ebben a közegben, egy ilyen társadalomban mégis mi lehet a követendő minta? Mit mond a logika és az ösztönök a túlélésről, az érvényesülésről? Milyen példaképek és megoldások lebegnek a fiatalok szemei előtt, ha itt nőttek fel? Nicola és bandája „helyi szokás” szerint beszáll a nagyok mindennapos küzdelmeibe és saját „birodalmat” kezd építeni.

A lényege egyszerű: ami kell azt vedd el, aki szembeszegül, azt pusztítsd el. Itt nem csak egy új játékos száll be a halálos táncba, de a generációk harca is mindez – feltörekvő ifjú „titánok” ők, vagy esélytelen szerencsétlenek? A nyers valóság azt mutatja, hogy az utóbbiak.

Galéria megnyitása

Erre pedig maga a film olasz címe is utalás, ami Saviano regénye alapján került mozivásznakra. A La paranza dei bambini azt jelenti, hogy a gyerekek hadserege, és maga a parazna szó egyszerre utal fegyveres csoportra és olyan fiatal, tapasztalatlan (kis) halakra, amik egy lámpa fényét követve nem veszik észre a hálót, ami egyre szorosabbra zárul köréjük.

A csillogás, a vágyak elvakítják a fiatalokat, a maffia csápjai viszont könyörtelenül lecsapnak. Érdekes a külföldön átvett cím is – Piranhas, ami piranját / piráját jelent és a halfajtához kötődő vérszomjas és gyilkos természetre utal, aminek nagy részéről ma már tudjuk, hogy túlzás.

Galéria megnyitása

A film nem szépít a valóságon és egyszerre tesz fel kérdéseket és mond – sajnos nagyon is kiszámítható ítéletet. Egy ilyen világban felnövő generáció azt fogja folytatni, amit elődei rá hagytak. ÉS mindez új szereplőknek, új generációknak ágyaz meg a jövőben, hogy nekik is ez az út maradjon csupán. A változást talán azok a könyvek indítják el, amikért az író fenyegetéseket kap. Vagy a valóságból merítő Gomorra sorozat, esetleg ez a film.

Az biztos, hogy nem akarunk a nápolyiak bőrében lenni és távolról is borzongva figyeljük ezt az egészet. A mozi közelebb hozza a valóságot, de a székből felállva minket másféle utcák, másféle kérdések várnak. Kérdés, kíváncsiak vagyunk-e arra, ami kilométerek százaira történik, vagy jobb nekünk, ha megmaradunk a saját kis buborékunk védelmében. A Ragadozók megnézése után nem hiszem, hogy bárkire is haragudni lehet, ha az utóbbi mellett dönt.

Összefoglalás

Ragadozók – Kudarcra született generáció

Ragadozók – Kudarcra született generáció

Ragadozók – Kudarcra született generáció
Szerzői értékelés
70
%
A nápolyi maffia árnyékában az új generáció is kedvet kap ahhoz, hogy kihasítsa az őket megérdemlő részt a vársoból.
Nyers és valóságos, nyoma sincs benne, hogy másnak akarná mutatni magát, ami és hiába kiszámítható a szereplők sorsa, az út az, ami igazán lebilincselő.
A téma és a durvaság megrázó lehet sokaknak.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap