Shop menü

RADEON RX 5600 XT 12 GB-NYI MEMÓRIÁVAL? HIVATALOSAN NEM LÉTEZIK, EGY MODDER VISZONT KÉSZÍTETT EGYET

Az extra memória bizonyos esetekben jól jöhet, a modernebb játékoknál azonban már nem a 6 GB-nyi VRAM, hanem sokkal inkább a NAVI 10-es GPU lehet a gyenge keresztmetszet.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Radeon RX 5600 XT 12 GB-nyi memóriával? Hivatalosan nem létezik, egy modder viszont készített egyet

A Radeon RX 5600 XT már több, mint három éve jelent meg kereskedelmi forgalomban. A NAVI 10 típusú GPU ebben a kiépítésben 2304 aktív stream egységet kínált, a 192-bites memória-adatsínjére pedig 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória kapcsolódott, méghozzá 12 GHz-es efektív órajelen, 288 GB/s-os memória-sávszélességet biztosítva. Ebből a videokártyából eredetileg nemkészült 12 GB-os modell, ám egy lelkes YouTuber, aki korábban a 16 GB-os GeForce RTX 3070-es és 12 GB-os GeForce RTX 3060-as videokártyát is „készített”, nemrégiben úgy döntött, a Radeon RX 5600 XT-t veszi kezelésbe.

Galéria megnyitása

A koncepció az volt, hogy  az 1 GB-os GDDR6-os memóriachipeket 2 GB-os modellekre cseréli, amelyek 16 GHz-es effektív órajelen is képesek üzemelni, majd annak érdekében, hogy az extra VRAM kihasználható legyen, a BIOS-t is módosítja. Az alany egy Power Color Radeon RX 5600 XT Red Dragon videokártya volt. A folyamat szokás szerint hőlégfúvással dolgozó profi gépen zajlott, amelynek során először eltávolításra kerültek a gyári memóriachipek, helyükre pedig a fentebb említett 2 GB-os, azaz 16 Gb-es kapacitású példányok kerültek, szám szerint hat, viszont a VRAM kapacitása így 6 GB-ról 12 GB-ra emelkedett.

Galéria megnyitása

A munka a korábbi moddinghoz képest egyszerűbb volt, ugyanis a 8 GB-ról 12 GB-ra bővített GeForce RTX 3060-as videokártyánál némi extra beavatkozásra is szükség volt, már ami az SMD komponenseket illeti, itt azonban „csak” a GDDR6-os memóriachipeket kellett cseréni és a BIOS-t kellett módosítani. Utóbbi, azaz a BIOS szerkesztése az AMD egyes videokártyáinál még mindig lehetséges, a modern Nvidia videokártyák esetében azonban nem nagyon van mód ilyesmire.

Galéria megnyitása

Az immár 12 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriával ellátott Radeon RX 5600 XT természetesen egy teszten is átesett, amelynek keretén belül az Unigine Superposition 10K-s mérése alkalmával 412 pontra tett szert a termék, ez pedig jókora előrelépés a 6 GB-os modell által elért 191 ponthoz képest. Játékok alatt persze nem lesz ekkora gyorsulás, viszont mindenképpen segítség lehet néhány olyan esetben, ahol nem a GPU, hanem a VRAM kapacitása a teljesítménykorlátozó tényező.

A modernebb játékok alatt persze már sokkal inkább a NAVI 10 alapú GPU lesz a gyenge láncszem, nem a 6 GB-nyi fedélzeti memória, vagyis a VRAM 12 GB-ra történő bővítése nem feltétlenül kifizetődő döntés. Ahogy az eddigi módosításoknál, úgy itt is inkább az volt a fő szempont, hogy Paulo Gomes megmutassa, elvégezhetőek az efféle átalakítások, ha rendelkezésre áll a megfelelő felszerelés, a megfelelő tudás, illetve a módosításhoz szükséges alkatrészek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére