Shop menü

12 GB-RA BŐVÍTETTÉK EGY 8 GB-OS GEFORCE RTX 3060-AS VIDEOKÁRTYA VRAM-JÁT

A kapacitás-bővítés mellett a memória-adatsín is szélesebb lett, így összességében jelentős előrelépés történt.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
12 GB-ra bővítették egy 8 GB-os GeForce RTX 3060-as videokártya VRAM-ját

A GeForce RTX 3060-as videokártyákból kétféle modell került forgalomba, először egy 12 GB-os verzióval jelentkezett az Nvidia, majd tavaly egy 8 GB-os változat is megjelent. Az új kiadás természetesen szűkebb memória-adatsínt alkalmazott, az ugyanis 192-bit helyett immár csak 128-bites lehetett, ami jelentős memória-sávszélesség csökkenést okozott. A 8 GB-os kiadás eredetileg költséghatékonysági céllal készült, viszont jellemzően nincs nagy árkülönbség a 12 GB-os és a 8 GB-os verzió között, így előbbi éri meg jobban.

Egy videokártya moddingolással is foglalkozó brazil YouTuber nemrégiben úgy gondolta, egy 8 GB-os GeForce RTX 3060-as videokártyát átalakít egy kissé annak érdekében, hogy több VRAM legyen a fedélzetén – gyakorlatilag 12 GB-os videokártyát akart készíteni belőle. A siker érdekében itt most nem elég az üres helyekre beforrasztani a memóriachipeket, néhány egyéb módosításra is szükség volt. Ahogy az extra memóriachipek felkerültek, módosítani kellett a nyomtatott áramkör egyes komponensein, így az extra memóriát is felismerte a BIOS. Persze arra is szükség volt, hogy az eredeti 8 GB-os BIOS helyett egy 12 GB-os kerüljön a videokártyára, hiszen csak így bírható működésre az extra VRAM.

Galéria megnyitása

A tesztek alapján a módosított videokártya mellett észrevehetően nőtt a teljesítmény, ami igazából nem meglepő: egyrészt 50%-kal több a VRAM, másrészt a memória-adatsín 128-bitről 192-bitre „szélesedett”, ami jótékony hatással van az effektív memória-sávszélességre. A The Last of Us Part 1 esetében 12%-os gyorsulást sikerült mérni, mint a Unigine Superposition 22%-ot gyorsult. A The Las of Us Part 1 futtatásakor a VRAM kihasználtság is változott, ugyanis míg korábban 7,6 GB-nyi VRAM-ot „kért” a játék, addig a memória-bővítését követően már 10,29 GB-ig terjeszkedett.

A fenti modding pénzügyi szempontból biztosan nem éri meg, igazából nem is ezért készült, hanem azért, hogy a YouTube megmutassa, ilyesmire is van mód kellő felkészültség és megfelelő eszközök birtokában. Átlagfelhasználóként érdemesebb inkább a 12 GB-os modellt választani, amennyiben nem nagy az árkülönbség a 8 GB-os verzióhoz képest.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére