Pulzusmérés fillérekért: Xiaomi Mi Band 1S

A Xiaomi Mi Band új generációja továbbra is nagyon olcsó, de már már jobban hasznát veszik a sportolók.

Pulzusmérés fillérekért: Xiaomi Mi Band 1S

Ahol a Xiaomi megjelenik, ott általában azonnal valami olyan termékkel nyit, ami a vásárlók egyik kedvencévé válik. Így történt ez a viselhető kiegészítők piacán is, ahol a kínai vállalat tavaly nyáron debütált egy karpereccel, amit mostanra milliók használnak.

Az egyszerűen csak Mi Band névre hallgató aktivitásmérő elsősorban az árának köszönhetően került a figyelem középpontjába, de mostanra több dizájndíjat is bezsebelt, szóval a megjelenésével sem lőtt mellé a Xiaomi, ami szintén nagyon fontos szempont egy ilyen terméknél. Ez a kiegészítő nem tudott túl sok dolgot: jelezte a felhasználó felé, ha valamilyen friss történés volt a hozzá csatlakoztatott okostelefonon, és követte a felhasználó mozgását, amiből a hozzá tartozó applikáció képes volt kiszámítani néhány fontos adatot, illetve grafikonokat állított fel. Összességében pontosan azt tudta a Mi Band, mint a legtöbb mezei fitneszkarperec, csak éppenséggel a konkurenseinél jóval olcsóbban került bevetésre, hiszen nagyjából 13 dolláros ajánlott fogyasztói ár társult hozzá a megjelenésekor. No, de lássuk, mivel nyújt többet az új modell.

A Xiaomi nem szeretett volna jelentősen fentebb lépni a korábbi árszinthez képest, ennek köszönhetően a Mi Band 1S-ért kb. 16 dollárt kell majd leszurkolni. A friss eszköz nem hoz sok új funkciót, viszont az az egy fontos dolog, amiben többet nyújt, mint a Mi Band, meghatározhatja a sikerét. A Xiaomi szakemberei a filléresnek nevezhető aktivitásmérőbe már egy pulzusmérőt is beépítettek. Az érzékelő éppen úgy – elektro-optikai elven – működik, mint ahogy azt a legtöbb viselhető eszköznél korábban láthatta a nagyközönség. Ezzel kiegészülve és az alacsony árat megtartva, a Mi Band 1S szinte minden futó, vagy egyéb rendszeres testedzést űző ember számára kötelező lehet, de akár szívbetegségben szenvedők számára is jól jöhet. Ez is számlálja a lépéseket, az elégetett kalóriát és monitorozza az alvási ciklusokat, épp mint a Mi Band, és a hozzá tartozó applikáció is azonos, szóval a szoftveres oldalon nem történt változás. Támogatja az Androidot és az iOS-t is – nem hivatalosan még a Windows Phone-nal is párosítható –, Bluetooth 4.0 modullal kommunikál. Az eseményekről LED-ekkel és a beépített rezgőmotorral értesíti a felhasználót. Egy kellemes kényelmi funkció még, hogy mikor kézbe veszi a telefont a felhasználó, automatikusan feloldja a megjelenítőjét.

A karperec tervezésénél a szakemberek odafigyeltek a szigetelések megfelelő kidolgozására, és ennek eredményeképpen IP67 minősítést szerzett a Mi Band 1S. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyobb mélységbe nem érdemes vele menni, de bírja majd a vizet, porszemek pedig egyáltalán nem férkőzhetnek bele viselés közben, szóval vízitúrákon, strandon vagy a homokos tengerparton is nyugodtan lehet használni. Maga a csuklópántba rejtett szerkezet 37 x 13.6 x 9,9 milliméteres, szóval majdnem egy milliméterrel vastagabb lett, mint a Mi Band volt (9 mm), de ez aligha lesz zavaró, mert a tömege nem változott ilyen jelentősen – 13-ról 13,5 grammra hízott –, és a felhasználó lényegében csak azt érzi a testedzések közepette és a mindennapok során. A beépített akkumulátora 225 mAh-s, pont mint az elődjének, de az új szenzor miatt valamelyest biztosan rövidebb lesz az üzemideje – a Xiaomi mindenesetre még így is akár 30 napos futási teljesítményről beszél.

A Xiaomi Mi Band 1S forgalmazása november 11-én veszi kezdetét. Az időzítés tudatos, ez ugyanis keleten a nagy leértékelések napja, így nem zárható ki annak az esélye, hogy néhány óra alatt százezernél is többet rendeljenek belőle az érdeklődők. A Xiaomi Mi Band világszerte 6 millió példányban talált gazdára a legutóbbi jelentések szerint, és szinte borítékolható, hogy a Mi Band 1S ennél is népszerűbb lesz, hiszen szinte változatlan áron kínál egy olyan új funkciót, amire sokan vágynak, de eddig nem volt megfizethető köntösben. A Xiaomi eddig is jó pozíciót töltött be az IDC ide vonatkozó toplistáján, hiszen harmadik volt, ezzel pedig akár még előrébb is léphet, megelőzve például az Apple-t. A Mi Band 1S érkezésével egyidejűleg a Mi Band ajánlott fogyasztói árát egyébként 11 dollárra csökkenti a gyártó.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward