Összesen hat változat készült a Justice League-ből

Kifejtjük, melyek voltak ezek, és hogy jön ez az egész a Snyder-féle verzióhoz.

Összesen hat változat készült a Justice League-ből

Valószínűleg soha senki nem számított komolyan arra, hogy megvalósulhat sok rajongó álma, és a Warner Bros. zöld utat ad Zack Snyder rendezőnek, hogy elkészítse a saját vágását a Justice League-ből. De mégis ez történt, és jövőre már láthatjuk is az HBO Maxon. Ilyen utat talán még egy film sem járt be, de szuperhősös film egészen biztosan nem.

Itt az iPon hasábjain is rendszeresen beszámoltunk a Snyder-féle változat helyzetéről, és ugyan mind a színészek, mind pedig maga a rendező is sokszor nyilatkozta, hogy szeretnék, ha elkészülne, szakértők szerint esély sem volt. De már maga az eredeti film elkészítése sem volt egyszerű menet, és akkor még nem is beszéltünk olyan lehetőségekről, hogy egy időben még az is terítéken volt, hogy George Millet készít majd egy Justice Leauge-filmet, amit aztán végül lelőttek, és hamarosan egy dokumentumfilm készül belőle.

Most már viszonylag teljes képünk van arról, hogyan is alakult ki a mozikba került Justice League, mi történt menet közben, és mire lehet számítani a Synder-vágástól. Összesen hatféle különböző változat létezett valamilyen formában, persze ezek közül néhány a gyártási folyamat természetes részét képezik. Ám valószínűleg egyetlen szuperhősös film sem alakult át annyira az előkészületektől a mozikba kerülésig, mint a Justice League.

Galéria megnyitása

1. Az eredeti forgatókönyv

Eredetileg a Justice Leauge forgatókönyvét Chris Terrio írta, Zack Snyder közreműködésével, és a terveknek megfelelően a Snyder-féle DC-sorozat egyenes folytatásaként Superman történetét helyezte volna előtérbe, az ő karakterfejlődésére koncentrált volna. Ennél azonban fontosabb, hogy megágyazott volna a folytatásnak, amiben Lois Lane-t megölte volna Darkseid, ami után Superman elvesztette volna önmagát.

Ezt követően a Flash és Batman együtt dolgozott volna, hogy valahogy átírják a múltat, és a világ ne essen Darkseid áldozatául. Mindez egészen jól hangzott, azonban a közönség közel sem fogadta olyan kitörő lelkesedéssel a Batman v. Supermant, így habár a forgatókönyv már készen állt, azt újra kellett írni közvetlenül a forgatás megkezdése előtt, ez pedig aztán később nem várt kavarodásokat okozott.

Galéria megnyitása

2. Az újraírt forgatókönyv

A Justice League forgatását a tervek szerint rögtön a Batman v. Superman mozikba kerülése után kezdték volna el, azonban a film eléggé megosztó fogadtatása miatt a Warner Bros. stúdiónak kétségei támadtak Snyder terveit illetően. Snyder szerint a Batman v. Superman túl sötétre sikerült, így nekiálltak a Justice Leage átírásának, továbbra is Chris Terrióval együttműködve, még a forgatás megkezdése előtt.

Snyder azt mondta, hogy még így is sok mindent le tudott forgatni, amit eredetileg tervezett, de Darkseid és Lois kihullott a történetből, mint ahogy Swanwick is.

Végül Snyder mégis leforgatott egy olyan jelenetet, amiben Swanwick szerepel, és az HBO Maxra kerülő filmhez további jeleneteket tervez vele elkészíteni. Akárhogy is, számos sötétebb hangvételű történeti szál és jelenet kikerült az átírt forgatókönyvből, de ez még közel sem jelentette a módosítások végét.

Galéria megnyitása

3. Átírások forgatás közben, és az első vágás

Ebben az időszakban a DC filmes univerzumért felelős vezető Geoff Johns volt, aki a Batman v. Superman kétes fogadtatása után sokkal inkább rámászott az alkotókra, és a forgatást is többnyire személyesen felügyelte. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy sokszor forgatás közben írt át bizonyos jeleneteket, vagy párbeszédeket.

Ez ugyan nem annyira ritka jelenség a filmiparban, azért érdemesebb elkerülni. Mindenesetre Chris Terrio eléggé fel volt háborodva, és a beszámolók szerint egyszer megkérdezte Johnst, hogy "Talán használna valamit az ő írásából is?".

A forgatás végeztével Snyder összeállított egy közel 5 órás nyers vágást, amit aztán elkezdett áramvonalasítani az általa elképzelt 214 perces végső vágás irányába. De természetesen a problémák nem értek véget.

Galéria megnyitása

4. Falba ütközés a vezetőségnél

Ezt követően a 214 perc, tehát körülbelül 3 és fél órás verzióból Snyder készített egy rövidebb, 2 óra 20 perces változatot, amit levetítettek a Warner Bros. fejeseinek. A vezetőségnek azonban annyira nem tetszett, hogy komoly változtatásokat követelt a rendezőtől.

Körülbelül ebben az időszakban kezdtek el nyilvánosságra kerülni az első olyan információk is, miszerint a Justice Leage körül nem zajlik minden rendben.

2017 elején kezdtek arról pletykálni, hogy Ben Affleck elhagyja a DC filmes univerzumot, és nem rendezi meg a saját önálló Batman-filmjét. Ezzel párhuzamosan pedig Rick Famuyiwa pedig ott hagyta a Flash szerepét. Ezután 2017 májusában derült ki, hogy Snyder is kilép a produkcióból, miután lánya tragikus módon elhunyt. Innentől kezdve a Warner Bros. már egyre komolyabb változtatásokban gondolkozott.

Galéria megnyitása

5. Joss Whedon képbe kerül

Végül a stúdió felbérelte Joss Whedon rendezőt, hogy csináljon pótforgatásokat, és jelentősen alakítsa át a filmet Zack Snyder beleszólása nélkül. Whedon egyébként úgy került a képbe, hogy a Warner Bros. korábban összehívott néhány, a témában jártas írót és rendezőt, hogy mondják meg, miként lehetne megmenteni a filmet.

A stúdió eredetileg arra számított, hogy viszonylag kevés pótforgatással megmenthető lesz az anyag, és csak pont annyira fog eltérni a Snyder által elképzelt változattál, amennyire feltétlenül szükséges. Hogy a stúdió tényleg ezt gondolta-e, vagy csak az újságoknak kamuztak, az viszonylag hamar kiderült:

Látható, hogy Hanry Cavill bajuszát elég rossz CGI-vel távolították el, amiből megállapítható, hogy mit forgattak le később, amiből pedig megállapítható, hogy Superman jeleneteinek túlnyomó többségét újravették.

Mindenesetre az operatőr Fabien Wagner szerint a Snyder által elkészített felvételek mindössze körülbelül 10%-a maradt érintetlen a Whedon-féle verzióban.

Whedon körülbelül 80 oldalt írt újra a forgatókönyvből, ami a forgatókönyvírás általánosan bevett szokásai szerint körülbelül 80 percet is jelent a filmben (a forgatókönyvírók általában igyekeznek tartani magukat az 1 perc / 1 oldalhoz, de persze ez nem kötelező).

Galéria megnyitása

6. A Snyder-vágás

Végül aztán idén májusban jelentette be Zack Synder, hogy az HBO Max közreműködésével mégiscsak elkészült a saját változata a filmből. Ez az eredeti, 214 percesre vágott verzión alapszik majd, azon a rendező még ennél is tovább mehet, és újabb jelenetekkel egészítheti ki a történet, hogy az a lehető legközelebb kerüljön az eredeti víziójához.

Az új jelenetekben szerepel majd Batman, Superman, Lois Lane, a Martian Manhunter. Minderre lóvé is lesz, mert ugyan eredetileg azt lehetett hallani, hogy Snyder 30 millió dollárt kap a film befejezésére, később az HBO Max vezetője, Bob Greenblatt közölte, hogy ennél jelentősen nagyobb büdzsé áll rendelkezésére.

A jelenlegi információink szerint a Snyder-vágás végül vagy egy 4 órás eposzi alkotás képében mutatkozik majd be, vagy egy 6 részes minisorozatként (esetleg mindkettő?).

Ezzel tehát Snyder nagyon közel kerülhet ahhoz a változathoz, amit még akkor írtak meg Chris Terrióval, hogy kiderült volna a Batman v. Superman fogadtatása, és a stúdió elkezdett volna a nyakára mászni. Persze, gyaníthatóan nem tudja már visszahozni teljesen azt a filmet, amit eredetileg készített volna, de erősen megközelíthető az eredeti víziót.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap