Öreg motoros mutatott be új néven két friss rendszerchipet

Az UNISOC SC9832E és SC9863 okostelefonokban bukkanhat majd fel. Az egyik Android Go edition eszközökben, a másik pedig már korrekt középkategóriás mobilokban ütheti fel a fejét.

Öreg motoros mutatott be új néven két friss rendszerchipet

Az UNISOC nevét valószínűleg nem sok olvasónk hallotta korábban, ami nem véletlen, korábban ugyanis a szóban forgó vállalat a Spreadtrum néven futott. A Spreadtrum termékei jellemzően költséghatékony okostelefonokban voltak jelen korábban, egyebek mellett belépő Samsung Galaxy modellek is otthont adtak nekik.

Galéria megnyitása

Most a vállalat nemcsak új névvel, hanem új lapkákkal próbál szerencsét, és a megjelent egységek közül az erősebb mindenképpen ígéretesnek tűnik. Az UNISOC SC9863 már középkategóriás mobilokban jelenhet majd meg, míg az UNISOC SC9832E az alsókategóriás megoldások körében próbál majd érvényesülni. Az Indiában leleplezett lapkák közül elsőként az izmosabb konstrukciót fogjuk szemügyre venni.

UNISOC SC9863

Az UNISOC SC9863 nyolcmagos felépítéssel rendelkezik, és az az érdekessége, hogy már az ARM Cortex-A55 processzormagok dolgoznak benne. Eddig egészen kevés olyan költséghatékony rendszerchip mutatkozott be, ami ezt a feldolgozót alkalmazza. A teljesítményt tekintve átlagosnak ígérkezik a lapka, ugyanis legfeljebb 1,6 GHz-es órajel elérésére lesz képes. Az UNISOC arról nem beszélt az esemény keretében, hogy a termék milyen elrendezésben vonultatja fel a magokat, kell-e számolni különböző klaszterekkel, vagy egy csokorba vannak fogva. Az SC9863 esetében az a kérdés is megválaszolatlanul maradt egyelőre, hogy milyen memóriavezérlőt kapott, és sajnos arra sem derült fény, hogy a grafikus feldolgozó szerepében melyik GPU-ra kell számítani.

Ez az újdonság 1080p-s felbontású megjelenítők használatát teszi majd lehetővé, és támogatja a manapság egyre elterjedtebb extraszéles kijelzők használatát is, szóval ilyen tekintetben nem érheti szó a ház elejét. Ami a kamerákat illeti, legfeljebb 16 megapixeles egységgel képes elbánni az SC9863, de van duálkamerás opció is, ilyen esetben a 16 MPixeles megoldás mellett egy maximum 5 megapixeles segédkamera jelenhet meg. A duálkamerás konstrukció a mesterséges mélységélesség előállítására szolgálhat itt. Az UNISOC olyan lehetőségeket kínál majd, mint a gépi tanulást és MI-t alkalmazó objektum felismerés, az intelligens képosztályozás a galériában, valamint a valós idejű zajcsökkentés.

Érdekesség, hogy támogatja a 3D arcfelismeréses azonosítást is az SC9863, de itt valószínűleg nem olyan bonyolult rendszerre kell gondolni, mint a Face ID esetében. Az UNISOC ebben az esetben már olyan extrákban is gondolkodik, mint a kiterjesztett valóság. Fotóknál és videóknál is alkalmazhatnak majd a partnerek különböző AR megoldásokat. A termék egy integrált 4G LTE hálózati modemmel jön, ami hetes kategóriába sorolható, ennek megfelelően a letöltési sebessége elérheti majd a 300 Mbps-ot, a feltöltések alkalmával pedig 100 Mbps-os tempóra lehet képes. Nem derült ki, hogy milyen gyártástechnológiával készül ez a rendszerchip, de a Spreadtrum SC9860-ból kiindulva legrosszabb esetben is 16 nm-es megoldásról beszélhetünk.

Galéria megnyitása

UNISOC SC9832E

A szerényebbik UNISOC lapka esetében az első és legfontosabb dolog, amit el kell mondani, hogy ez elsősorban olyan okostelefonok számára készült, amelyek az Androidnak a Go edition változatát futtatják. Mindenképpen ennek fényében érdemes nézni a képességeit.

Az SC9832E 1,4 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A53 magokkal lép a színre, pont, mint a Qualcomm Snapdragon 425. Ez a termék LPDDR3 modulokkal kompatibilis memóriavezérlőt kapott és legfeljebb 667 MHz-es megoldások használatát támogatja. Az adattárolók tekintetében pedig kizárólag eMMC 5.1-es lapkák alkalmazhatóak. A grafikus egység nem túl izmos, egyetlen Mali-T820 feldolgozó található a fedélzeten. Ez 680 MHz-es frekvencián üzemel, és egyebek mellett támogatja a Vulkan 1.0, az OpenCL 1.2, valamint az OpenGL ES 3.2 API-kat.

Ez az újdonság maximum 720p-s felbontás mellett lesz bevethető, és ahogy a fenti társa, úgy az SC9832E is támogatja a 16:9-es képarányú megjelenítőknél szélesebb paneleket. Itt már nem esik szó duálkamerás opcióról, viszont 13 megapixeles szenzort még képes kezelni a lapka, szóval egészen korrekt kamera is kerülhet mellé. A videózáskor legfeljebb 1080p-s mozgóképfelvételek készítése jöhet szóba 30 FPS mellett. Kiderült még az is, hogy az SC9832E rendelkezik 4G LTE hálózati modemmel és támogatja a Dual-SIM-et, ráadásul mindkét kártya esetében lehet 4G kapcsolat – viszont nem tud Dual Active módot, szóval be kell érni a DSDS üzemmel. A kapcsolati képességek tekintetében számolni lehet 802.11 a/b/g/n Wi-Fi-vel, Bluetooth 4.2 modullal, FM rádióval, valamint A-GPS vevővel is. És bár modern gyártástechnológiákkal rendkívül hatékony lehetne ez a lapka, sajnos itt továbbra is a 28 nm-es csíkszélességgel kell számolni.

Az UNISOC SC9832E és az SC9863 előre láthatólag a következő hónapokban válik elérhetővé. Valószínűleg nem lesznek kitörően népszerűek, de előre láthatólag mindkettőre akad majd érdeklődő.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap