Önjáró robothal kémiai érzékelőkkel

Brit tudósok egy meglehetősen érdekes robottal álltak elő, amelynek megalkotásánál a természetből vették az ihletet. A hal alakú szerkezet igen furcsa első ránézésre, de a dizájn nem véletlen: a több ezer éves evolúció folyamán alakult ki a halak áramvonalas felépítése, amelynek alkalmazásával egy rendkívül takarékos energiafelhasználás mellett üzemelő robotot lehet előállítani.

Önjáró robothal kémiai érzékelőkkel

Brit tudósok egy meglehetősen érdekes robottal álltak elő, amelynek megalkotásánál a természetből vették az ihletet. A hal alakú szerkezet igen furcsa első ránézésre, de a dizájn nem véletlen: több ezer éves evolúció folyamán alakult ki a halak áramvonalas felépítése, amelynek alkalmazásával egy rendkívül takarékos energiafelhasználás mellett üzemelő robotot lehet előállítani.

A robotra nagyjából egy éves tesztelés vár, amelynek végeztével a kutatók reményei szerint megkaphatják a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy az újdonságot a világ bármelyik folyójában vagy tavában használhassák. A nem mindennapi halrobot előállítása darabonként 20000 fontot emészt fel (napi árfolyamon számolva mintegy 6,5 millió forint), a szerkezet majdnem tökéletesen úgy mozog, mint bármelyik normális hal. A technológia felhasználásával kapcsolatban az a terv, hogy a halrobotot felvértezik kémiai érzékelőkkel, így az képes lehet a környezetszennyezés gyors érzékelésére tartályhajók vagy akár olajvezetékek szivárgásakor. Az érzékelők adatait a hal WiFi hálózat segítségével továbbítja a központnak, ahol aztán kiértékelik a méréseket.

                               

A korábbi próbálkozásokkal ellentétben az új halrobot képes mindenféle emberi beavatkozás nélkül, önálló módon navigálni. Hogy ez miként zajlik, arról egyelőre nincsenek információk. Rory Doyle szerint - aki annak a BMT Group-nak a vezető kutatója, ahol kifejlesztették a halrobotot - a hal dizájn alkalmazása erre a feladatra sokkal ideálisabbnak bizonyult, mint egy klasszikus mini tengeralattjáró. Roy Doyle ezt azzal indokolta, hogy az evolúció során a halak tökéletesen áramvonalassá váltak, így az alakjuk alkalmazása a robot esetében nagyon energiatakarékos megoldást eredményez. Az energiatakarékosság azért is fontos, hogy a halrobotok hosszú órákon át pásztázhassák a folyókat és tavakat veszélyes szennyeződések után kutatva. Ötletes, meg kell hagyni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward