Olcsó okoskarpereccel rukkolt elő a Razer

A Nabu X mindössze 50 dollárba fog kerülni, és ennek megfelelő minimalizmus jellemzi.

Olcsó okoskarpereccel rukkolt elő a Razer

A Razer neve általában olyan kiegészítők és perifériák kapcsán szokott felmerülni, amiket a játékosoknak szánnak, azonban a vállalat egy ideje már egy másik üzletágban is gondolkozik. Éppen egy évvel ezelőtt, a 2014-es CES alkalmával leplezték le az első okostelefonokhoz szánt viselhető terméküket, most pedig elérkeztünk a második felvonáshoz.

A Razer Nabu X szinte csak a nevében hasonlít a tavalyi Nabuhoz, jelen esetben nem generációváltásról beszélhetünk. Az új csuklópánt a belépőszintet célozza meg, úgyhogy valamelyest átalakult a funkcionalitása, illetve a dizájn tekintetében is új vizekre eveztek az eszköz tervezői. Az eredeti Nabu két darab, egymástól teljesen független OLED kijelzővel volt felvértezve, a Nabu X viszont már egyetlen megjelenítőt sem tartalmaz, csak értesítési LED-eket. Összesen három LED került rá, és ezek fognak visszajelzéseket adni szinten mindenről. A különböző típusú történésekhez bármilyen színkombináció beállítható lesz, így a felhasználók teljesen testreszabhatják a LED-ek működését. Például ha egy üzenet érkezett a Facebookon, akkor praktikus, ha a kék LED villan fel, bejövő hívásnál a zöldszínűn lehet a sor, egy olvasatlan SMS esetében pedig a piros fény léphet működésbe. Amikor friss értesítés fut be, egy rezgőmotor jelzi azt készülék tulajdonosának. Ennek köszönhetően a Nabu X-hez kapcsolódó okostelefont akár le is lehet némítani, mert a Nabu X diszkréten, ám hatékonyan jelez. Jól jöhet ez egy tárgyalás alkalmával, de akár a tömegközlekedésben is, hiszen a nagy zaj könnyedén elnyomhatja a táska mélyén lapuló mobil hangját. Került a Nabu X-be gesztusfelismerés is, így adott esetben mondjuk a mobil elővétele nélkül el lehet utasítani egy bejövő hívást.

A készülék természetesen nem csak értesítésekkel szolgál, figyelemmel kíséri a felhasználóját is. Az újdonságba a megszokott szenzorok kerültek, van benne gyorsulásmérő és giroszkóp is. Ezeknek a közbenjárásával nyilvántartja egyebek mellett a lépésszámot, az alvási ciklusokat, valamint a testmozgás intenzitását is. A hozzá tartozó alkalmazás pedig, a GPS egység adatait is felhasználva, kiértékeli a Nabu X által szolgáltatott számokat, és végeredményben több statisztikát is felállít. Ezekből már kiolvasható például a megtett távolság, az aktivitás hossza vagy az elégetett kalóriák száma is. Sőt mi több, előzetesen be lehet állítani különböző „célokat” (futási táv és egyebek), és amikor ezek valamelyikét eléri testedzés közben a felhasználó, akkor automatikusan értesítést küld a Nabu X. Hasonlóan a Razer első okoskarpántjához, ez is képes lesz érzékelni a társait, és fel is hívja a felhasználó figyelmét arra, ha éppen egy másik Nabu vagy Nabu X a közelben tartózkodik.

Akárcsak a Nabu – illetve a legtöbb ilyen csuklópánt –, a Nabu X is szilikonból készült, így az egész napos viselését követően sem lesz kényelmetlen. Úgy lett kialakítva, hogy állítható legyen a mérete, így minden csuklóra tökéletesen fog passzolni. Kétféle színben lesz kezdetben kapható, a fekete a férfiaknak, a fehér pedig a hölgyeknek kedvez az arany csattal. A szerkezetet strapabíróra tervezték a Razer szakemberei, hogy bírja a környezeti hatásokat, ezáltal IP67 minősítést kapott. Ennek megfelelően por egyáltalán nem férkőzhet bele, és a vizet is bírja annyira, hogy akár zuhanyzás közben, vagy egy strandon is nyugodtan lehessen viselni. Sajnos a legtöbb okoskarperechez hasonlóan, ez sem működik együtt a Windows Phone rendszerű okostelefonokkal, viszont az Android és az iOS alapú termékek támogatottak. A kommunikációja során Bluetooth LE modult alkalmaz. Egy feltöltéssel 5-7 napig lehet majd használni az apróságot.

A Razer Nabu X szinte egyáltalán nem jelent majd konkurenciát a Nabunak, ugyanis éppen feleannyiba fog kerülni, de cserébe meg lett fosztva a kijelzőktől, így pedig néhány funkciótól is. Ezért a karperecért mindössze 50 dollárt kérnek majd el. A forgalmazása még ebben a hónapban kezdetét veszi, az Egyesült Államokban fog először kereskedelmi forgalomba kerülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward