Okos és méregdrága lesz az Apple iTV

A 3840 x 2160 pixeles natív felbontás mellé jár majd mozgás alapú vezérlési lehetőség, illetve iCloud és Siri támogatás is - ha a pletykák igazak.

Okos és méregdrága lesz az Apple iTV

Az Apple iTV névre keresztelt okostelevíziójával elég régóta foglalkoznak a különböző források, a termék várható tulajdonságaival kapcsolatban azonban még így is elég kevés információ áll rendelkezésre.

Az Xbit Labs munkatársai most ismét elővették a témát, így újabb információk érkeztek az Apple rejtélyes újdonságáról. Az már biztosnak tűnik, hogy az Apple iTV innovatív felhasználói kezelőfelülettel és folyamatos internetkapcsolattal érkezik, valamint az is erősen valószínű, hogy a termék UHD felbontású , azaz 4K-s LCD kijelzőt kap. Problémát jelenthet, hogy a 4K-s LCD panelek beszerzése egyelőre nehézkes, ugyanis nem készül belőlük sok, plusz az is baj, hogy rendkívül borsos áron mérik őket, így az iTV eleinte szinte biztosan méregdrága lesz.

Az UHD panel alkalmazása tulajdonképpen nem meglepetés, hiszen az Apple köztudottan a nagyfelbontású LCD panelek egyik legnagyobb támogatója. Elsőként az iPhone kapott nagyfelbontású LCD kijelzőt, majd az iPad is követte a maga 2048 x 1536 pixeles megjelenítőjével. Ezután bemutatkoztak a cég retina kijelzős MacBook Pro noteszgépei is, amelyek 2560 x 1600 pixeles, illetve 2880 x 1800 pixeles natív felbontást használnak. Ilyen háttérrel fura is lenne, ha az Apple iTV 1920 x 1080 pixeles LCD panelt használna. Sokkal logikusabb lépés a 4K-s, 3840 x 2160 pixeles natív felbontású UHD LCD panel alkalmazása.

A jelek szerint az Apple legfőbb gyártópartnere, a Foxconn már egy ideje dolgozik azon, hogy az Apple iTV-hez szükséges 4K-s panelek gyártása stabilan, megfelelő mennyiségben történjen. A probléma az, hogy a 4K-s LCD panelekből idén minden méretkategóriát egybevéve összesen nagyjából 2,6 millió példány készül. Az elemzők korábban úgy gondolták, hogy az Apple számára több millió 46 és 55 hüvelyk közötti képátlójú LCD panelre van szüksége, ha az iTV-t piacra szeretné dobni. Ennek fényében úgy tűnik, hogy az újdonság megjelenésének időpontja leginkább attól függ, lesz-e elegendő mennyiségű UHD panel hozzá.

Az NPD DisplaySearch elemzője, David Hsieh szerint napjainkban a legagresszívebb 4K LCD panelgyártó az Innolux, aki komplett 4K-s termékpalettával rendelkezik 39 coltól egészen 85 colos képátlóig. Ennek ellenére a gyártók elsősorban az 50, 55, 58 és 65 colos 4K-s panelek szállítására fókuszálnak, így ezekből szállítják le a legtöbbet - különösképpen igaz ez Kínára.

A 3840 x 2160 pixeles felbontású panel használata egyéb kérdést is felvet. Az új televízióhoz megfelelő, UHD felbontású tartalmakra is szükség van, ám a 4K-s tartalmak egyelőre ritkák, mint a fehér holló. Az új okostelevízió piacra dobásával a helyzetnek mindenképpen változnia kell, ami komoly terhet ró majd az Apple iTunes áruházának vállára.

Az egyelőre nem tudható, hogy az Aple iTV pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkezik majd, hiszen az Apple nem szokta kommentálni a még be nem jelentett termékeiről szóló pletykákat. Elképzelések és pletykák azért már vannak. A hírek szerint az iTV segítségével villámgyorsan lehet majd tartalmak után kutatni a különböző források között, beleértve az Apple iTunes áruházát is. Annak érdekében, hogy ezt egyszerűen, egyedi módon tudja megoldani a vállalat, várhatóan iCloud és Siri támogatás is bekerül majd a repertoárba, sőt, mozgásérzékelő támogatás is várható, amellyel tartalommegosztásra, illetve a rendszer hatékony irányítására nyílik mód. Az Apple iTV várhatóan iPhone, iPod és iPad készülékekről is irányítható lesz, így az AirPlay technológia támogatása is borítékolható.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward