Nyugdíjba vonulnak a VEGA GPU-val szerelt Kaby Lake processzorok

Rövidesen egy igen érdekes korszak végére kerül pont.

Nyugdíjba vonulnak a VEGA GPU-val szerelt Kaby Lake processzorok

Az Intel új értesítőt küldött ki partnereinek, amelyben arról tájékoztatja őket, hogy a 2018 elején piacra dobott Kaby Lake-G sorozatú processzorok, amelyek a klasszikus CPU részleg mellett egy VEGA sorozatú pGPU-t is tartalmaznak, már csak néhány hónapig lesznek rendelhető státuszban, utána nyugdíjba vonulnak.

Galéria megnyitásaA változás a Core i7-8809G, a Core i7-8709G, a Core i7-8706G, a Core i7-8705G, illetve a Core i5-8305G modelleket érinti, vagyis ezeket a termékeket már csak 2020. január 13-ig lehet rendelni, a rendeléseket pedig 2020. július 31-ig teljesíti a vállalat, vagyis ekkor indul útnak az utolsó szállítmány.

Ez a piac számára nem egy nagy érvágás, hiszen a speciális processzorok iránt nem túl sok OEM érdeklődött, valamint a vásárlók körében sem tettek szert akkora népszerűségre, mint azt egy efféle különlegesség esetében várhatnánk. Pedig maga a koncepció érdekesnek és ütőképesnek tűnt, de megvannak a korlátai.

Lényegében arról van szó, hogy a Kaby Lake-G sorozat tagjai az extra komponensek – a Radeon RX VEGA sorozatú GPU és a HBM2-es VRAM – miatt 65 és 100 W-os TDP kerettel rendelkező példányok formájában váltak elérhetővé, tehát lényegében a 15,6 hüvelykes noteszgépek szegmensét vehették célba, de csak néhány gyártó termékpalettáján kaptak helyet.

Az Intel-AMD együttműködés ezen a téren le is zárult, hiszen az Intel most már saját utakon szeretne járni, saját videokártya kínálat összeállításán dolgozik, valamint iGPU fronton is jelentős előrelépésre tett szert az elmúlt időszakban, hála az Ice Lake sorozatú processzorok fedélzetén található Gen11 iGPU-nak. Jövőre a helyzet fokozódik, ugyanis az Xe sorozat tagjai megkezdik pályafutásukat a piacon, ahol a belépőszinttől a gamereket kiszolgáló megoldásokon át egészen az adatközpontokba szánt gyorsítókig minden területet igyekeznek lefedni a különböző modellek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap