Nvidia G-Sync: Igazodjon a monitor a grafikus vezérlőhöz

Az Nvidia G-Sync technológiája a változó képfrissítési rátának köszönhetően akadozásoktól mentes játékélményt biztosít a felhasználók számára.

Nvidia G-Sync: Igazodjon a monitor a grafikus vezérlőhöz

Az Nvidia korábban azt ígérte, hogy a Montreálban zajló kétnapos rendezvény alkalmával egy rendkívül fontos újításról rántja le a leplet. Nemrégiben kiderült, hogy hamarosan érkezik a GeForce GTX 780 Ti, ami komoly meglepetés volt, de nem erre utalt a gyártó anno, hanem a nagyon érdekes G-Syncre.

A G-Sync előtti korszakban problémát jelentett hogy a monitor és a videokártya együttműködése zökkenőmentes legyen, ugyanis a videokártyán változó sebességgel készülnek el a képkockák, a monitor képfrissítési rátája pedig fix. Ezért ha a monitor képfrissítési rátájától eltérő FPS értékkel fut az adott játék, a kép megtörhet, ugyanis előfordulhat, hogy a monitor még elkezdi kirajzolni az előző képkockát, ám útközben vált az újra, mert az elkészül, és már az lesz a videó memória megfelelő területén. A problémát persze ki lehet küszöbölni, méghozzá a V-Sync technológiával. A V-Sync lényege, hogy a videokártya a monitor képfrissítési rátájához igazodik, ha még nem készült el az új képkocka, akkor a régit fogja újra mutatni. A gond ezzel, hogy így meg a grafikus vezérlőnek kell néha várnia a követező frissítésre, ami sebességcsökkenéshez vezet, és ez jobban meg is látszódhat a monitoron.

Nvidia G-Sync vezérlőlapka

Az Nvidia a fenti probléma megoldására találta ki a G-Sync-et, ami egy speciális hardver formájában érkezik - ezt kell az adott monitorba építeni ahhoz, hogy élvezhető legyen az újítás által biztosított zökkenőmentes, folyékony képi megjelenítés. A G-Sync lapka a tradicionális LCD monitorok skálázó egységét helyettesíti, és lehetővé teszi, hogy a monitor képfrissítési frekvenciája előre meghatározott tartományon belül folyamatosan, a videokártya képkocka-készítési sebességével összhangban változzon. Az eredmény folyékony képi megjelenítés lesz, még alacsonyabb FPS értékek esetén is; a késleltetés pedig nagyjából olyan lesz, mint kikapcsolt V-Sync esetén.

A technológia sajátossága miatt videó segítségével sajnos nem lehet megmutatni, milyen előnyöket kínál, hiszen a monitor képfrissítési rátája a gyártó által megadott minimális (30 Hz) és maximális szint között folyamatosan változik, a videók pedig fix képfrissítési rátával operálnak, így a technológia hatásait mindenkinek saját szemeivel kell megtapasztalnia. Azok, akik az újítást már látták működés közben, kivétel nélkül elégedetten nyilatkoztak. Köztük volt az id John Carmack-ja, az Epic Tim Sweeney-je és az EA DICE Johan Andersson-ja is, akik meghatározó nevek a játékpiacon. Ha ők elégedettek, nagy baj nem lehet. A The TechReport egyik munkatársa szerint a bemutató alkalmával a 40 képkocka/másodperces sebességgel futó jelenetek is meglepően zökkenőmentesnek, folyékonynak tűntek, ami igencsak jó hír.

Üröm az örömben, hogy a G-Sync használatához Kepler alapú GPU-val ellátott Nvidia videokártyára van szükség, valamint egy olyan monitorra, amelyben jelen van a G-Sync lapka is. További kellemetlenség, hogy a technológia a jelek szerint csak és kizárólag DisplayPort kapcsolaton keresztül működik majd.

Egész pontosan az alábbi feltételeknek kell megfelelnie az adott rendszernek ahhoz, hogy a G-Sync-ben rejlő lehetőségek kiaknázhatóak legyenek:

[list type="unordered"]

[*]Legalább GeForce GTX 650 Ti Boost szintű vagy jobb videokártya

[*]Monitor: G-Sync vezérlővel ellátott megjelenítő

[*]Driver: GeForce 331.58-as vagy frissebb

[*]Operációs rendszer: Windows 7/8/8.1

[/list]

Érdekesség, hogy az ASUS időközben már be is jelentette első G-Sync kompatibilis megjelenítőjét, ami a VG248QE modellre alapoz. Az új, G-Sync lapkával is felszerelt kiadás elődjéhez hasonlóan 24 colos képátlójú TN panelt alkalmaz majd, amelynek maximális képfrissítési rátája 144 Hz lesz.

Az új és a régi ASUS monitor tulajdonságai

Az új monitort 399 dollárért lehet majd megvásárolni, ami elég combos árnak tűnik, hiszen a G-Sync nélküli VG248QE jelenleg 280 dollárba kerül. Az új monitor várhatóan 2014 első felében jelenik meg a boltok polcain.

A G-Sync lapka a jövőben több játékosoknak szánt monitorban is feltűnhet. Ilyen monitorokat az ASUS mellett a BenQ, a Philips és a ViewSonic is kínál majd.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward